tisdag 7 maj 2013

Socialdemokraterna hade rätt i partiledardebatten

I dag ska jag återkomma till partiledardebatten i söndags men utifrån ett perspektiv som jag anser har förskjutit det politiska fältet åt socialdemokratins håll. För i söndags var det som att Stefan Löfven i det närmaste svor i kyrkan när han underkände ungdomsrabatten arbetsgivaravgiften. De fyra borgerliga partiledarna i det närmaste idiotförklarade socialdemokraterna som mindre vetande för denna sänkning hade minsann lett till att arbetsgivare hade anställt hur många ungdomar som helst. I går presenterades en rapport som underkände dessa partiledares argumentation, liksom Miljöpartiets ståndpunkt. Socialdemokraterna hade rätt i partiledardebatten.

Den hetaste och intensivaste delen av partiledardebatten handlade om jobben. Stefan Löfven underkände rejält regeringens arbetsmarknadspolitik. Självklart blev det motstånd från regeringens partiledare. När det kom till den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar blev det extra hett. Här blev Stefan Löfven i det närmaste underkänd. Jan Björklund hänvisade till ett samtal med en restaurangägare i Värmland som hade anställt i det närmaste hur många ungdomar som helst. En journalist som snabbt kollade upp fakta hittade att ägaren var ägare av McDonaldsrestauranger och att den hade bara utökat personalstyrkan med två personer sedan 2010. Däremot hade personen utökat sin vinst rejält.

Annie Lööf ansåg mer eller mindre i sin tur att Sverige och dess företagare skulle stanna om ungdomsrabatten togs bort. Det var fel. Denna förändring hade gjort hur mycket som helst för företagare.

Trots att Stefan Löfven hänvisade till olika tunga utredningsinstanser, Finanspolitiska rådet och Anders Borg själv vägrade de borgerliga partiledarna att erkänna att ungdomsrabatten inte har inneburit något för att öka sysselsättningen och minska på arbetslösheten för ungdomar. Miljöpartiets Gustav Fridolin hade mycket svårt att förklara varför det partiet nu har skrotat kravet på att den sänkta arbetsgivaravgiften ska bort.

I går kom en utredning ifrån  forskningsinstitutet IFAU som underkände denna sänkning. Den ger få jobb och och är kostsam. Ungefär 4000 - 6000 jobb kan ha skapats, troligtvis hade dessa arbetstillfällen skapats ändå. Varje jobb har därmed kostat mellan 1 miljon till 1,5 miljoner kronor. På längre sikt är effekten mycket osäker. En tungkritik som underkänner därmed regeringens arbetsmarknadspolitik på detta området. Den sänkta arbetsgivaravgiften gör varken till eller från. Däremot kostar den oss skattebetalare 14 miljarder kronor varje år. Pengar som vi socialdemokrater anser kan användas mycket bättre till annat.

För de fyra borgerliga partiledarna är det ett slag i ansiktet samtidigt som det skadar deras trovärdighet. Samma sak för Miljöpartiet. Det partiet har innan inte velat ha det men har ändrat sig. Argumentationen är att arbetsgivarna har vant sig. Rapporten från IFAU visar däremot att arbetsgivarna inte alls har vant sig vid den utan istället anser att den inte fyller någon funktion. Troligtvis underminerar rapporten Miljöpartiets ekonomiske politiske talespersons trovärdighet både utåt till väljarna men också inåt i partiet. Miljöpartiet ses nu som ett parti som i kampen mot arbetslösheten inte ligger i takt med tiden.

Stefan Löfven satte ned foten i söndagens debatt och förklarade att denna sänkta arbetsgivaravgift ska bort då den inte fungerar. En bra signal inåt i partiet men också utåt. Efter gårdagens rapport förstärks än mer bilden av att Stefan Löfven har koll på hur kampen mot arbetslösheten ska bedrivas och hur fler jobb ska skapas i den svenska ekonomin.

Miljöpartiet vill samarbeta med socialdemokraterna. Christian Norlin om regeringens "jobbsatsning". Tord Oscarsson skriver om att regeringens jobbsatsning sågas.

3 kommentarer:

 1. Lars Flemström7 maj 2013 08:38

  Mp har diskvalificerat sig rejält med sitt snack om att folk har vant sig. Folk blir ju äldre, och då blir det ju hel arbetsgivaravgift för samma person.

  Om man ska vänja sig vid en tillfällig åtgärd är man helt fel ute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir det inte konstigt att beskylla MP för detta resonemang när S inte gör någonting åt fastighetsskatten, ränteavdragen, ROT och RUT med samma resonemang?

   Radera
 2. Lyssna även på vad Lars Calmfors sa: Effekten på sysselsättningen blir ÄNNU lägre i det långa loppet, eftersom lönerna kommer att höjas (när det finns utrymme). Däremot finns det en viktig, nyliberal, ideologisk poäng med sänkta arbetsgivaravgifter. Arbetsgivaravgiften betalar trygghetssystemen. Sänks den, och det blir utrymme för löneökningar, så kommer ansvaret för tryggheten att läggas över på individnivå. PRECIS som liberalerna vill! Då kan vi nämligen montera ned välfärdsstaten, vilket naturligtvis alltid har varit borgerlighetens mål.

  SvaraRadera