onsdag 5 juni 2013

Inte nöjd

I går kom den stora undersökningen som varje politiskt intresserad väntar på. SCB:s stora väljarundersökning. Det var ett resultat som kom att chocka en del och fick andra att glädjas samtidigt som det ger en fingervisning om vem som håller i taktpinnen. Socialdemokraterna gick igenom 35-procents nivån uppåt. Belåtenheten för socialdemokraternas del får vänta. För enligt Carin Jämtin är socialdemokraterna inte nöjda.

För ett par dagar sedan skrev jag om att jag var inte nöjd med en opinionsundersökning. Jag ansåg att vi socialdemokrater inte kan vara nöjda med att vara ett parti som ligger mellan 32-33 procent i mätningarna. En partikamrat till mig tyckte tvärtom. Han var mycket nöjd med denna nivån efter som socialdemokraterna inte kan komma tillbaka till att bli ett 40-procentsparti. Det var orealistiskt.

Gårdagens mätning gläder mig därmed ur ett antal perspektiv men här ska jag presentera några. För det första tar sig socialdemokraterna igenom 35-procentsvallen. Mot denna nivå har partiet studsat ett antal gånger. Försök har gjorts för att kunna ta sig igenom. Nu har det gjorts. Väljarstödet på 35,6 procent, uppgång med 0,8 procent, är psykologiskt viktigt. Det ger en signal till både väljarna och medlemmarna om att socialdemokratin har en intressant politik som är väl värd att satsa på. Partiet är också någon att räkna med, är en vinnare och är därmed väl värd att stötta. Nya väljare kommer att ta sig en extra titt på socialdemokraterna, lyssna och fundera över om det inte är så att S är faktiskt deras parti. För medlemmarna är detta en energiboost som kommer i precis rätt läge innan sommaren och sedan arbetet inför nästa års val, som börjar i augusti/september i år.

Det andra som glädjer mig är uttalandet från partisekreterare Carin Jämtin. Hon är inte nöjd utan det ska arbetas hårt fram till valdagen. Det är helt rätt inställning. Därmed delar Carin Jämtin och jag samma syn på partiet. Vi ska kämpa hårt för att kunna bli en 40-procentsparti igen. Det går inte att vara nöjd med siffror på 32-33 procent. Är man nöjd med denna nivå har man också en låg ambitionsnivå. Det gäller att sikta högre och sedan arbeta hårt för att nå dit. För signalen från Carin Jämtin är stenhård. Ingen inom S ska vara nöjd med dagens siffra. Mycket arbete återstår. Nu arbetar vi ännu hårdare. Det gillar jag.

Jag noterar att i dag går LO ut och anser att socialdemokraterna ska gå till val som ett eget parti. Socialdemokraterna ska inte lova bort något till Mp eller V utan gå till val självt. Det är en idé som jag själv förespråkar. Socialdemokraterna suddade ut sig själva i det rödgröna samarbetet förra valet. Allt det arbete som partiet hade gjort mellan 2006-2008 suddades bort när det skulle samarbetas. Jag tyckte då att det var bra att ett samarbete skedde men jag trodde aldrig att socialdemokraterna skulle sudda ut sig.

Jag tror att partiledningen också kommer att landa i linjen att socialdemokraterna går till val utan samarbeten och allianser. Gårdagens opinionsmätning visar att det gillas av väljarna. Budskapet ska vara glasklart från S. Vinner vi valet, regerar vi.

Det är med andra ord en mycket intressant sista period som vi nu går in i under denna mandatperiod. Det återstår närmare 15 månader till valet. För socialdemokraterna handlar det om att varje stund, varje steg, varje möte med väljare på olika sätt handlar om att vinna valet. Med en sådan inställning kommer socialdemokraterna att öka. Nu arbetar vi vidare.

Svd hejar på alliansen. Martin Moberg tar upp att alliansens politik har konsekvenser som inte går att dölja. Ola Möller skriver om Reinfeldt och Borg, två losers. Jan Andersson för fram att det är bra utgångsläge. Peter Högberg tar fram om egen majoritet. Johan Westerholm analyserar mätningen.

3 kommentarer:

 1. LO och S borde separera som en god gärning för demokratin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reinfeldts hund6 juni 2013 21:59

   Och Moderaterna och svenskt näringslivs med när vi ändå håller på med goda gärningar för demokratin.

   Radera
 2. Allting under 43 % är ett valnederlag. Förhoppningsvis kommer flera partier att ligga på 6 á 7 procent eller högre. Jag tänker då i första hand på V, Mp och Fp och kanske Kd, som brukar få bättre resultat i valen än mellan valen (vilket f.ö. även gäller för S). Så det kommer att finnas flera stödpartier, för S att välja mellan, och då blir det S som dikterar villkoren. Om något av de tänkbara stödpartierna säger "Nehej, det blir inget med det, om vi inte får ministerposter", så är ju det självklara svaret: "Det finns fler småpartier än erat parti, och alla är inte lika stora i truten som ni..."

  Därför är varje valresultat, som gör S beroende av mer än ett stödparti, ett valnederlag. En S-regering ska inte fall för att ett enda decimalparti börjar ställa ultimatum, och ska fälla regeringen om dom inte får allting som dom pekar på.

  Det är inte Fridolin som ska spela ut Löfvén och Reinfeldt mot varandra. Det är Löfvén som ska spela ut småpartiledarna mot varandra. S ska inte bete sig som ett parti som har under 10 % i väljarstöd.

  Om det inte räcker med ett stödparti, ju fler stödpartier som behövs för att få majoritet i riksdagen, desto mer kommer Socialdemokraterna i händerna på stödpartierna. Målet ska vara en socialdemokratisk enpartiregering med egen majoritet i riksdagen.

  Om målet sätts högt, desto högre når man, även om man inte når så högt, som man önskat. En socialdemokratisk minoritetsregering, som söker stöd hos olika stödpartier i olika frågor, är också en möjlighet. Men detta kräver att det finns flera partier, som var för sig kan bilda majoritet tillsammans med S.

  SvaraRadera