onsdag 29 maj 2013

Bla Bla Bla Bla

I Dagens Nyheter har Anders Borg fått in debattartikel om hur EU ska ta sig ur den djupa kris som Europa befinner sig i. Den som ansågs var Europas bästa finansminister för ett par år sedan försöker nu ge EU direktiv på vad som behöver göras. Det går att sammanfatta det Anders Borg säger med: Bla bla bla bla.

Tittar vi på det Anders Borg skriver utifrån en övergripande analys av texten framgår det klart att han egentligen inte vill skriva vad som orsakar den djupa kris som Europa befinner sig i. Istället fokuserar han på strukturförändringar med fokus på arbetsmarknaden samt genomförande av skattesänkningar. Självklart nämner han utbildning och satsning på forskning och innovation men dessa tre saker känns mest som pliktskyldigast som måste nämnas. Dock ligger fokus på att förändra arbetsmarknaden och sänks skatten. 

Till detta vill han föra fram att hans regering har skjutit in välbehövlig energi i den svenska ekonomin. En energi som har skapat över 448 000 arbetslösa, ökad ojämlikhet i Sverige, ökad risk för fattigdom, branscher som hålls under armarna med hjälp av statsstöd, minskad framtidstro, lågt bostadsbyggande, osäkra anställningar med mera.

Anders Borg vill nu framstå som den som har sett ljuset och vet hur EU ska vända på det hela. Det han inte skriver, och det är väl värt att veta, är att han har varit och är en av dem som ute i Europa förespråkar tuffa tag, nedskärningar i länders offentliga sektorer, försämringar för människor och att länder ska snabbt bli av med sina statsskulder. Anders Borg har varit en av dem som varit med och skapat det kaos som vi ser i EU och som slår mot Sverige också. Anders Borg har därmed ingen trovärdighet i det han skriver.

Anders Borg skriver inte heller vad som är de verkliga orsakerna till EU:s problem. Det handlar om två saker. För det första ett banksystem som har helt löpt amok och lever sitt eget liv. Lån hit och dit och en vilja att tjäna snabba pengar hos bankerna skapade den kris som vi lever nu under. Exempelvis både Spanien och Irland hade ekonomier i balans och låga statsskulder. Bankkrisen slog under fötterna på dem.

Det andra handlar om åtstramningspolitiken i Europa som har skapat ett efterfrågebortfall i ekonomin. Något som gjorde att ekonomin har tvärnitat när allt färre vill konsumera och där stater slutar också att konsumera och investera. Lägger vi till att företagen gör samma sak så har vi en klar bild över vad detta innebär. 

Politikerna i Europa, med Anders Borg i spetsen, valde att ställa sig på bromsen och tvärnita. För att komma ur krisen som bankerna skapade gällde det nu att spara och skära ned. Det gjorde att investeringar och konsumtion tvärnitade lika snabbt. Arbetslösheten ökade rejält och har skapat en massarbetslöshet i Europa. Människor som blir arbetslösa konsumerar mindre, människor som har arbete ser att risken för att bli arbetslös finns och väljer att spara utifall att de skulle bli arbetslösa. Det gäller att ha en rejäl slant på banken.

När nu Anders Borg skriver sin debattartikel nämner han inte detta. Enligt honom beror problemen på att det finns stela strukturer på arbetsmarknaden och att det behövs sänkt skatt. Han nämner inte i detalj vad som behövs göras på arbetsmarknaden, hur regler och vilka regler som det ska minskas på med mera. En sak är dock säkert. Det Anders Borg skriver är ett bevis på en finansminister som är slut. Hans text är bara bla bla bla bla.

Leines blogg om att den svenska tigern är borta. Björn Andersson skriver om att antalet medlemmar i Stockholm-S ökar. Det saknas progressivt tänkande i Danmark enligt Aftonbladet. 

4 kommentarer:

 1. Håller med. Tyvärr är S-receptet lika mycket bla bla bla - satsningar på utbildning och offentliga jobb kan bara skapa en bråkdel av de jobb som nu försvinner när automatisering, robotisering/AI, näthandel, informationsteknologi, streaming med mera slår igenom med full kraft.

  Kassapersonalen försvinner när kunderna kan dra vagnen genom en scanner som räknar ut summan på 5 sek. Butikerna minskar när näthandeln växer, och näthandelns lager helautomatiseras med hjälp av Kiva systems. Video-, musik- och bokhandlar försvinner. Telemarketingjobb försvinner när True Caller slår igenom. Det här är bara ett axplock av vad som väntar. Tjänstesektorn är snart lika rökt som industrisektorn när det handlar om att skapa sysselsättning på bred front. Nästan varje investering som görs idag leder till färre jobb, inte fler.

  Det är dags att S vaknar ur dvalan och formulerar en politik som går bortom arbetslinjen.

  (Och ja, jag är medlem i S men menar att partiet måste tänka om/nytt på denna punkt)

  SvaraRadera
 2. Andersson och Borg kommer från samma skolastik, om jag inte har fel. Jag tror att det är där problemet ligger. Socialdemokraterna agerar som strykrädda katter när det gäller skatterna och jobbskatteavdragen. Istället för att leda i bevis om skattesänkningarnas baksida, jamsar man med och vill inte göra något åt rådande omständigheter förutom lite puts här och där.
  Och det är dags för alla partier att inse/erkänna att det inte finns tillräckligt med jobb åt alla arbetslösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom det sista så tar jag det med mig. Det handlar om att verkligen arbeta för att fler jobb skapas inom de branscher som finns men även att skapa helt nya.

   Radera