måndag 8 april 2013

Vad är det för parti som lämnar Göteborg? Del 2

Nu är kongressen slut och de socialdemokratiska kongressombuden har åkt hem. Det är nu arbetet börjar på allvar med att försöka åstadkomma ett regeringsskifte. Det är ett parti nu som har möjligheten att visa väljarna på skillnaderna mellan en socialdemokratisk ledd politik och en moderatledd politik. Därmed är det intressant att fundera över vad det är för parti som lämnar Göteborg.

Karin Pettersson slår i dagens ledare i Aftonbladet huvudet på spiken. Det socialdemokratiska parti som lämnar Göteborg är ett parti som tror på att med hjälp av politiken går Sverige och världen att förändra till det bättre. Det här synsättet går igenom i alla de 1900 motioner som lämnades in till partikongressen, i allt det arbete som lades ned på att skapa texterna till framtidskontraktet och i alla de debatter som skedde. Anders Borgs linje köps inte.

Det är intressant att vi nu får en konflikt mellan ett socialdemokratiskt parti som tror på att saker och ting går att förändra med hjälp av politik och moderaterna som inte tror på det. Moderaterna verkar anse att Sverige är ett skepp på havet. För att klara sig gäller det att följa med i vågorna och att inte kämpa emot. Då går det bäst för landet. Tron är stor på att låta någon annan sköta allting. Denna någon annan är marknaden.

Anders Borg och Fredrik Reinfeldt tror på att allting ordnar sig om marknaden får lov att sköta det. För att smörja denna är skattesänkningar det allra viktigaste, tillsammans med bidrag. Bostadsbrist? Ge skattesänkningar i form av avdrag för de som hyr ut i andra hand eller som har någon inneboende. Resultat? Fiasko. Hög ungdomsarbetslöshet? Sänk skatten för att anställa ungdomar och sänk restaurangmomsen. Resultat? Fiasko. Massarbetslöshet? Sänk skatten för de som arbetar så kommer människor i arbete. Resultat? Fiasko. Försämrad sjukvård? Äldreomsorg? Större barngrupper inom förskolan och fritids? Resultat av skattesänkningarna.

Oavsett vad för något som är ett problem i svenskt samhälle så är sänkt skatt slutsatsen. Genom att sänka skatten ska marknaden få tillgång till mer pengar. Om den får det kommer marknaden att lösa problemen. Så ser de teoretiska modellerna som Anders Borg använder sig av men så ser inte verkligheten ut.

Sänkt skatt är inte svaret på allting. Sänkt skatt är inte ett självändamål som det nu har blivit. Nya moderaterna är exakt samma parti som innan. Det är ett skattesänkarparti som tror på att marknaden löser allting bäst.

Socialdemokratin tror att det behövs en aktiv politik som tar ansvar för att bygga ett samhälle som ger människor nya möjligheter. Det är genom att använda sig av politiken som förändringar går att göra. Människor får inte vara utlämnade till marknaden. Det blir bara problem. Istället är det med hjälp av de politiska verktygen som förändringar till det bättre kan ske.

Det är i det ljuset vi ska se socialdemokratins mål med att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Socialdemokratin tror på att det går att göra. Anders Borg och moderaterna tror inte på det. Det är rätt otroligt. Regeringen tror inte att Sverige kan få den lägsta arbetslösheten i Europa. Vad är det för synsätt?

Det råder med andra ord en pessimism i landet som måste brytas. Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts politik har lagt en hämsko över Sverige. Tron på att morgondagen ska bli bättre än i dag har förbytts till att inte tro på det. För socialdemokratin handlar det nu mycket om att visa på en ny morgondag blir bättre än hur det ser ut i dag. Socialdemokratin måste återinföra tron på att med hjälp av politiken går det att göra saker och ting bättre.

Svenska Dagbladet behöver se möjligheterna. Bo Widegren gör en sammanfattning över borgerlig media och dess gnäll. Joakim Jonsson frågar om du också skriver på framtidskontraktet. Calle Fridén om att välfärd kommer inte ur intet. Jämlikhetsanden i en analys av kongressen. Martin Moberg om vi- och dom-samhället. Stefan Löfvén om att kommunerna ska bestämma.

5 kommentarer:

 1. Den dagen är inte avlägsen när Alliansen med hjälp av SD driver igenom en lag som förbjuder fattigdom. Då har man definitivt försökt sopa spåren av skattesänkningarna under mattan.

  SvaraRadera
 2. "Socialdemokratin tror att det behövs en aktiv politik som tar ansvar för att bygga ett samhälle som ger människor nya möjligheter"

  Vilket översatt till vanlig medborgarsvenska betyder:
  - Högre skatter. Världen redan högsta räcker inte till.
  - Vi i Partiet vet bättre än du. Gör som vi säger och håll käft!
  - Vi i Partiet vill också minska din möjlighet att fritt yttra dig. Har du andra åsikter än vi, är du sannolikt sd och/eller främlingsfientlig Yttrandefrihet är borgerligt!
  - "Vinst" är ett fult ord. Förluster är bra då kan vi låna mera. Vi ska inskränka den fria företagsmarknaden så mycket vi kan, företagare är slemma giriga typer som bara duger att betala ut löner.
  Förresten Roger, glöm inte att ta en tur förbi Rinkeby torg nån sen kväll och se verkligheten.

  SvaraRadera
 3. Jag undrar bara hur många gånger en sekt-troende sosse kan springa in i samma betongvägg med ansiktet före innan denna upptäcker att det gör ONT.

  Socialdemokraterna som parti slutade fungera ungefär med Palme som förvandlade dessa till "sossar" innan dess hade dom heder och en stark politik. Som sossar blev dom bara mediokra medelmåttor som "förvaltade" samhället och ökade på skatter byråkrati ickeansvar och givetvis sin makt och sina fallskärma..ehh "försäkringar".
  Men halleluja en "ny ledare" nu skall detta fixas , amen.
  (Tror mer på att Löfven ryker innan valet 2014 eftersom vänsterfalangen inom sossarna och vänsterpartiet hatar han)

  Och så börjar halleluja ramsan om och betongväggen förstärks ta sats och sikta nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt Lars. Min far hade företag 50-60 talet och gubbarna som jobbade där ska ha all heder av sin insats.
   Allt enligt den gamla principen "Gör din plikt, kräv din rätt"
   Aldrig några lokala problem.
   Idag gäller det att smita undan så mycket det går.

   Radera
 4. Arlav och Lars har helt fel i sina analyser.

  SvaraRadera