måndag 22 april 2013

Med byxorna nere

I den försvarspolitiska debatten har försvarsministern ansett att Sveriges beredskap är god medan Fredrik Reinfeldt anser att landets försvarsmakt är ett särintresse. Omvandlingen av det svenska försvaret har fortsatt med ett nedbantat yrkesförsvar som grund. Ett yrkesförsvar som har svårt att rekrytera nya medarbetare och lider av personalbrist. Nu visar det sig att Sverige inte har ett året och dygnet runt försvar. Med andra ord står alliansens försvarspolitik med byxorna nere.

I påskas visade det sig att Ryssland genomförde en simulerad attack mot Sverige. Det rörde sig om två militära mål, ett i Stockholmsområdet och ett i södra Sverige. Sverige hade inget stridsflyg som kunde gå upp och möta detta. Istället agerade NATO med Danmark i spetsen och skickade upp stridsflyg. Om Ryssland hade velat anfalla hade Sverige inte kunnat försvara sig.

Nu tror inte jag att Ryssland har någon ambition att i närtid anfalla andra länder men ingen av oss vet om vad framtiden bär med sig. Förhoppningsvis utvecklar vi oss alla i en riktning där världen blir mer fredlig och enad men det kan också bli än mer oroligt. För att kunna gardera oss behöver därmed det svenska försvaret förbättras.

ÖB har redovisat tidigare i år att Sverige bara klarar av att försvara ett visst landområde, troligtvis Stockholm, under max en vecka. Sedan är det slut. Det blev ett rejält ramaskri, speciellt på moderaterna i riksdagen och regeringen. Dock är det sanning och visar att moderaterna helt har tappat sin gamla paradgren.

Tittar vi på helheten av den svenska försvarsdebatten, båda i år men också sedan en längre tid tillbaka, går det att se att Sverige står allt sämre rustat. Alliansen har inte med sin försvarspolitik förbättrat det svenska försvaret. Istället har det försämrats. Inte så konstigt med tanke på att moderaternas politik på alla andra områden är ett stort misslyckande. Försvaret innebär därmed inte ett undantag.

Det behövs en ny rejäl försvarspolitisk debatt i Sverige där vi gemensamt diskuterar vad det är för försvar som vi ska ha i framtiden. En upprustning nu får inte verkan förrän 2020-2030. Det går inte att tassa runt och låta bli att diskutera detta. Även om dagens toppnyhet kanske är ett spel i att försvaret ska få mer pengar handlar det ändå om att landet har en bristande beredskap. Om detta behöver det verkligen diskuteras men också skjuta till medel. Svenskt försvar klarar inte uppgiften som det ser ut i dag.

I närtid finns det en rad saker som kan göras för att stärka det svenska försvaret. Regeringen och riksdagen borde börja med att se till att försvaret får mer pengar som gör att det kan hålla en ständig beredskap med både stridsflyg och exempelvis stridsfartyg. Att ha minst två flygplan redo dygnet runt är lite litet. Det borde vara fler. Framför allt ska flygplanen kunna gå upp när som helst på dygnet och året. Det som skedde nu är oacceptabelt.

När det handlar om personlaförsörjningen behöver en snabbanalys göras av vad det nya systemet skapar för problem och fixa till det snabbt. Nu är jag en amatör när det handlar om försvarspolitik, vilket jag villigt erkänner, men det skulle inte förvåna mig att någon form av värnplikt behöver åter införas. Idén om ett yrkesförsvar är förlegat. Övergången visar bara att Sverige inte anser att försvaret är viktigt att satsa på.

I och med att moderaterna och alliansen har lämnat walk over i försvarsfrågan förväntar jag mig att socialdemokraterna nu träder in och visar på hur försvaret kan utvecklas. 

7 kommentarer:

 1. Kan någon i regeringen svara på en enkel fråga, varför i helvete skall vi skaffa nya JAS plan om de nuvarande inte kan lätta på arslet med 2 stycken i incidentberedkap?

