tisdag 9 april 2013

Nu mullrar motståndet igång

Från socialdemokraternas kongress kom en rad vallöften. Det handlar om att Sverige inom sex år, om socialdemokraterna får väljarnas stöd, ska ha lägst arbetslöshet i EU, att välfärden ska drivas utifrån människans villkor - inte marknadens och vinstens, att ytterligare steg ska tas för att göra samhället mer jämställt, alla elever ska nå målen i skolan, bättre fokus på miljön och klimatet med mera. En kongress som satte ned foten och pekade ut en ny färdriktning för Sverige. En färdriktning som bryter den väg som alliansen har börjat att bygga. Inte så konstigt att det börjar mullra ifrån höger.

Från första dagen av den socialdemokratiska kongressen märktes en förändring i den borgerliga pressen. Det var som att mer eller mindre alla dessa ledarsidor som finns i borgerliga tidningar på en och samma gång gick till attack mot socialdemokraterna och den politik som presenterades.

Det är närmast komiskt att se på att de fyndiga skrivningar som de borgerliga ledarsidorna levererar. Exempelvis i lokaltidningen Ystads Allehanda jobbar de tre ledarskribenterna frenetiskt att skriva ned socialdemokraterna så mycket som möjligt. Mattias Karlsson är den som öser på värst. Det man ska komma ihåg är att Trelleborgs Allehanda, Ystads Allehanda och Kristianstadsbladet ingår alla i samma koncern och han är huvudledaren på ledarsidorna för dessa tre. Här pumpas det ut negativt tänkande om S. Föga förvånande.

Det har med andra ord inträtt en nervositet inom den borgerliga pressen med tanke på den socialdemokratiska kongressen. Inte så konstigt med tanke på att den politik som socialdemokraterna vill föra innebär ett skifte i det politiska tänkandet. Bort ifrån det av borgerligheten hyllade nyliberalismen. Istället sätts socialdemokratin i centrum. Därmed hotas också den borgerliga pressens hegemoni och maktställning.

Istället för att lägga ned så mycket negativ energi på att framställa socialdemokratisk politik i negativ dager, fast det visar att de beslut som socialdemokraterna har fattat att det är rätt beslut, borde de borgerliga ledarsidorna fokusera på regeringens misslyckande.

Ett av de allvarligaste utspelen som skedde under förra veckan från den borgerliga sidan, och som borde väcka oro och rejält med skrivningar i media, är när Anders Borg går ut och säger att det mer eller mindre inte går att få ned arbetslösheten till den nivå som socialdemokraterna vill ha ned den till. För oss socialdemokrater är det bara att buga och bocka över ett sådant uttalande men för landets arbetslösa är det en ren katastrof. Dock bra att han är ärlig för då kommer valet nästa år att handla om ett socialdemokratiskt parti som vill få ned arbetslösheten rejält och mot det står en alliansen som är nöjd.

Det borgerlig ledarsidor måste göra nu är att inse att de är i underläge och får skärpa till sig. Det de står för kraschade rejält 2008 och har visat sig inte fungera längre. Dags att växa upp.

Martin Moberg om en alliansens politik.

4 kommentarer:

 1. Känner man att man inte har någon politik som man vill/kan stå för, kan man alltid hävda att motståndarna är rädda eller nervösa. Hur kan du hävda att regeringen är nöjd med en hög arbetslöshet när den gått till val på att sänka den? Jag ber om referens eftersom det uppenbarligen är en politiskt motiverad lögn.

