måndag 24 juni 2013

Ska Fredrik Reinfeldt avgå?

Självklart är nyheten att regeringen nu ställer sig bakom socialdemokraternas krav på att det ska könskvoteras in i bolagsstyrelserna mycket viktig. Det behövs fler kvinnor samt yngre, under 55 år, i landets bolagsstyrelser. Det vinner alla på. Dock är det just att finansminister Anders Borg som för fram detta som är dagens nyhet för den ställer nämligen frågan: Ska Fredrik Reinfeldt avgå?

Det är inte jämställdhetsministern, näringslivsministern eller statsministern som för fram denna viktiga nyhet utan det är finansministern. Självklart kan det vara så att dessa tre ministrar är på semester men å andra sida drar Almedalsveckan igång på söndag och en sådan här nyhet hade Fredrik Reinfeldt definitivt kunnat leverera då. Sedan går det att tolka som att detta är en ekonomisk fråga och därmed en fråga för finansministern men det är en långsökt förklaring.

Kan det istället vara så här att detta utspel ska ses som ytterligare ett steg i att låta Anders Borg få mer ansvar för andra politiska områden? Att han ska växa in i kläderna samt att folket ska vänja sig vid att höra honom göra utspel och inlägg i andra politiska områden än de rent finanspolitiska?

Dagens utspel från Anders Borg kommer att spä på tankarna om att moderaterna håller på med att förbereda Fredrik Reinfeldts avgång i god tid innan valet för att låta Anders Borg få tid på sig i sin nya roll. På det sättet kan Fredrik Reinfeldt avgå som obesegrad partiledare samtidigt som det ska ge en form av nytändning till partiet då Anders Borg anses ha högre trovärdighet än Reinfeldt i folkets ögon. Om detta skulle ske händer egentligen ingenting med tanke på att det är Anders Borg och hans politik som styr moderaterna och regeringen. Detta kommer att förstärkas liksom passiviteten och förnöjsamheten.

Martin Moberg skriver om att sila mygg och svälja kameler. Bo Widegren skriver om Ystads Allehanda. Calle Fridén om när Almedalen tog död på det demokratiska samtalet.

2 kommentarer:

  1. Appropå rykten, jag har hört att Stefan Lövfen ska avgå innan valet pga att partiet inte lyfter och hans egna åsikter i grundläggande frågor inte stämmer överens med partiet(s)...

    SvaraRadera
  2. Nu ska vi inte komma med konspirationsteorier.

    SvaraRadera