torsdag 4 april 2013

Prata med nya medlemmar och sympatisörer

Jag hade tänkt skriva ännu ett blogginlägg om Stefan Löfvéns tal men jag väljer istället att fokusera nu på något som handlar om partiets överlevnad på lång sikt. Det handlar om antalet medlemmar och vad vi som parti gör för att öppna upp och skapa möjligheter för människor att bli medlemmar men också politiska företrädare. För socialdemokraterna tappar medlemmar och är under 100 000 i dag. Nu är det dags att börja arbeta.

Socialdemokraterna satte igår upp att ha ett mål att antalet medlemmar ska öka. Det är välkommet men för oss socialdemokrater i Ystads kommun är detta något som vi redan har. I fjol sattes mål upp och som kommer att följas upp i år. Vi kan se att vi går framåt. För partiet i hela Sverige kan ett mål få fart på partiet på ett nytt sätt.

Dock vill jag höja ett varningens finger. Vi kan inte bara se till att antalet medlemmar i socialdemokraterna ökar. Vi måste också se till att dessa kommer in i partiet, får tillgång till nätverk, inbjuds till att vara med på möten, få vara med och organisera möten, få vara med i diskussioner, få gå utbildningar och vara med där politiken skapas men också genomförs med mera.

Det är här som jag upplever att socialdemokraterna måste bli bättre. Socialdemokratin måste öppnas upp rejält och bli välkomnade av stora mått av nya medlemmar.

Jag har gjort en del noteringar här på kongressen. Vi som har nätverk redan pratar med varandra och delar tankar och idéer med varandra. Det är bra. Dock kan jag se att alla har inte detta. De står lite vid sidan om och känner sig lite utanför. De vill ta kontakt med vågar inte riktigt. Detta är också något som går igen i landets arbetarekommuner och distrikt. Här måste vi skärpa oss rejält för det handlar om människor som är nyfikna på socialdemokratin och/eller är medlemmar.

Det är självklart roligt att träffa gamla bekanta och stärka banden men det som stärker socialdemokraterna på lång sikt, och gör att medlemmar stannar kvar OCH lockar till sig nya medlemmar, är att vi hälsar och pratar med människor som vi inte har träffat tidigare. På det sättet bygger vi broar mellan varandra och stärker varandra och partiet.

Jag vet om att partiet vill ha fler yngre medlemmar. Det är bra MEN vi måste få fler medlemmar i alla åldersgrupper och samhällsklasser. Vi behöver få in ännu fler löntagare och soloföretagare som medlemmar. Vi som arbetar finns med som medlemmar och vi är många men vi behöver bli ännu fler.

I Stefan Löfvens tal i dag berättade han om sin resa in i socialdemokratin, en resa jag själv kan identifiera mig med. En resa som han gjorde för att han kände och upplevde att han var socialdemokrat. En resa som sedan har gått steg för steg vidare genom att han fick möjligheter av andra inom partiet.

Så måste också alla vi andra arbeta med. Vi som är aktiva medlemmar med olika uppdrag och som har nätverken behöver inkludera andra i detta också. Det är bra med nya medlemmar men det är ännu bättre att behålla de som blir medlemmar genom att de välkomnas, får vara med och att vi alla är öppna när vi träffar andra socialdemokrater. För om vi inte kan vara öppen och välkomnande till en partikamrat, hur ska vi då kunna locka nya medlemmar?

Anna Vikström skriver om Stefan Löfvéns tal. Göran Johansson för fram socialdemokraterna som möjliggörare. Emilia Bjuggren skriver om Stefans Löfvéns tal i går och i dag.

2 kommentarer:

  1. Du har så rätt! Engagemang och nyfikenhet är som en spröd blomma som är så lätt att trampa tillbaka ner i jorden. Vi måste vattna och sköta dessa blomskott. Som det sägs i barnboken Den lille prinsen: den människa som du har sett (i ögonen) har du därefter ansvar för.

    SvaraRadera
  2. Tackar. Jag håller med dig. Socialdemokraterna behöver utveckla sig mer på detta område.

    SvaraRadera