måndag 1 april 2013

Väljarna vill ha en ny färdriktning

I dag publiceras en ny opinionsmätning Dagens Nyheter. Det är Ipsos senaste väljarundersökningar. I den ökar stödet för socialdemokraterna. Vid ett val i dag hade partiet fått 34,6 procent av rösterna. En uppgång med 1,5 procent sedan februari och 4,8 procent sedan januari. Den politiska kartan är på väg att ritas om. För socialdemokratin är signalen klar. Väljarna vill ha något nytt och tycker att S är på rätt väg. Nu måste det arbetas ännu hårdare på alla nivåer.

Det är lätt att hoppa upp i glädje på grund av denna opinionsmätning. Den bekräftar den uppgång som SIFO publicerade för ett par veckor sedan. Socialdemokraterna har brutit igenom 34-procentsvallen och får ökat stöd från väljarna. Redan då sa jag att den siffran gör att socialdemokraterna måste vara än mer på tårna, arbeta än hårdare och vara mer på hugget. Dagens siffra ställer samma krav plus att vi måste vara mer offensiva.

Det talas om att Stefan Löfvén inte är upp i samma opinionsstöd som exempelvis Mona Sahlin var med sina 40-45 procent men socialdemokraterna kunde inte förvalta detta rätt plus att stödet kom när partiet var passivt. Dagens mätning, plus de andra mätningarna, visar på uppgång under tiden som socialdemokraterna diskuterar samhällsproblem och presenterat en rad skarpa förslag. Den senaste uppgången kommer också efter att det intensivt diskuterats i media om vinster i välfärden. Väljarna har inte avskräckts av den debatten. Snarare tvärtom. Det betyder att stödet bygger på en mer solid grund än vad siffrorna under förra mandatperioden byggde på.

Väljarna sänder ut en signal. De vill se en ny färdriktning för landet. Väljarna, i varje fall de senaste mätningarna, uppskattar den färdriktning som socialdemokraterna har dragit upp. Det kan till och med vara så att väljarna ser nu att socialdemokraterna är på väg att bli socialdemokraterna igen, att det nu går att allt mer se skillnad på socialdemokraterna och moderaterna. Detta kommer borgerlig media att gör allt vad den kan för att förhindra. Från den sidan kommer det att arbetas hårt för att S och M ska se så lika ut. En strategi som bygger på att det förlorar socialdemokraterna på medan moderaterna vinner.

Väljarna ser nu att socialdemokraterna försöker att göra upp med nyliberalismen och formulera nya idéer och förslag. Idéer och förslag som bygger på socialdemokratisk grund och pekar på något nytt. Nyliberalismen har gjort sitt, vilket väljarna håller med om. De vill se något annat som gör att de blir vinnare. Socialdemokratins steg så här långt verkar uppskattas.

Vi ska dock komma ihåg att det kan snabbt gå ned igen. Det minsta stödet som socialdemokraterna kan få av väljarna är noll procent. Det är bottenplattan. Inga segrar ska eller kan tas ut i förskott. Just nu verkar det som att i SIFO:s och Ipsos mätningar har socialdemokraterna brutit igenom 34 procentsvallen. Det är en psykologisk spärr för både partiet och väljarna som nu har passerats. Det gör att socialdemokraterna blir än viktigare för människor samt ett parti att faktiskt än mer titta närmare på och stödja.

Nästa "motstånd" ligger vid 35-36 procent. Om väljarna ger sitt stöd upp på den nivån har en hel del vallar brutits ytterligare. Vallar som gör att väljarna än mer ser socialdemokraterna som förstahandsvalet framför andra partier. Det är en vall som S inte har varit uppe i sedan förra mandatperiod, fram till cirka 2009. En viktig vall att ta sig igenom. För då är man uppe och tangerar valresultatet från 2006.

Väljarna ställer nu mycket förhoppningar och krav på oss. Det är nu som vi måste våga driva politik och visa att med oss vid makten kommer väljarna att bli vinnarna. Vi socialdemokrater måste visa än mer att det är faktiskt via politiken som förändringar kan ske. Socialdemokraternas arbete med att sätta jobben och utbildningen i centrum uppskattas. Efter partikongressen är det också dags att på allvar få in andra välfärdsfrågor. Då är det viktigaste sjukvården.

Väljarna ger socialdemokraterna starkare stöd. Nu är det upp till oss att leva upp till väljarnas förväntningar, arbeta hårt och vara ödmjuka.

