fredag 31 maj 2013

Festen är slut! Dags att lämna!

Vi har hört det flera gånger om. Alliansen står för framtiden. Alliansen har den rätta politiken. Alliansens politik handlar om att minska utanförskapet, att jobben blir allt fler som gör att arbetslösheten minskar. Alliansen är bra för människor. Dock! Gång på gång på gång har verkligheten visat att alliansens politik inte fungerar. Slutsatsen är därmed enkel. Festen är slut! Dags att lämna!

Nu är det dags att skruva upp tempot anser jag. Även om den senaste opinionsmätningen som media presenterade, den i Novus, var bra för att två borgerliga partier åker ur riksdagen och banar därmed vägen för en socialdemokratisk regering är jag inte ett dugg nöjd. S backar och det gillar jag inte. Vi ska vinna på egen merit, inte på grund av att två småpartier åker ur riksdagen. Det är dags att vi sträcker på oss och ser till att vinna valet nästa år.

Varför då inte börja i den fakta som finns? Låt oss börja med byggandet och då närmare bestämt byggandet i Skåne.

Skåne har under perioden 2010 till 2012 fått se befolkningsmängden öka med 80 000 personer. Under denna tid ökade antalet bostadsrätter med 2208 stycken. När det gäller hyresrätter var det 3 stycken. Japp. Ni läste rätt. Antalet hyresrätter ökade med bara 3 stycken.

Fokus på bostadsbyggandet är med andra ord det egna ägandet av en bostad. Det är inget som egentligen är ett problem men samtidigt måste det också byggas fler bostadsrätter. Speciellt med tanke på att bankerna nu kräver en allt större kontantinsats från de som vill köpa sin bostad. Det gör att allt fler trängs ut från bostadsmarknaden och gör att byggandet av villor och bostadsrätter tvärstannar. Hyreslägenheter är då vägen framåt.

I ett sådant läge måste det byggas massvis med hyreslägenheter som kan fånga upp alla som vill ha en bostad och på det sättet ger dessa en möjlighet att spara pengar till ett boende som man själv äger. Skåne har fått se 80 000 fler invånare men de får det svårt att få tag i en bostad. 

Ökat bostadsbyggande är också bra för kommunerna. För det första gör det att fler kommuninvånarna kan få en egen bostad. För det andra kan fler flytta in till kommunen. För det tredje ökar möjligheterna att kunna försörja arbetsmarknaden med människor, något som är viktigt för näringslivet. För det fjärde skapar fler bostäder att det lokala näringslivet och ekonomin växer och tryggas.

Det är med andra ord en enorm vinst att bygga. Dock kan vi i den ena skånska kommunen efter den andra få in rapporter om att det är bostadsbrist. Något som slår undan skatteinkomster, försämrar den lokala ekonomin, leder till att befolkningsmängden minskar, attraktiviteten minskar med mera. I borgerligt styrda kommuner är bostadsbyggandet lågt och mycket segt.

Orsaken till detta är faktiskt den borgerliga regeringen som tog bort stöd till byggsektorn och ville ersätta det med två saker. För det första skulle byggbolagen själva bygga och för det andra genom att vanliga människor skulle öppna upp sina hem för människor som vill ha en egen bostad. Resultatet ser vi.

Det är dags för en ny regering som sätter byggandet av bostäder i centrum. Det vinner alla på. Det är därmed inte så konstigt att alliansen och sverigedemokraterna inte pratar om det då de har samma politik och förstår inte vad som krävs. Festen är nu slut och det är dags för dessa partier att dra.

Tord Oscarsson vill se offensiv. Göran Johansson skriver om att det nu är fritt fram att dumpa löner och villkor på arbetsmarknaden. Martin Moberg lyfter upp att pensionen inte ska bero på på tur eller otur på marknaden. Johan Westerholm undrar över hur officerskåren kommer att rösta i valet 2014.

2 kommentarer:

  1. Jättebra! Byggandet har alltid varit vårt recept att möta lågkonjunktur och arbetslöshet. Dessutom är det ju viktigt för alla att det finns bostäder till en rimlig hyra. Och bristsituationen är ju just ett förhållande som pressar upp hyror och priser.
    Bo W

    SvaraRadera