tisdag 11 juni 2013

Oj, vad regeringens politik kostar

Ett av alliansregeringens många misslyckanden under sin tid vid makten i Sverige hör definitivt bostadsbyggandet. Det råder i stort sätt bostadsbrist i de flesta av landets kommuner däribland Ystads kommun. Det slår inte bara mot den enskildes bokarriär utan också mot samhällsekonomin. Alliansen kostar landet många miljarder kronor. Ska det vara så?

Det finns en illvilja från alliansens sida med moderaterna i spetsen mot att skapa ett system som möjliggör ett hållbart och högt bostadsbyggande Sverige. Redan när man tillträdde drogs stöd till byggandet av bostäder bort. Direkt tvärbromsade bostadsbyggandet i landet och har sedan dess inte kunnat komma tillbaka. Bostadsbyggandet ligger som en fisk på land och kippar efter luft.

Regeringen har försökt att visa sig slagfärdig. I det ena förslaget efter det andra har man försökt få fart på bostadsbyggandet. De flesta förslagen har fokuserat enbart på en sak, att det ska bli billigare för villaägare med flera att hyra ut ett rum till någon annan. Med andra ord går regeringens bostadspolitik ut på att människor ska vara inneboende hos varandra.

Sedan har det skällts på kommunerna för att de krånglar till det för mycket och kommunerna skyller på staten för att den i sin tur skapar allt krångligare regelverk. Att regeringen väljer att skylla på kommunerna är ingen nyhet då den försöker skyffla över det mesta på kommunerna för att bland annat hämta hem sin statsbudget.

I dag har det presenterats en debattartikel i Dagens Nyheter som visar på samhällskostnaderna för den låga byggtakten med fokus på Stockholm. Denna region beräknas fram till 2030, beroende på vilket scenario som används, att förlora 330-660 miljarder kronor. Det är oerhört mycket pengar som missas på detta sättet. Det innebär inte per automatik att andra regioner kan få dessa pengar istället. Snarare är det tvärtom. De förloras för hela landet.

Vi kan se exempelvis i Ystads kommun att bostadsbristen och den oerhört låga byggtakten har försämrat befolkningstillväxten. Målet är en procent för befolkningstillväxten men har legat under denna nivå länge. Samtidigt har den styrande alliansen sänkt ambitionsnivån ytterligare till att ligga på en tillväxt på 0,7 procent. Första kvartalet i år har befolkningsmängden i kommunen minskat med 82 personer, fram till maj med - 54 personer. Det här kostar Ystads kommun miljontals kronor i uteblivna skatteintäkter och statsbidrag. Det kostar för nu ska verksamheterna spara 20 miljoner kronor, var av BUN och socialen ska tillsammans spara 13 miljoner kronor. Till det ska läggas att att socialen i år ska spara 12,7 miljoner kronor.

Vem som helst ser att ekvationen inte går ihop. Fler kommuner kan vittna om bostadsbrist och hur det hämmar befolkningstillväxten, tillväxten av jobb och därmed skatteintäkter. Det här är en utveckling som Fredrik Reinfeldt och hans regering bär huvudansvaret för tillsammans med sina allianskompisar i kommuner runt om i landet. Deras politik där marknaden ska lösa allt visar sig inte fungera. Nu räcker det!

Centerpartisten Daniel Giertz skriver om detta. Martin Moberg om att förbättra det svenska samhället. Röda berget skriver om att i det moderatstyrda Region Skåne får chefens frus kusin chefsjobb. Ola Möller tipsar om var Tillväxtverket kan flytta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar