torsdag 4 april 2013

Socialdemokraterna är tillbaka

Stefan Löfvén har hållit sitt linjetal partikongressen. Ett tal som nu sätter socialdemokratin på den politiska kartan igen och kommer att skapa problem för moderaterna fullt ut. Det som presenterades i detta tal var klassisk socialdemokratisk politik och med en tydlig signal. Nu ska socialdemokraterna bedriva socialdemokratisk politik.

Jag var på förra partikongressen när Håkan Juholt valdes till ny partiledare. Det talet var mycket bra och skapade ett go hos alla som var närvarande. Det var ett ideologiskt tal som gick hem hos de som var på plats men också i stugorna. Det kändes som att partiet var på väg att hitta hem igen.

I dag höll Stefan Löfvén sitt livs tal. Det var ett tal som berättade om vad socialdemokratin egentligen handlar om, vad den vill, varför den finns och vad den vill göra. Det gick hem hos alla som var närvarande och jag tror också att det kommer att gå hem i stugorna. Samma känsla och go har infunnit sig bland de som är närvarande. Han är inte lika retoriskt skicklig som Håkan Juholt, fast det är ingen annan politiker som är det heller, men han levererade ett tal som jag aldrig har sett Fredrik Reinfeldt komma med.

Det är många som har efterlyst att Stefan Löfvén ska bli mer ideologisk och verkligen visa varför han sätter jobben och skolan främst. I dag gjorde han det. Han tog upp om feminismen, om kampen mot näthat och ett samhälle där mannen dominerar, om den snedvridna arbetsmarknaden som bestraffar kvinnor, näthatet, miljön, den hållbara friheten, frihet och varför socialdemokratin finns.

Det var en bred palett av saker han tog upp som jag tänker analysera igenom under dagen samt i morgon. Det finns mycket att berätta men det var i dag som Stefan Löfvén verkligen satte ihop en berättelse kring varför vi sätter jobben och skolan i centrum. Det är en berättelse som jag tror går hem i stugorna. Här på kongressen pratar folk om det överallt.

Jag gillade det och anser att det slår an en ton hos mig som jag uppskattar. Jag kan, liksom Johan Westerholm, identifiera mig i Stefan Löfvéns berättelse om hur han blev en del av arbetarrörelsen och synen på vad socialdemokratin är för något. Jag tror att fler s-väljare kommer att känna likadant. En sak är säker. Socialdemokraterna är tillbaka. 

Martin Moberg skriver om Stefan Löfvéns linjetal. Peter Högberg skriver om att nu har partiet en ledare. Ola Möller om sin debut i talarstolen. Bengt Silfverstrand skriver om att det är rätt om jobben av Löfvén men han frågar sig hur. Christian Norlin om en lysande Löfvén.

7 kommentarer:

 1. Jag vill inte ha en svetsare som statsminister.

  SvaraRadera
 2. Skönt att ni sossar äntligen får något att ty er till och jobba med. Har ju varit fritt fall sedan Göran och någon gång måste man ju landa för att sedan kunna lyfta igen. Monas cessna kom då inte långt och Juholts mini-jet krakelerade även den i princip från dag 1... Frågan är nu om nya S verkligen är en Jumbo-jet som ska kunna hålla sig på bra höjd under en bra tid framöver, eran trovärdighet kommer helt klart att ta lång tid att återskapa...

  SvaraRadera
 3. Tackar Johan för dina tankar.

  Jag räknar med att med en svetsare vid rodret så är flygplanet väl fungerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett svetsat roder är knappast flexibelt.

   Radera
 4. Är RUT nu en frihetsreform för socialdemokratin och Stefan Löfven?

  Saxat från : http://claeskrantz.se/2013/03/24/ar-rut-nu-en-frihetsreform-for-socialdemokratin-och-stefan-lofven/

  Möjligen är jag den enda som höjer på ögonbrynen över TT-intervjun nedan där Stefan Löven enligt TT kallar RUT en frihets och välfärdreform. Speciellt med tanke på den kritik som den kommande socialdemokratiska kongressen och socialdemokratin i allmänhet tidigare riktat mot RUT.

  Socialdemokratins signaler att man accepterar ett 5 jobbskatteavdrag och ingen förändring av tidigare avdragen med upp till 60000 i månadsinkomst för vanliga knegare som Stefan Löfven kallade det är också intressant. Speciellt med tanken på den kritik som riktats mot jobbskatteavdraget från just socialdemokratin. Och ledande ekonomer som ineffektivt och verkningslöst.

  Rättning i leden neosocialister !

  SvaraRadera