torsdag 27 juni 2013

Jämlikhetens Sverige

debattsidan i Dagens Nyheter i dag skriver Magdalena Andersson om viktiga prioriteringar som Sverige står inför. Det handlar om att det är dags för investeringar i höstens budgetförslag där regeringen hellre väljer att prioritera det kortsiktiga tänkandet framför det som är bra för Sverige på kort, medellång och lång sikt. Oron över hur det kommer att gå för landet måste bytas mot hopp om en bättre framtid. Det handlar i grunden om utvecklingen ska fortsätta mot allt mer av ojämlikhet eller mer jämlikhet.

Även om det finns tecken som visar på att svensk ekonomi står sig starkare än i andra länder, fast en viktig del i detta ligger i att staten vältrar över kostnaderna på framför allt kommunerna men även landstingen, så finns det desto mer som visar att det är dåligt. Det är massarbetslöshet på 7,9 procent, långtidsarbetslösheten har tredubblats, skolresultaten sjunker, antalet personer som har socialbidrag ökar allt mer, allt fler får svårare att få ekonomin att gå ihop även hos de som arbetar, ojämlikheten ökar, människor mår allt mer dåligt, sjukvården går på knäna med allt färre sjukvårdsplatser och personal med mera.

Människor har mindre hopp om att framtiden ska bli bättre. Det är stor oro för hur det ska gå. En hel ungdomsgeneration riskerar att slås ut på permanent basis. I kommunerna runt om i landet tvingas kommunledningar till att höja skatterna och skära i välfärden. Allt tänkande i Sverige handlar just nu om att överleva. Överleva fram tills dess att de goda tiderna är här igen. När de inträffar är det ingen som vet men alla håller tummarna.

Det krävs nu ett annat tänkande. Ett tänkande som handlar om att investera i människor och i landet. Görs detta kan jämlikheten öka och alla människor kan få det bättre. Inte som i dag där vissa får det otroligt bra medan en stor majoritet av oss luras att tro att vi har fått det bättre med sänkt skatt under tiden som avgifter har höjts och välfärden har försämrats. Under tiden har en hel del fått det sämre som slår mot dem men också mot oss andra.

Det är ur detta perspektiv vi ska se Magdalena Anderssons debattartikel i dag. Socialdemokraterna vill investera i människor efter som det är det smartaste som kan göras. Det handlar om jobb, utbildning, möjligheter till karriärbyten men också att snabbt kunna få ett nytt arbete, tillgång till en bostad, mindre klasser och att gymnasiet görs obligatorisk och att Sverige har världens modernaste och framtidsinriktad infrastruktur. Allt detta gynnar oss alla och landet. Så byggs en bättre framtid.

Leines blogg om din lön eller reallön. Martin Moberg skriver mycket bra om privatiseringshungern som drabbar högskolan/universiteten. Dags för mer feminism. Sverigedemokraten Kent Ekeroth är djupt inslytad i rasistsajten Avpixlat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar