söndag 19 maj 2013

Jag är inte nöjd!

I dag presenteras den senaste SIFO-undersökningen i Svenska Dagbladet. I den får den rödgröna sidan egen majoritet med 50,7 procent och förpassa Fredrik Reinfeldt till oppositionsrollen. Kristdemokraterna skulle inte komma in i riksdagen. Det skulle därmed vara frid och fröjd men det är det inte. För socialdemokraterna backar med 1,6 procent till 32,8. Jag är inte ett dugg nöjd över denna utveckling.

När jag skriver detta har analysen från SIFO:s mätning på Svenska Dagbladet ännu inte presenterats. Jag ska därmed göra en snabb analys av detta.

Jag har tidigare skrivit om opinionsmätningar att socialdemokraterna har ett motstånd vid 35-36 procent. I mätning efter mätning slår vi i detta "tak". Det är ett pendlande fram och tillbaka. Det som är positivt är att vi "landar" på 32,8 procent, som är en högre nivå än vad man har landat på tidigare men vi socialdemokrater ska inte känna ett dugg glädje eller belåtenhet över dagens opinionssiffra.

Jag är inte ett dugg nöjd. Vill vi vara ett parti som sätter dagordningen, som känns som det naturliga valet för människor att välja måste stödet se till att öka och det rejält. Även om kristdemokraternas uttåg ur riksdagen innebär att socialdemokraterna kommer att få fler platser i riksdagen än vad dagens opinionsmätning visar är det en klen tröst. Om detta hade varit en valresultatet hade jag kallat det en pyrhusseger.

Vi måste nu på samlad front föra fram den socialdemokratiska politiken. Fokus måste ligga här nu. Det är jättebra att vi satsar på skolan, jobben och kampen mot arbetslösheten men ska vi nå högre behöver dels ytterliga politiska områden läggas till samt en fördjupning ske av ovanstående. Jag skulle vilja se att vi la till sjukvården, miljön samt prata om hur vi vill använda statsbudgeten för att satsa Sverige ur krisen och in i framtiden.

Jag vill också att vi ska prata om dagens arbetsliv och komma med förslag på hur vi ska stärka löntagarnas makt samt göra arbetslivet enklare. Socialdemokraterna är ett löntagarparti och behöver därmed prata om arbetslivets villkor och komma med förslag hur detta ska förbättras. Vi har förslagen redan från partikongressen. Det är därmed dags att öppna upp nya "fronter" där vi presenterar en sammanhållen politik. Knyt detta till vår ideologi och det människor i Sverige vill stå för så kommer partiet att lyfta. 

Nöjd med dagens opinionsmätning? Inte ett dugg.

Tord Oscarsson skriver om dagens mätning.

4 kommentarer:

 1. Konstigt att du inte nämner bostadspolitiken som är ett av de områden som fungerar allra sämst i Sverige och har gjort så under ca 25 års tid. Hur ska byggkostnaderna kunna sänkas till normal västeuropeisk nivå samt bostäder börja byggas så vi inte har dagens akuta bostadsbrist?

  SvaraRadera
 2. Du har självklart helt rätt. Bostadspolitiken måste vara med.

  SvaraRadera
 3. Men väljarna gillar inte den politik du står för. Vill du ha större stöd för S måste S ändra sin politik.

  SvaraRadera
 4. Det gäller att föra ut det och visa på sammanhangen.

  SvaraRadera