lördag 8 juni 2013

Budskapet, inte politiken är fel

I dag har ännu en opinionsmätning kommit som förstärker den trend som SCB visade upp i tisdags. Det går upp för socialdemokraterna och de rödgröna partierna medan det går nedåt för moderaterna och alliansen i sin helhet. Moderaterna tappar och nedgången verkar fortsätta. Avgörandet för alliansens framtid kan komma på allvar i höst efter höstbudgeten. En budget som nog kommer att se till att det regnar miljarder över Sveriges befolkning i form av sänkt skatt och andra åtgärder som ligger de mindre partierna varmt om hjärtat. Frågan är om det kommer att räcka.

Just nu sitter troligtvis de olika allianspartiernas strateger och diskuterar sin "attackplan" för att komma tillbaka i opinionen. Den nedgång som är nu är inte att leka med. Det går inte att räkna bort alliansens partier för det kan vända snabbt i svensk politik men jag tror att alliansen i sin helhet är mycket orolig över läget. En ny magisk formel letas det efter som ska vända på det hela.

För moderaterna står förhoppningen till ett femte jobbskatteavdrag, som ska köpa medelklassens hjärtan. Med det draget vill Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och moderaternas partisekreterare Kent Persson att valet ska handla om skatt, sänkt som alliansen vill eller höjd. Sänkt skatt kommer att komma men troligtvis kommer det inte att bli det vapen som alliansen hoppas.

När jag följer det moderaterna säger och skriver om detta framträder en bild. En bild som moderaternas partisekreterare Kent Persson får symbolisera. Han anser nämligen att för att vända på detta kommer det att krävas att moderaterna, och alliansen, bättre ska berätta hur den sidans politik är bra för människor, minskar på arbetslösheten och utanförskapet och ser till att fler jobb skapas. Det är med andra ord hur detta läggs fram och blir ett bra budskap. Här är problemet.

Här tänker Kent Persson och moderaterna helt fel. Det är inte hur budskapet paketeras som är problemet. Det fungerade dock 2006 och 2010 men verkligheten har visats upp för allt fler och för varje dag som går kommer fler bevis på hur verkligheten ser ut och det är att alliansens politik inte klarar av att lösa samhällsproblemen och de problem som individerna har.

Istället är det så att alliansens politik förstärker problemen. Arbetslösheten ökar och klättrar allt högre, ojämlikheten i Sverige ökar - landet har sjunkit från första till fjortonde plats när det handlar om de mest jämlika länderna i världen samt är det land i OECD där ojämlikheten ökar snabbast, svensk ekonomi står och stampar, arbetsgivare har svårt att finna nya medarbetare, fattigdomen ökar, skolans resultat försämras allt mer med mera. Regeringens politik kan inte göra saker och ting bättre.

Om moderaterna vill sitta kvar behöver partiet skrota sin politik, erkänna en rad felaktiga beslut och att deras passivitet försämrar för Sverige. Samtidigt behöver det presenteras en ny politik, inte bara i ord utan också i handling. Görs det kan siffrorna komma att förbättras. Kanske partiet kommer att försöka sig på tricket att låta en trött och idélös Fredrik Reinfeldt avgå i vinter eller tidigt våren nästa år för att ersättas av en lika trött och idélös samt nedfallande finansminister som Anders Borg bli ny statsminister.  Det kan vara en troligare utveckling är viljan att erkänna fel och brister. Oavsett vilket kan det vara för sent för moderaterna. Allting avgörs dock först i valet nästa år.

Vårdnadsbidraget försämrar barnens möjligheter. Fredrik Virtanen om svensk sjukvård. Anders Borg sänker våra löner. Om övervakning av oss medborgare. Bo Widegren skriver om socialdemokraterna och överskottsmålet. Bengt Silfverstrand om Magdalena Andersson. Martin Moberg skriver om att svensk skola är ingen marknadsplats. Ola Möller skriver om att säkerhetsbranschen vill ta del av rättsväsendet.

2 kommentarer:

  1. När S kommer att tvingas bli mer konkreta med sina politiska förslag så kommer opinionen att sjunka. Man talar bara om vad man vill men inte hur.

    SvaraRadera
  2. Eftersom Löfven utlovat att S inte drar tillbaka ett ev. femte jobbskatteavdrag så blir den reformen verkningslös för att vinna röster. Det enda M tjänar på detta är att deras skattesänkarpolitik vinner ytterligare terräng eftersom den permanentas av den S-ledda regering som högst sannolikt tar över efter nästa val. Baserat på detta kan man undra om det är så enkelt att utpeka vinnare och förlorare i samband med nästa val? Antagligen åker den M-ledda regeringen ut men nästan hela deras politiska agenda blir kvar och förvaltas vidare av en S-ledd sådan.

    SvaraRadera