torsdag 6 juni 2013

Att bli något någon annan vill att vi ska vara

Världen blev inte sig själv efter 11 september 2001. Det som skedde då kullkastade de flesta demokratiska principer som finns efter som kampen mot terrorismen överordnades. Lagar infördes inte bara i USA som har inneburit ökad övervakning av den egna befolkningen i det landet utan andra länder har också infört likadana lagar. Däribland Sverige med FRA-lagen.

I dag avslöjas det i USA att amerikansk underättelsetjänst har fått tillgång till miljontals amerikaners teletrafik. Allt i namnet av att skydda medborgarna och i kampen mot terrorism och organiserad brottslighet. Massiv tillgång till elektronisk trafik av miljontals amerikaner har satt igång en intensiv debatt i USA. En nödvändig debatt som jag också hoppas sprider sig till Sverige.

I vårt land infördes 2008 FRA-lagen samt en ändring 2010. En ändring som ger säkerhetspolisen och rikskriminalpolisen rätt att få ta del av FRA:s signalspaning av den trafik som passerar landets gränser. I stort sätt all internettrafik sker utifrån Sveriges gränser samt alla som ringer till andra utomlands. Det betyder att vi alla kan bli avlyssnade vare sig vi vill det eller inte av staten.

Tanken är i sig är intressant. Via signalspaning ska hot samt bevis på organiserad brottslighet kunna hittas men problemet är att alla avlyssnas. Inte bara de som misstänks hålla på med saker som kan leda till åtal. Det gör att vi alla ses som misstänkta. Detta är något nytt. Innan har avlyssning skett av de som har misstänks vara inblandade i något men nu skannas vi alla av. Vår trafik övervakas och undersöks.

En del tycker att har man rent mjöl i påsen så är det inga problem. En som är oskyldig har inget att frukta. Till sådana personer vill jag säga att vad skulle de tycka om att staten installerar webkameror i deras hem för att se om de håller på med något fuffens. Då kan de gå med på det.

FRA-lagen är feltänkt och borde istället ändras till att gälla, som det var innan med andra lagar, bara de som misstänks för ett brott som ska övervakas.

Sedan är FRA-lagen och liknande en billig åtgärd samt övertro på tekniken. Istället för att satsa på att anställa analytiker, se till att ha personer ute i världen, knyta kontakter med personer runt om i världen och liknande insatser som kräver personal väljer man denna billiga åtgärd. Det är en övertro på att elektronisk övervakning är överlägset att ha personer ute på fältet. Det mesta som avslöjas handlar faktiskt om att personer ute på fältet kommer med avgörande tips av olika slag samt analytiker som kan tyda och finna spår.

Vi lever i 2010-talet och på väg mot 2020. Det är dags att komma med något nytt som tillhör dagens och morgondagens samhälle. Det gör inte FRA-lagen. Det är dags att inse att vi har blivit den motståndare andra vill att vi ska vara.

Martin Moberg skriver om skolan. Tomas Gustafson i en kritisk bloggpost mot invandrarfientliga.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med (!) och hoppas att FRA lagen blir en kort parentes i historien men med insikt om hur riksdagens partier inklusive ditt eget fungerar och resonerar så kommer tyvärr vi medborgare tt tvingas leva i detta kontrollsamhälle och det kommer bara att bli värre och värre.

    Demokratin får allt svårare i en hårdnad tillvaro som utnyttjas av myndigheter för att öka sitt inflytande.

    SvaraRadera
  2. Här behövs förändringar. Helt klart.

    SvaraRadera