Annie Lööf har allvarliga problem. Högbergs tankar höjer ett varningens finger. Ola Möller funderar på om Socialdemokraterna kommer att fortsätta att öka efter partikongressen, vilket han tror. Martin Moberg skriver om mätningarna som redovisas i DN och Aftonbladet. Bengt Silfverstrand om skolfrossa och vänsterretorik. Jan Andersson skriver om medvind inför partikongressen men frågar sig hur det går sedan. Johan Westerholm skriver om Aftonbladets idoltävling på partiledarna.

7 kommentarer:

 1. Med 20% som är osäkra skulle jag aldrig våga dra de slutsatser du drar. Inte heller att väljarna ger S sitt stöd med samma utgångspunkt som ovan. Inte heller med tanke på att vad vi ser är ett missnöjesröstande mer utifrån de problem alliansen har än den politik S presterar. Din retorik är typisk S och står att finna överallt. Segern är i parktiken klar även om du klokt nog är lite mer modest och förstår att S måste gå väljarna till mötes. Men vad väljarna vill ha är ett NYTT S, nya personer, en ny politik, en ny vision. Finns den idag? Nej, det gör den inte. Kommer den att finnas efter kongressen? Nej, det kommer den inte. De gamla maktstrukturerna är fortfarande kvar. Det finns ingenting nytt och fräscht i socialdemokraternas politik som den har blivit presenterad så här långt. Man ska vara försiktig i önsketänkande utifrån opinionsundersökningar så här långt före val och i synnerhet med 20% osäkra och i synnerhet när regeringssidan vacklar. Det enda vi vet med säkerhet är att väljarna är skoningslösa och det enda vi vet är att nästa år kommer en valrörelse. Vad nytt kommer S att prestera tills dess. Jo, något om vinstuttag och välfärd, utöver det vet vi hur smörgåsbordet ser ut. Thats it. Kommer de andra partierna att sitta still Nej, naturligtvis inte. Väljarna vill ha en förändring men ha i minnet, väljarna, en del är jättetrötta på alliansen. Men, väljarna har INTE glömt socialdemokraternas regeringsinnehav, de har inte glömt de gamla partistrukturerna och de har inte glömt socialdemokraternas faiblesse att veta BÄTTRE vad väljaren behöver en väljaren själv. Där och just där sitter de 20% osäkra väljarna. Kommer de att gå till S? Det vet vi inte. Vi vet dock att de 20% rör sig fritt och lika gärna kan ge alliansen ännu en valseger. Vackra ord om förnyelse räcker föga när både du och jag vet hur strukturerna både politiskt och maktmässigt ser ut inom partiet. Väljarna kräver så oändligt mycket mer av S än detta. Oändligt mycket mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här borde du verkligen ta till dig Roger J. och framföra till partiledningen!
   Människor här ute, mig inräknat, är långt ifrån nöjda med S, främst då partiledningen och deras svårigheter med att förstå sitt uppdrag som är att FÖRETRÄDA medlemmar och väljare! Nu tycks de tro att uppdraget är att KÖRA ÖVER medlemmar och väljare!
   De MÅSTE också sluta att hela jäk...a tiden förhålla sig till Alliansens politik om du förstår vad jag menar?
   Det är ju inte Alliansen som skall diktera S politik, det är ju S själva som skall göra!

   Radera
  2. Håller helt med dig. Vi ska diktera vår egen politik och få väljarna att tro på att den är den bästa.

   Radera
  3. Tror gör man i kyrkan, väljarna vet ju hur det var t.ex under senaste S-regeringarna och nu vankas det röra med V + Mp som dikterar politiken åt S...

   Radera
 2. Nysocialisterna kommer att få ner partiet på knäna igen om de går ut som vinnare efter de kommande veckornas interna partistridigheter.

  Det är skrattretande att se att du bedömer att det finns en 34% vall och sedan en 35% vall etc som är ktiska för partiet.

  Ni ligger i princip runt samma nivå som valresultatet 2010 och är lika beroende av V och Mp nu som då. En regering med övervintrade kommunister och miljöpartister.

  Vad ska hända med svensk skattepolitik, näringspolitik, utrikespolitik, energipolitik etc etc . Det ser ut som om det stundar bistra tider för löntagare och företagsamhet i vårt land med en sådan röra.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Javisst har jag god humor.

   PS : Hoppas du vidarebefodrar de kunskaper jag förmedlat till dig om det svenska skattesystemet till dina mindre pålästa kolleger.

   Radera