tisdag 28 maj 2013

I väntans tider

Det händer mycket i vår värld som påverkar oss varje dag, vare sig vi vill det eller inte. Det kvittar hur mycket vi försöker skärma oss från det, bara fokusera på vårt eget eller ge sken av att vi inte bryr oss så påverkas vi förr eller senare. Det gör att vi registrerar det på olika sätt och det formar vårt tänkande. Ett tänkande som sedan leder till ett ställningstagande vart fjärde år när det är val. Dock sker det opinionsundersökningar som ger en ögonblicksbild över hur folk ställer sig om det vore val i dag. Oavsett hur många dessa mätningar är finns det en mätning som väger tyngre än andra. Det är SCB:s mätning som kommer att komma nästa vecka.

Vi har hört det förr från politiker. De anser sig inte bry sig om opinionsmätningarna men en sak är säkert. De gör det. Inte bara det. Partierna mäter allting nu förtiden. Det kommer från USA. Minsta lilla utspel och tyckande testas först av mot olika grupper för att få in underlag på hur det kommer att tas emot. Varje opinionsmätning som presenteras i media blir därmed en bekräftelse på att tidigare analyser och utspel har varit rätt eller fel.

Även om SIFO, SKOP, Novus med flera opinionsmätningar kommer varje månad finns det en mätning som partierna tar på största allvar. Det är SCB:s. Dels för att den frågar flest människor om vilket parti de hade valt om det var val i dag, dels att människor frågas över hela Sverige. Det ger en bild över hur landet ligger för de olika bilderna.

SCB:s väljarundersökning leder till mycket debatt i media men också inom partier och hos medborgarna. I och med att det är den tyngsta mätningen är det många människor som studerar denna mycket noga. Det i sin tur påverkar vilket parti man kan tänka sig stödja. För partierna är det både en fasa och glädje av att läsa den, vilket ger eller tar energi.

Nästa veckas SCB-mätning är nog något som alla partierna just nu går i spänd förväntan på att få ta del av. Ska nedgången för Kd och C förstärkas eller bekräftas. Kan det vara så att det har vänt uppåt? Står Fp och stampar på samma ställer eller kanske, kanske är partiet på väg nedåt? Uppåt? För moderaterna är mätningen en viktig värdemätare hur starkt partiet står. Fortsätter uppgången mot 30-31 procent och Blir partiet landets största i mätningen? Eller är det så att partiet vänder nu nedåt och inleder en aktiv nedgång?

Hur ska det gå för Sd? Uppåt eller har uppgången brutits? Står V på samma ställe eller har de politiska frågorna nått fram till väljarna som gör att partiet klättrar? Kommer Mp att vara det tredje största partiet i opinionen eller anser väljarna att partiet inte är spännande och nytänkande längre?

Hur kommer det att gå för socialdemokraterna? Kan det vara så att partiet backar eller har det vänt nu så att partiet börjar klättra? Är det ett större ras eller större uppgång? Kan det vara så att partiet har tagit sig igenom "motståndet" kring 34 procent?

Det är många frågor som partierna ställer sig just nu. Alla går de i väntans tider. Nästa vecka får vi besked. Yes!

Dagens Nyheter skriver om tankar kring S och Mp. Aftonbladet om att Fredrik Reinfeldt hatar att prata om jämlikhet. Välfärden borde få mer plats i politiken. Röda berget skriver om att bengalbrännaren struntar i Fredrik Reinfeldt. Martin Moberg tar upp att allt fler unga mår dåligt på grund av arbetslösheten. Mer på Netroots.

5 kommentarer:

 1. 50% av svenskarna har mindre än 150,000 i disponibel inkomst - det är lika med a-kassa. 80% har mindre än 200,000. Eftersom alla dessa förlorar på alliansens politik tycker jag det är konstigt att ni inte har mer än 35% stöd.
  70,000 personer äger 77% av det samlade privata aktiekapitalet. I USA äger 7% 67% av aktiekapitalet. Sverige är alltså mer ojämlikt än USA.
  Jämlikhet, frihet och broderskap är slagord som håller än.

  SvaraRadera
 2. Hur skall unga få jobb? Hur skall de ungdomar i 18-20 års åldern i förorten som inte klarat godkänt i högstadiet, inte gått gymnasiet och inte har nån arbetslivserfarenhet får jobb? Och var? De svaren är S skyldiga oss. Och det kan du få veckan ut på att förklara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reinfeldts hund28 maj 2013 20:52

   Förstår inte att du inte börjar med att fråga Reinfeldt, det är trots allt han som är ansvarig.

   Radera
  2. Reinfeldt styr och det är han som ska leverera svaren men jag ska vissa på skillnaden mellan S-politik och M-politik.

   Radera