onsdag 3 april 2013

Vad har moderaterna för mål med arbetslösheten?

Stefan Löfvéns löfte om att arbetslösheten i Sverige ska halveras och att denna ska vara den lägsta i EU presenteras nu av media för allmänheten. Knappt har detta kommit ut förrän moderaterna väljer att försöka gå till attack. Fram skickas moderaternas partisekreterare, Kent Persson, för att försöka sticka hål på detta. Han kommer med anklagelser om siffertrixande, skattehöjningar och att minsann hans parti står för jobblinjen med sänkt skatt. Dock hamnar vi i en viktig fråga till moderaterna. Vad har moderaterna för mål med arbetslösheten i Sverige?

Det är lätt att raljera över löftet om att på sex år ska arbetslösheten i Sverige vara den lägsta i EU.  En del försöker göra sig lustig över detta och anser att i andra länder är till exempel antalet kvinnor som arbetar lägre. Men här är Stefan Löfvén mycket tydlig.Både antalet arbetade timmar och personer som arbetar ska öka. Arbetslösheten ska ned. Kvinnors förvärvsfrekvens ska öka.

Jag förstår att det raljeras från en del, speciellt alliansens sympatisörer. Det som nu sker är faktiskt att bryta det paradigm, sätt att tänka, som har styrt Sverige sedan 2006 när alliansen kom till makten. Fredrik Reinfeldt gick till val 2006 på att lova att han skulle minska på arbetslösheten och utanförskapet. Han satte aldrig upp något mål. Dock lovade han att dessa skulle minska. Raljerandet från höger handlar om att den sidan inser att socialdemokraternas löfte är farligt för dem.

Löftet om att ha lägst arbetslöshet i hela EU är mycket ambitiöst. Det är ett löfte till svenska folket om att samhället nu gör arbetslösheten till allas problem, inte individens som Fredrik Reinfeldt vill ha det till. Det kommer att ställa krav på att hela samhället och politiken arbetar aktivt för att uppfylla detta mål. Stefan Löfvén berättade att om S får väljarnas förtroende kommer varje departement att presentera hur de kommer att arbeta för att fler jobb ska skapas och arbetslösheten minska.

Oavsett hur mycket Kent Persson är ute och använder sig av sin floskelmaskin, och om andra från moderaterna med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är ute och klagar, landar vi i en enda fråga. Vad har moderaterna för mål med arbetslösheten?

Detta är spännande med tanke på att Anders Borg själv, liksom moderaterna i övrigt, pratar om en jämviktsarbetslöshet på 5-6 procent. Det vill säga den minsta nivå som arbetslösheten ska ligga på för att inte inflationen ska sticka iväg (i den teoretiska modellen). Det betyder den nivå där det är full sysselsättning. Finansdepartementet ligger på sex procent. Anders Borg anser att det går att leva med en arbetslöshetsnivå som bottnar vid 5 procent (nu var detta 2011 när framtiden såg så ljusblå ut enligt regeringens egna framtidsprognoser). En nivå som ligger högre än den första delnivå som socialdemokraterna vill ned till.

Det verkar som att moderaterna accepterar en högre arbetslöshet. Varför gör moderaterna det? Har moderaterna gett upp om att få ned arbetslösheten? Vad har moderaterna för mål med arbetslösheten?

Det här är viktiga frågor som jag nu förväntar mig att Kent Persson, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg svarar på. Fram tills dess kan inte moderaterna med trovärdighet ifrågasätta socialdemokraternas mål.

Intervju med Ulf Bjereld om partikongressen. Högbergs tankar om en rak vänster eller kram. Martin Moberg om Stefan Löfvéns öppningsanförande. Joakim Jonsson tar upp att socialdemokraterna styr svensk politik igen. Johan Westerholm i en första reflektion. Röda berget om Löfvéns tal.

2 kommentarer:

  1. Nej du Roger. Den här bloggposten avslöjar hur ihålig socialdemokraternas förslag är. Det hade varit bättre om du använt utrymmet till att förklara HUR det ska gå till detta socialdemokratiska löfte. Det är inte bara moderaterna som undrar vad detta förslag är för något, alla 20 % osäkra väljare också. Minska arbetslösheten, med riktiga jobb eller med fejkade. Det spelar liksom ingen roll VAR Löfvén lägger sig; att lova är jätteenkelt, huruvida det är ambitiöst kan man bedömma bara efter verktygslådan visas fram. På ren svenska; jag skiter i vad Anders Borg eller Kent Persson tycker. Jag vill veta HUR du som socialdemokrat ska minska arbetslösheten till den nivån som Löfven utlovar. Svara på det och sluta med den fokusförskjutning du ägnar dig åt här.

    SvaraRadera
  2. Man måste först sätta målet och sedan kommer hur man ska göra det. Det är samma sak som ett fotbollslag gör. Först ställs ett mål och sedan arbetas det för hur detta ska göras. Samma sak här.

    Dock kan man säga att vi ska satsa mer på utbildning. 40 procent av företagen säger att de inte kan finna nya medarbetare med rätt kompetens. Då måste samhället ta sitt ansvar och se till att bygga ut utbildningarna så att arbetsgivarna kan rekrytera nya medarbetare.

    SvaraRadera