  Praktikanten Löfven (noll riksdagsår, plötsligt statsministerkandidat?!?) har mycket riktigt lovat lägst arbetslöshet inom EU till 2020 (dit är det förresten sju år) men det sanslöst komiska är att Löfven inte berättat vilken politik som skall föra oss dit. T.ex. har Bengt Silfverstrand (o)roat undrat över den fatala bristen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst gick de till val på att "få bort utanförskapet" men tycker du att deras åtgärder har lyckats?
   Anders Borg har själv uttryckt att 5-6% arbetslöshet är "lagom" så han verkar ganska nöjd med nuvarande arbetslöshetssiffror egentligen.
   Skattesänkningar, skattesänkningar, skattesänkningar....och så lite skattesänkningar på det!
   Jobbskatteavdraget skulle ge många jobb, ingen säger ingen kan bevisa att det har haft någon som helst effekt på jobbutbudet!
   Den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar har inte lett till minskad ungdomsarbetslöshet!
   Den halverade restaurangmomsen har inte heller lett till flera jobb för ungdomarna!
   Nystartsjobben har lett till några jobb men ack så dyra jobb!
   Fas3 är förutom en omänsklig reform för de som tvingas delta också en mycket dyr reform (ca 2 miljarder/år) där ca. 1,5% av deltagarna går vidare till ett riktigt jobb!
   Summa: Ett batteri av mycket dyra reformer med ingen eller ringa effekt!
   Varken du eller regeringen kan ju neka till att arbetsmarknadspolitiken Alliansen för inte fungerar! Verkligheten talar emot er!

   Vad det gäller S mål att ha EU:s lägsta arbetslöshet så är det ett bra mål!
   Hur skall en politik, ett företag och även en person kunna nå framgång utan att sätta upp mål att jobba mot?
   HUR man sedan når dit får man ju sätta sig ner och fundera/jobba på men utan ett mål kommer man definitivt inte komma framåt!
   Alliansens politik spretar ju åt alla håll och ingen verkar veta vart de vill! C vill sänka ingångslönerna, vilket M säger att de inte vill (fast det har vi ju förstått att de egentligen vill men inte vågar säga öppet)
   Ett av syftet med jobbskatteavdraget är just att sänka lönerna tillsammans med den försämrade a-kassan så syftar det till att sänka reservationslönerna (finns läckta dokument som visar det)!
   Syftet är också att hålla nere lönekraven vilket vi kommer att få betala för med vår framtida pension då löneökningar är pensionsgrundande medan jobbskatteavdraget INTE är det!

   Om låg och medelinkomsttagaren som tror sig ha tjänat någonting på Alliansens politik ägnade en stund framför datorn och sökte fakta om Alliansens politik och dess långsiktiga effekter skulle de se att de inte har någonting att vinna på att rösta på Alliansen, tvärtom kommer de att förlora på den!
   Försämringarna inom arbetslagstiftningen skulle behöva lyftas upp mer så att arbetarna verkligen fick så vilket "arbetarparti" M egentligen är!

   Ja det finns så mycket som visar Alliansens misslyckande om man bara öppnar ögonen så ser man!
   Jag hoppas att allt flera väljare får upp ögonen innan valet nästa år!

   Radera
  2. Utan mål kommer man ingenstans, oc det är just det. Det vill till att S har svar på HUR det ska gå till. Det är inte en lek utan människor sätter förhoppningar till utfästelser av detta slag. Ingenting av det som kom ut ur kongressen signalerar HUR. Det i sig självt är alarmerande. Partiet har förvisso tid fram till valet att beskriva HUR, men tittandes utifrån bristen på konkretion även efter en kongress blir fler än jag nervösa. Det genomslag som S hoppades få har mötts av skepsis, inte bara i media utan bland gemene man. Samma skepsis när det gäller trovärdighet inträffar när det så hårt kritiserade RUT och delvis ROT beskrivs av Löfvén som en frihets och välfärdsreform. Syftet med jobbskatteavdraget var både ideologiskt och näroingpolitiskt och tydligen inte värre för S än att låta det vara kvar. Liksom restaurangmomsen som Magdalena Andersson inte alls funderar på att ta bort. Trots det massiva kritik som kommit från S. Det är det här som väljaren ser och värderar. Trovärdigt? inte ens nära.

   Radera
  3. Vad det gäller trovärdigheten kan jag delvis hålla med dig om då S i allt för stor utsträckning lägger sig tätt intill (M)alliansen i allt för många frågor! Där skulle jag personligen se att de hade mer mod att stå ut och ge oss väljare ett mycket tydligare alternativ! Så Roger det får du gärna för fram upp i hierarkin! Stå ut och va ett TYDLIGT alternativ!

   Radera