torsdag 30 maj 2013

När de stora faller

Har ni sett Sagan om Ringen? Speciellt Sagan om Konungens återkomst? I en av de mer majestätiska sekvenserna får man se hur tornet i Mordor faller samman när ringen har smält. Hela tornet vrider sig och faller sedan för att helt utplånas. Det sätter igång en kedjereaktion som får allehanda varelser att slukas upp av jorden. I dag har JB Education dragit sig ur all skolverksamhet i svenska skolor.

I dag finns det en skolmarknad i Sverige. På den slåss privata företag med stiftelser och kommuner/landsting om att vinna elevernas gunst. Det utlovas än det ena och än det andra. Det är en konkurrens och enligt marknadens logik ska sämre, eller mindre populära, skolor därmed slås ut. Oavsett om det gäller kommunala skolor eller privata. Att de försvinner ses som en sundhetstecken och något som är bra för skolan.

Det är ett sätt att resonera som går att använda när man tillverkar saker eller säljer tjänster som den enskilde behöver egentligen för att överleva eller rusta sig för att kunna klara av livet på olika sätt. En skolmarknad och det tänkande som finns där är förödande för den svenska skolan.

Det har Skolverket och andra kunnat visa. Införandet av "valfrihetsreformen" och alla privata skolor har inte inneburit att kvaliteten eller resultaten blivit bättre. Istället har resultaten försämrats allt mer, svenska barn och ungdomar presterar allt sämre i internationella undersökningar, allt fler ungdomar slås ut ifrån skolan med ofullständiga betyg, skolsegregeringen ökar med till följd att kommunala skolor måste läggas ned men också snedvrider barn och ungdomars möjligheter till att få en bra utbildning. Skolan av i dag är ett verktyg för att skapa och vidga klassklyftorna.

Jag hoppas att förespråkarna för privata skolor och hela friskolesystemet får sig en tankeställare i dag. En av de stora jättarna på skolmarknaden väljer att dra sig ur skolverksamheten i Sverige. Det innebär att lärare blir arbetslösa och elever som går i dessa skolor kastas ut i ovisshet. De får nu söka in på andra skolor och hoppas att de får komma in där. 

Kommunala skolor som hade behövt pengar för att kunna ta emot dessa elever har istället tidigare varit tvungna att banta på personalen och kvaliteten för att spara. Detta på grund av "valfriheten". De står illa rustade för att klara av eleverna som söker sig dit.

Vi kan se här att skolbolaget JB Education struntar fullkomligt i sina elever. Det är vinsten och det egna företaget som är överordnat allting annat. Vara mån om den enskilde eleven är man inte.

JB Education har fallit. Fler kommer att följa. Det är därmed dags att på allvar ta en mogen diskussion om friskolornas vara eller icke vara i Sverige.

Martin Moberg om att gemensam egendom reas ut i Stockholm. Olas tankar om arga unga män. 

1 kommentar:

  1. Jo och den diskussionen bör sannerligen föras i socialdemokraternas partitopp. Där vurmas och gullas det ju något infernaliskt med med de mäktiga riskkapitalbolagen. Man sätter dessas behov framför sin befolknings av en likvärdig skola. Det är väldigt konstigt med en socialdemokratisk skolpolitisk talesman som så till den milda grad kan köra över den egna kongressens vilja för att få skaka hand med extremliberalerna Björklund och Tobé. det luktar maktmissbruk och korruption.

    SvaraRadera