onsdag 24 april 2013

Klart S vill prata om jobben och arbetslösheten

Om media hade skrivit lika mycket spaltkilometer om arbetslösheten som man har skrivit om det som hände veckan efter socialdemokraternas kongress hade diskussionen varit en annan. SCB har presenterat de senaste arbetslöshetssiffrorna. I dag ligger arbetslösheten448 000 människor, 8,8 procent. Det saknas 42 000 personer sedan är 500 000 personer arbetslösa. Samma nivå som under krisåren 1991-94, då stora demonstrationer skedde i Sverige. För regeringen är detta svidande siffror.

Det är inte så konstigt att socialdemokraterna vill pratar om jobben och kampen mot arbetslösheten. Den har ökat under de senaste åren. Först 2016 beräknar regeringen att arbetslösheten ligger på samma nivå som 2006, fast lite högre i jämförelse för 10 år sedan. I dag är det 448 000 människor, 8,8 procent, som är arbetslösa och vill inget hellre än att få ett arbete. Människor vill vara med och bidra, tjäna egna pengar och kunna bygga sitt eget liv utan att vara beroende av andra. Ungdomsarbetslösheten ligger på 25,2 procent.

Under krisåren 1991-94 hamnade arbetslösheten på 500 000 människor. Det saknas 52 000 personer sedan har Sverige samma arbetslöshetsnivå som då. Då var det förödande för landet, vilket det är i dag också. Den höga arbetslösheten spär på klassklyftorna och skapar en enorm osäkerhet hos arbetskraften och i samhället i dess helhet. Det påverkar ekonomin, både de privata och samhällets.

Människor som har arbete skräms av arbetslösheten. Denna rädsla gör att konsumtionen dras ned. Sparandet ökar istället eftersom om människor blir arbetslösa sjunker inkomsterna radikalt. I många fall halveras inkomsten över en natt. Det är ett glapp som vanliga löntagarfamiljer/löntagarhushåll inte klarar av. För att gardera sig sparar människor pengar. Det är helt logiskt. Det går snabbt att se hur de arbetslösa har drabbats. Samtidigt ser hushållen hur det ser ut i resten av världen.

Lägger vi till att Sveriges invånare anser att utvecklingen går åt fel håll (dominerar i de flesta grupper och inkomstskick) är det inte så konstigt att svenska folket ser med oro på framtiden och väljer att spara pengar.

I ljuset av detta är det lätt att förstå att socialdemokraterna vill prata om jobben och arbetslösheten. Det handlar om hur den svenska ekonomin ska komma igång igen, hur Sverige ska producera fler arbetstillfällen så att nivån ligger högre än tillväxten av personer på arbetsmarknaden, hur arbetslösheten ska ned samt hur Sverige ska klara av den globala konkurrensen. Det handlar med andra ord om vilket Sverige vill vi ha.

Ola Möller om Borgs koloss på lerfötter. Peter Johansson skriver om Carl Bildts axelryckning åt ryssarnas övning. Högbergs tankar för fram att företagen tappar förtroendet för moderaterna. Martin Moberg skriver om socialdemokraternas jobb- och utbildningssatsning. Johan Westerholm frågar om socialdemokraternas förslag handlar om kravsocialism eller sunt förnuft.

8 kommentarer:

 1. Problemet är att S lika lite som någon annan har svar på vad man gör när jobben försvinner i rask takt för att aldrig komma åter: http://bortomarbetslinjen.blogspot.se/

  Man borde åtminstone diskutera möjligheten av teknologisk arbetslöshet i partiet - och hur denna bäst hanteras (kanske rentav genom arbetstidsförkortning?) - istället för att trosvisst basunera ut att man kan halvera arbetslösheten på en mandatperiod.

  Nåväl, en dag kommer partiet att vakna och inse att arbetslinjen är överspelad.

  SvaraRadera
 2. Varför pratar du inte om arbetslösheten 2005 under förra S-regeringen långt innan den globala ekonomiska härdsmältan ...

  Det Sverige vill vi inte ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reinfeldts hund24 april 2013 21:51

   Vilka vi?
   Är du inte själv i byxorna jonny?
   Det som kallades (M)assarbetslöshet av dina högerpolare inför valet 2006 pratas det nu tyst om.

   Härdsmältan består av en totalt misslyckad politik som brukligt när inkompetenta borgare får hållas.

   Radera
  2. Då måste ju härdsmältan varit ännu värre under senaste S-regeringen med tanke på att vi redan då hade massarbetslöshet i samma omfattning trots att vi INTE hade en global ekonomisk härdsmälta ...

   Och hur ska det då inte bli med en S+Mp+V röra ... ja du ...

   Radera
  3. Reinfeldts hund25 april 2013 20:48

   Har jonny gått i den borgerliga flumskolan?
   När jag gick i skolan så var den allmänna uppfattningen att 6,6% var lägre än dagen 8,8%

   Trots alla miljarder i skattesänkningar så är arbetslösheten högre.

   Kan inte jonny förklara varför högern tyckte att 6,6% var att beteckna som
   (M)assarbetslöshet men inte 8,8%?

   Ja du......

   Radera
 3. Nivån på arbetslösheten bestäms av lönerna, inflationen och produktiviteten. När LO beräknar vilka krav på löneökningar man kan ha i avtalsrörelsen utan att arbetslösheten stiger gör man följande uträkning.

  (Årlig produktivitetsökning i näringslivet) + ( beräknad framtida inflation ) = ( nominellt löneökningskrav ).

  Vill man ha lägre arbetslöshet lägger begär man något lägre löneökning än vad ovanstående formel ger. Så enkelt är det men INGEN politiker vill erkänna detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom att sänka lönerna stryper man köpkraften och därmed tillväxten och jobben.

   Radera
  2. Vem har pratat om lönesänkning. Inte jag i alla fall.

   Radera