torsdag 9 maj 2013

Att bli ett 40-procentsparti

Det är bara att erkänna. Opinionsmätningar är något som alla politiker tittar på, även de som säger sig inte göra det. Dessa mätningar är en ögonblicksbild över hur det ser ut för partierna och vad väljarna tycker. Det kan antingen vara tummen ned eller tummen upp. Partistrategerna lägger sina pannor i djupa veck medan partisekreterare, partiledare och partiledningar analyserar siffrorna fram och tillbaka. Demoskops senaste mätning gör just detta. För socialdemokratin handlar det nu om vad som krävs för att bli ett 40-procentsparti.

För socialdemokraterna är Demoskops mätning en blandad läsning. Å ena sidan går partiet fram med 0,2 procent då intervjuer gjordes med väljarna under en ren mediestorm. Väljarna verkar i denna mätning inte ha brytt sig, eller så gjorde man det i början av mätningen och kanske fick S låga siffror medan det mot slutet blev istället en uppgång. Å andra sidan går S bara upp 0,2 procentenheter till 32,9 procent, vilket är en låg siffra.

Det finns ett "motstånd" för socialdemokraterna i opinionen som ligger på 35 procent. Partiet når denna nivå men går sedan tillbaka. Om socialdemokraterna når minst en gång över detta kan stödet fortsätta att växa för då har tänkandet om socialdemokraterna ändrats. Det måste också partiet arbeta hårt för att göra då målet är att bli ett 40-procentsparti. Problemet är hur partiet ska nå denna nivå.

Det går att se att socialdemokraterna har etablerat sig stabilt över 30 procent och är landets största parti. I opinionen verkar det som att S har en uppåtgående kurva men vid 35 procent stannar det. Det är en signal om att för att nå högre krävs det mer.

Socialdemokraterna har satt ned foten när det gäller den politiska inriktningen. Jobben och ekonomin är i centrum. I två val förlorade S på grund av jobben/arbetslösheten. Det tänker man inte göra denna gång, vilket är helt rätt. För väljarna är jobben och kampen mot arbetslösheten den viktigaste frågan. Det krävs en offensiv politik för att massarbetslösheten ska ned rejält och arbetslösheten ska bli EU:s lägsta senast 2020. Jobbpolitiken har lyft partiet, liksom skolan. Nu gäller det att öka tempot i detta men också plocka in andra områden. På partikongressen togs ett partiprogram och framtidskontrakt som innehåller oerhört mycket att använda sig av och som kommer att locka väljare.

För att bli ett 40-procentsparti krävs självklart hårt arbete men också en grundberättalese om hur Sverige ska framåt. Det socialdemokraterna borde föra fram är att via politiken och samhället kan Sverige gå framåt. Det är inte via marknaden som moderaterna vill utan det är via politiken och att det finns ett samhälle som människor kan använda sig av för att kunna förverkliga sina drömmar och leva ett gott liv. Den ideologiska delen måste framgå mer för att visa på skillnaderna mellan socialdemokraternas politik och moderaternas.

Möjligheten till att öka i opinionen finns. Det är bra att Carin Jämtin inte är nöjd utan vill att socialdemokraterna ska höjas sig mer. För det kan partiet och det kan göra det rejält.

Expressen om blocköverskridande regeringar. Aftonbladet skriver om arbetarrörelsen. Johan Westerholm om vavaddetvisa. Tord Oscarsson skriver om opinionsmätningen.

6 kommentarer:

 1. Ja! Hoppas att ni kan nå 40%!?! Problemet tror jag är att vi har ett 2/3-dels samhälle. De 2/3 som har det bra skiter i den 1/3 som har det dåligt. MEN, jag tror att det är möjligt att få de 2/3 att bry sig om den fattiga 1/3. Om inte annat så från ren egoistisk synpunkt. Ex, den 1/3 som har det dåligt gör att ALLA får dåligt eftersom arbetsvillkoren för de som faktiskt har jobb försämras. Redan i dag märker man ju hur ängsligt det är på arbetsplatser, eftersom det gäller att inte säga "fel" sak etc.

  SvaraRadera
 2. Så länge man räknar in de heltidsstuderande bland de arbetslösa kan man inte få ner massarbetslöshetstalen. Hur skall SAP lyckas med det reptricket?

  År 2012 var den officiella, relativa arbetslösheten mellan 15 och 74 år uppe 8% (403 000 personer), men om man räknar bort heltidsstuderande sjönk siffran till 5,6% (277 000 personer).

  "Mitt i livet", 35-64 år var relativa arbetslösheten 5,07% (163 000 personer).

  Ungdomsarbetslösheten, 15-24 år: 23,7% (153 000 ungdomar)
  exkl heltidsstuderande: 14,7% (85 000 personer)

  Sysselsättningsgraden 25-54 år: 85,2%

  Mvh
  Bengterikj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även 2006 när Alliansen tillträdde räknades de heltidsstuderande som arbetslösa - och de var givetvis ungefär lika många då som nu. Håller dock med om att det är idiotiskt att räkna in heltidsstudenter, men som sagt, det har man gjort länge. (och även 5% arbetslöshet bland mitt i livet är skyhögt. 1991 var väl samma siffra 0,8%)

   Radera
 3. Ett (s)-parti som når 40 procent är bland det sämsta som kan hända Sverige. Ett 30-procentigt (s) är tvunget att samarbeta och nå rimliga kompromisser. Med 40 procent under västen kommer den gamla självgodheten fram igen och man ska köra hela racet självt. Då kommer alla de gamla förslagen fram om att öka politikernas makt och minska medborgarnas. Se bara på Malmö Arbetarkommun som avskräckande exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, moderaterna här i Stockholm är inte så lysande de heller. Det är klart att makt korrumperar, men på något sätt så blir moderater MER korrumperade än s. Jag har t.ex. aldrig hört talas om någon sosse som fixade en nätt 100 miljoners vinst till sin fru (Moderater i Vallentuna, som sålde kommunalmark till sin fru, klassad som industrimark, men som sedan omklassades till villamark), sålt vårdcentral för 700,000, som sedan kunde säljas igen för 20 mille (Serafen, polare till Filippa Reinfeldt). Och sen har vi förstås alla dåliga affärer: Nuon, Apoteken, bostadsutförsäljningen... Och domstol i Stockholm har slagit fast att det inte är brottsligt att vara idiot och göra dåliga affärer - TUR för Filippa Reinfeldt!

   Radera
 4. Så länge ni inte lyssnar på den fråga som alla pratar om: "vinsterna i välfärden", där folket i undersökning efter undersökning vill stoppa detta, kommer ni inte att nå några höga siffror.
  Sossarnas politik och Alliansens är densamma.

  SvaraRadera