  Skall vi ha ett flygvapen så skall 2-4 plan kunna sändas snabbt och 20-30 plan fullt stridsbestyckade inom 10 minuter annars skall vi inte ha några plan m.fl.och Regering, ni kommer hänga i en lyktstolpe eller träd om det blir krig!!

  SvaraRadera
 2. Anders Borg hade kanske uppgett en usel väderprognos som han är duktig på, så flyget fått startförbud under påsken?

  SvaraRadera
 3. Moderaterna som styr Sverige och med Anders Borg i spetsen tycker jag inte ska "glänsa" utan deras profil ska vara ett skalat försvar och mycket annat skalat.
  Att byxorna ska sitta nere känns också rätt.

  SvaraRadera
 4. Om det är så att dagens försvar ej har den volym som är nödvändig för dess primära uppgift så får regeringen och riksdagen backa från sitt försök med yrkesförsvar och återgå till ett värnpliktsbaserat försvar är det så att den tekniska utvecklingen kräver längre utbildningstid så får värnpliktstiden utökas till erforderlig längd. De flesta länder i världen som har en population som liknar Sverige har värnpliktsförsvar i någon form då de ej har råd att ha ett rent yrkesförsvar av erforderlig storlek, vilket våra ”kära” regering kanske skulle kunnat klara av att förstå men det passade väl inte in i deras fantasivärld.

  SvaraRadera
 5. Lars Flemström22 april 2013 15:25

  Socialdemokraterna måste våga ta i den här frågan, och inte bara "kvirra" över den dåliga beredskapen. Vi ska inte (som förr) sätta värnpliktsvägrare i fängelse, men vi måste ha en obligatorisk värnplikt för alla män, samt frivillig värnplikt för alla kvinnor (obligatorisk mönstring även för kvinnor). Män som vägrar värnplikt kan "straffas" med indragna studie- eller socialbidrag under motsvarande tid.

  Återinförd värnplikt skulle reducera ungdomsarbetslösheten, och dessutom skulle ungdomarna få ett intyg på fullgjord värnplikt, vilket skulle göra dem mer attraktiva som arbetskraft. När arbetsgivare kräver studentbetyg, även för jobb som kan utföras av analfabeter, så är det egentligen ett intyg om skötsamhet som arbetsgivaren vill ha.

  Jag tycker däremot inte att vpl-tiden ska förlängas jämfört med tidigare, så länge inte kriget direkt står för dörren. 5 ½ månad grundutbildning räcker. Jag fick själv 2 månader grundutbildning i flygvapnet. Resten av den 10 månader långa vpl-tiden var beredskap i en stridsledningscental. Jag var med om ett antal liknande incidenter, som den nu inträffade.

  Värnpliktiga kan frigöra yrkesmilitärerna från en mängd enklare uppgifter, som inte kräver stridsutbildning. Dessutom behövs yrkesmilitärer för utbildning av de värnpliktiga, alltså måste fler yrkesmilitärer anställas om värnplikten återinförs, och därmed kommer det att finnas tillräckligt många yrkesmilitärer för incidentberedskapen i fredstid.

  Detta kan finansieras genom sänkta kostnader för arbetslösheten, såsom försörjningsstöd och jobbcoacher, som ändå inte gör någon större nytta. Men detta går förstås inte om man uppfattar försvaret som ett "särintresse" och inte som en del av ett mycket större systemfel (att besparingar inom ett område leder till utgiftsökningar inom ett annat område).

  SvaraRadera
 6. Kom ihåg vilken färg det var som rustade ner på 90 talet..............

  SvaraRadera
 7. Lars Flemström22 april 2013 18:00

  Det är visserligen sant att även socialdemokraterna har rustat ner försvaret, men det var (från början) från en mycket hög nivå (världens 4:e starkaste flygvapen under 1950-talet). När moderaterna började sin nedrustning, var det från en redan alltför låg nivå. Det är mot den bakgrunden som jag har skrivit att "Socialdemokraterna måste våga ta i den här frågan, och inte bara 'kvirra' över den dåliga beredskapen". Det behövs ett omtänkande även inom s, men det tror jag är på gång.

  Pengar kan tas från sänkta kostnader för arbetslösheten.

  SvaraRadera