fredag 5 april 2013

Nu är festen slut för vinsterna

Nu eftermiddagen har socialdemokraterna kommit fram till en ståndpunkt när det handlar om vinst i välfärden. Ståndpunkten om denna, som har byggt mer på nyliberalistiska tankar, har ändrats till att nu innehålla skarpare formuleringar för att vinstuttag och andra överföringar ska kunna begränsas, som ligger i socialdemokratisk anda. Det är ett beslut som gör att partiledningen och partikongressen vågar ta steg i progressiv riktning. Det gamla beslutet kan därmed kastas åt sidan och ett nytt tuffare sätts i centrum.

Lagen om valfrihet ska inte vara obligatorisk och därmed att fri etablering inte längre ska vara möjlig. Kommuner och landsting ska få själva besluta om upphandling och valfrihetssystem ska enbart riktas till non-profitutförare. Nationalitetskrav för ordning och reda i välfärden ska införas. När det kommer till skolfrågan har det nu blivit så att det är kommunerna som får makten att avgöra om en friskola ska få lov att etablera sig. Det är inte längre Skolverket som har den yttersta beslutsrätten utan det blir kommunerna.

Kanske hade partiet kunnat ta ytterligare steg i progressiv anda men kompromissen är bra. Den pekar ut att välfärden inte längre ska ses som en marknad där människor är utelämnade till vinstdrivande företag som sätter vinsten först med hjälp av höga avkastningskrav. Nu gäller det att vinstuttag ska begränsas kraftigt och att det är upp till kommuner och landsting att själva äga frågan om verksamhet ska läggas ut och att det är då endast non-profitaktörer som ska vara verksamma.

Det ger nu varje kommun och landsting möjlighet att själva avgöra hur man vill ha det. Det är därmed upp till väljarna att stödja det parti som är beredd att ställa upp för den syn på hur välfärd ska bedrivas som de har.

Vinst ska inte, och får därmed inte, vara drivande i välfärden. Det handlar istället om att utveckla en välfärd där pengarna används till välfärden. Det är helt oacceptabelt att skattepengar som ska gå till välfärden försvinner iväg till skatteparadis eller trixas iväg i allehanda skatteplaneringar. Nu blir det slut på detta.

För oss socialdemokrater i Skåne är det ett steg i rätt riktning. Socialdemokraterna tar ytterligare steg i riktning av att vara ett progressivt parti. Det beslut som fattades på förra kongressen var inte bra. Det var flummigt. Det låste s-politikerna som uttalade sig i välfärdsfrågorna. Flertal gånger hamnade de i en situation där de fick först förklara att de inte var mot privata utförare innan de kunde berätta socialdemokraternas tankar. Nu blir det annorlunda nu blir det klart vad det handlar om.

På skolans område innebär detta nya att kommunen får avgöra om en friskola ska få etablera sig eller inte. Därmed är den ideologiska linjen att det är marknaden som bestämmer, i och med att Skolverket har beviljat i stort sätt alla friskolor, slut. Kommunerna och dess invånare får nu makten. Det kommunala självbestämmande stärks och beslut fattas där det hör hemma. Så nära medborgarna som möjligt. För oss socialdemokrater i Ystad är detta mycket bra. Vi skrev en motion om att ge kommunerna sista ordet, skriven av Kent Mårtensson, och nu får vi se detta förverkligas.

Det har därmed skett en förskjutning i partiet åt rätt håll. Socialdemokraterna tar nu en ställning som går ut på att samhället lovar varje medborgare att de ska få den bästa välfärden och att samhället tar detta ansvar. Det är slut på att människor lämnas åt marknaden. För socialdemokraterna i Skåne är detta en vinst. För medborgarna i Sverige är detta en seger.

Leines blogg skriver om att Annie Lööf helt har tappat verklighetsförankring. Jan Andersson skriver om en bra kompromiss om skoletableringar.

7 kommentarer:

 1. Och festen börjar för? Det är viktigt för mig som ska betala oavsett vem som festar.

  SvaraRadera
 2. Festen börjar för medborgarna.

  SvaraRadera
 3. Det var förr i världen som ett beslut på kongressen innebar att det omedelbart drevs igenom av riksdagen. Men du och många med dig tycks leva kvar i den tron. Med tanke på hur friskolevänligt Mp är så har jag svårt att skolbeslutet kan samla en majoritet i riksdagen efter valet 2014. Så det känns som ett "kraftfullt slag i luften" eller någon form av intern terapi inom (s).

  SvaraRadera
 4. "Nu är festen slut för vinsterna" är ju rent trams, ingenting kommer ju att hindra att vinst tas ut ur välfärden bara för att kommunerna inte ska tvingas tillåta privata bolag som aktörer.
  Konstaterar att socialdemokraterna även fortsättningsvis är på tvärs mot 90 procent av folket.

  SvaraRadera
 5. Roger, du gjorde en talande felformulering. Kongressbeslutet säger att det är kommunpolitikerna, inte föräldrarna, som avgör i vilken skola som föräldrarnas barn ska gå.

  Gissa hur populärt detta kommer bli bland föräldrarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föräldrarna kan rösta på det parti som stämmer överens med deras preferenser. Ex:

   Socialdemokraterna går till val på att lova att de aktörer som föräldrar kan välja på är sådana som återinvesterar vinsten i verksamheten. S lovar att säga nej till alla aktörer som sätter vinsten först.

   Mot detta står de partier som vill ha in alla aktörer, även de som är ute efter vinst och att plocka ut denna.

   Radera
 6. Varför stanna vid skola och vård. Ska t.ex. medborgarnas behov av livsmedel styras av vinstintresse?

  Förslag till ny bloggpost:
  "Socialdemokraterna tar nu en ställning som går ut på att samhället lovar varje medborgare att de ska få de bästa livsmedlen och att samhället tar detta ansvar. Det är slut på att människor lämnas åt marknaden."

  SvaraRadera