söndag 5 maj 2013

En offensiv och den andra passiv

har kvällens partiledardebatt avslutats och lite tid har förflutit. Tid som har använts för att smälta intrycken och få lite distans. För distans krävs utifrån att det var en mycket intensiv debatt med mycket energi, allvar och fullt fokus. Dags för en första snabb analys.

Om kvällens debatt var tänkt att vara en comeback för alliansens partier såsom moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och kristdemokraterna, efter misslyckande i Maramö var det en stor missräkning. De fyra partiledarna lät gnälliga, tjatade, pratade mycket om dåtid, skyllde gärna ifrån sig och var för det mesta nöjda. Alliansen har problem och de förstärktes i kväll.

Tanken var kanske att Fredrik Reinfeldt skulle hålla en lite lägre profil och låta de andra i alliansen få ta mer plats men efter det att Stefan Löfvén kört över honom med en ångvält i början var han mycket spak, rent av svag. Det fanns inget statsmanna aktigt över honom. Det var flera på twitter som efterlyste honom.

Fredrik Reinfeldt blev osynlig. De gånger han sedan gick in märktes det att han var försiktig. Han vågade inte riktigt ge sig på socialdemokraterna och när han gjorde det fick han direkt tufft motstånd från Stefan Löfvén. Dagens partiledardebatt blev en kraftig missräkning för moderaterna, i synnerhet Fredrik Reinfeldt. Jag vågar påstå att han inte är ett dugg nöjd och ser detta som en stor förlust. För partisekreteraren Kent Persson blir det att lära sig läxan ordentligt nu.

Göran Hägglund försökte att vara förnuftig och prata lugn men kom inte med något nytt. Annie Lööf klarade inte av uppgiften. Hon fick inte fram vad Centerpartiet nu vill och pratade också mycket om dåtid. De båda partiledarnas framträdande förklarar bra varför partierna har dåligt stöd i opinionen.

Om det finns en "vinnare" på alliansens sida i kväll så var det Jan Björklund. Inte för att han är arrogant i vissa situationer under debatten utan för att han ett par gånger erkände fel, vilket Fredrik Reinfeldt aldrig gör, samt att han sträckte ut handen ett par gånger till S och Mp. Jan Björklund framstod i kväll faktiskt som ledare för alliansen.

Jimmy Åkesson misslyckades totalt i sin paradgren som flykting- och invandringsfrågan. Han kunde inte komma med bra motargument och blev allt tystare efter hand som de andra partiledarna kunde motbevisa honom. bland annat uttalande för 10 år sedan om att Sverige skulle kollapsa på grund av invandringen. I de andra frågorna klarade Jimmy Åkesson inte heller av att hålla en högre nivå. Sverigedemokraterna har problem och Jimmy Åkesson förstärkte detta i kväll.

Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt var riktigt på hugget. De talade klart och tydligt, lyfte fram samhällsproblem och kom med förslag på lösningar. De tog debatten med alliansen stenhårt och förde fram gång på gång att alliansen inte kommer med något nytt och eget. Det är nog väljare på den borgerliga sidan som efter denna debatt kommer att titta närmare på dessa partier av ren nyfikenhet.

Så har vi kvar Stefan Löfvén. I partiledardebatten i fjol var Stefan Löfvén bra men lite för försiktig. I kväll var det en helt annan Stefan Löfvén som var med i Agenda. Han visade på problem och kom med förslag på lösningar. Han hade metaforer som fastnar exempelvis att alliansens arbetsmarknadspolitik påminner om ett sprinklersystem, sågade motståndarna, manglade Fredrik Reinfeldt rejält i början så att det kändes som att moderatledaren blev överkörd av en ångvält samt sträckte flera gånger ut handen med förslag om att lösa saker och ting över blockgränserna, bland annat i energifrågan. En utsträckt hand som Fredrik Reinfeldt avfärdade.

Stefan Löfvén var på hugget rejält. Tidigare i dag förvarnade Aftonbladet om vad som var på gång från socialdemokraternas sida men jag tror att Fredrik Reinfeldt blev totalt överraskad. Om han trodde att Stefan Löfvén skulle vara defensiv och tillbakadragen på grund av Omar Mustafa och Stockholms arbetarekommun så gjorde Reinfeldt och hans team ett stort misstag. Stefan Löfvén gick på knock och Reinfeldt föll som en fura.

Stefan Löfvén satte ned foten i kväll. Budskapet är glasklart. Ingen dikterar socialdemokraternas framtid än socialdemokraterna själva. Socialdemokraterna är tillbaka och redo att ta över ledningen för landet. För Fredrik Reinfeldt borde detta skrämma. Troligtvis har Jan Björklund insett vad som hände i studion, vilket kan förklara hans utsträckta hand emellan åt.

Alliansfrittsverige om alla konstigheter som alliansen framförde i debatten. Tord Oscarsson om partiledardebatten och att oppositionen var tydligast. Peter Johansson frågar om Jan Björklund ljög medvetet i debatten. Jan Andersson anser att Reinfeldt var förbluffande svag. 

1 kommentar:

  1. Möjligt att det var intressant om man som dig ser debatten ur någon form av tävlingsperspektiv. Som väljare blev man mest avskräckt av hur överens en överväldigande riksdagsmajoritet är om många av vansinnigheterna i dagens Sverige. Som det känns nu finns det inget av riksdagspartierna som förtjänar min röst på valdagen utan det blir att rösta på något obskyrt tramsparti som protest.

    Annars om man bortser från den undermåliga politiken som presenterades håller jag med din analys förutom att Löfven inte var så bra som du vill göra gällande.

    SvaraRadera