måndag 15 april 2013

Var är verktygen?

Jag har nu på morgonen suttit och lyssnat Anders Borg i Agenda samt läst en rad artiklar som tar upp detta och vårbudgeten. Det är en finansminister som talar om att arbetslösheten kommer att stiga, att det inte vänder förrän kanske tidigast våren 2014 eller inte förrän 2016, som pratar om hur orolig omvärlden är men att det ändå går bra för Sverige, som har en starkare ekonomi än i alla andra länder i Europa. En sak står därmed klar. Anders Borg och alliansen har inga verktyg längre.

Det såg ut som att det var en stor verktygslåda som Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och de andra partiledarna åkte runt med i valrörelsen 2006. Enligt dem hade de identifierat en rad problem i samhället som nu skulle fixas med verktygslådan. Speciellt gällde det arbetslösheten.

Enligt Fredrik Reinfeldt och Anders Borg berodde arbetslösheten på, och de står fast vid detta synsätt, att arbetslösa söker för lite arbete och att a-kassan är för bra. Vips så togs det upp från verktygslådan åtgärder för att öka pressen på de arbetslösa att söka ännu fler jobb. Det gjordes genom att nivån sänktes i a-kassan samtidigt som det blev svårare att kvalificera sig för det. Pressen skulle leda till att lönerna kunde hållas nere men också att människor skulle mer än gärna ta låglönejobb än vara arbetslösa. Sedan dess har det ena verktyget efter det andra använts. Eller rättare sagt har ett och samma verktyg använts. Nämligen sänkt skatt.

Vi har sett hur Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts lösningar för svensk ekonomi är sänkt skatt och mer bidrag till vissa näringsgrenar. Den enskilt största posten i senaste höstbudgeten var 16 miljarder kronors satsningen på sänkt bolagsskatt. Samma sak rörande ROT och RUT där summan är lika stor. Sänkt restaurangmoms på fem miljarder kronor har också använts. 100 miljarder kronor i sänkt skatt har hushållen också fått.

Trots alla dessa sänkningar och bidrag står fortfarande svensk ekonomi och stampar med en allt högre arbetslöshet. I dag är det 427 000 personer som är arbetslösa, motsvarar 8,2 procents arbetslöshet. Enligt Anders Borg kommer den att stiga ytterligare. Vilket är helt sant.

Anders Borg försöker att skylla på omvärlden, speciellt EU, och den dåliga ekonomin där. Det han inte säger är att han själv tillsammans med sina borgerliga kollegor driver en åtstramningspolitik i Europa som skapar just de problem som slår hårt mot Sverige.

Finanskrisen 2008-09 har mötts av den ena åtstramningen efter den andra i Europa. I takt med eurokrisen har tillväxten fallit och arbetslösheten ökat allt snabbare. Redan när Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och deras kollegor införde denna politik i Europa varnade många för den utveckling vi är mitt i idag. För Anders Borg och Fredrik Reinfeldt ses denna utveckling som något nödvändigt ont. Människorna får ta smällen men det måste ske. Detta för att ekonomin ska stöpas om och komma ut på andra sidan ännu starkare. Priset är högre arbetslöshet, utslagna människor och ökade klassklyftor i samhället.

Efter Anders Borgs framträdande i Agenda står en sak klar. Verktygslådan är helt tom. Det finns inte mer att komma med. Troligtvis kommer en del av de gamla utslitna verktygen att användas igen i en ny färg för att verka fräscht och nytt men det är samma gamla saker som kommer igen. Sänkt skatt och ökade bidrag till branscher. En sak är säkert. Det kommer inte att stärka svensk ekonomi eller landets invånare.

Leines blogg om att borgarna = kaos. Martin Moberg om en handfallen Anders Borg. Peter Högberg om en nöjd Anders Borg.

Ps: Nio år lång svacka? Om jag inte har fel för mig så var 2006-våren 2008 mycket bra år för svensk ekonomi.

3 kommentarer:

 1. Men ditt parti har ju sagt att de INTE ska avskaffa jobbskatteavdragen inklusive eventuella nya jobbskatteavdrag som kommer ...


  Ditt parti har sagt att de INTE ska avskaffa RUT (endast minska dess omfattning en liten bit, för den lilla minoritet som tjänar mer än 60000 i månaden).

  Var är logiken i det du skrriver, kanske du ska byta parti åt vänster ?

  Vakna upp och lukta verkligheten ! Inse att den globala ekonomin är skakad och att det tar tid att få fart på maskinerna igen. Lilla Sverige står bland de starkaste i denna kris och vi ska inte sätta oss i (s)amma elände som de andra länderna hamnat i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (M)assarbetslöshet
   (M)isär

   Radera
 2. Varför är det ingen som vill höja a-kassan och göra verkliga förbättringar för folks ekonomi? Nu MÅSTE de som har jobb spara utav bara helvitte, eftersom a-kassan är ett skämt och inte går att leva på vid arbetslöshet. Den som blir arbetslös idag riskerar total utblottning. Hade däremot a-kassan gett ekonomiskt skydd vid arbetslöshet, så hade situationen varit mycket bättre. Dessutom så hade efterfrågan (vilken ju är grundproblemet både för Sverige och världen) ökat.

  Det är inte bra att det är så stora skillnader mellan arbetslösa och de som har jobb. Detta innebär att arbetslösa har svårare att få jobb, eftersom ingen vill anställa folk som ser att komma från gatan - vilket man gör om man har varit arbetslös ett tag och hela garderoben har slitits ut. Fattigdom luktar... och skapar skam... det gör att det inte verkar så trevligt att anställa en sådan person - som påminner de andra om samhällets mörka undersida.

  SvaraRadera