lördag 29 juni 2013

USA visar vägen för Sverige - jobben

På årets World Economic Forum berättade Fredrik Reinfeldt att i Sverige är i stort sätt industrijobben borta samt att det är för få låginkomstjobb i landet. Två uttalanden som har fått många att höja på ögonbrynen och fundera över Fredrik Reinfeldts verkliga politiska agenda. Det han visar med dessa uttalanden är svag tro på Sverige, landets konkurrenskraft samt att han har inte förstått de nya vindar som blåser. Vindar som vi nu ser ske först i USA.

Det är ledsamt att se att vår svenske statsminister inte tror på Sveriges konkurrenskraft och att landet kan klara av den globala utmaningen. Istället för att ta fighten, vara med och konkurrera men också vara med och arbeta tillsammans med andra länder för att alla ska bli vinnare väljer han att fokusera på att skapa en låglönemarknad i Sverige. Det går att se i den politik som han bedriver där bidrag till olika branscher, lägre ersättning i socialförsäkringssystemen, skatteavdrag, ovilja att satsa på kompetensutveckling, komvux, gymnasiet, nedskärningar av antalet högskoleplatser, ovilja att satsa rejält på infrastrukturen med mera. Allt för att hålla nere lönerna och tvinga människor att ta låginkomstarbeten. Dörrar stängs istället för att öppnas.

Fredrik Reinfeldt visar också att han har inte förstått vad det är som händer i världen. Vi har alla fått i oss att produktionen lämnar västländerna för att etablera sig i låglöneländerna. Här har Kina varit det landet som har blivit världens verkstad nummer ett. Arbetstillfälle efter arbetstillfälle har försvunnit iväg. Det ha ansetts vara en naturlag som inte går att bryta. Just bryta sker nu med början i USA.

Amerikanska företag börjar nu flytta tillbaka produktionen till USA. Det är industrijobb, hör och häpna, samt andra kvalificerade arbetstillfällen som åter tar sig tillbaka till USA och återuppstår här. Allt fler företag gör detta. Det beror på allt högre löner i utvecklingsländerna vilket gör att produktionen lika bra kan ske i väst. Högre transportkostnader gör det också lönsammare att ha produktionen på hemma plan. Till detta kommer också utvecklingskostnader. Utveckling av varor och tjänster sker i väst och genom att ha produktionen på hemmaplan kan mer samordningsvinster ske.

Det här är något som sker nu med start i USA. Andra länder lär följa med. Samtidigt har vi en svensk regering som sitter passiv och tycker att det är bra att jobb försvinner. För att kompensera detta behöver en låglönemarknad växa fram rejält. Det som borde ske är istället ett massivt arbete för att skapa en bättre jordmån för kvalificerade och högkvalificerade arbeten att blomstra samt att arbetstillfällen plockas hem igen. Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och de andra allianspartierna klarar inte av det.

Däremot finns det en partiledare i dagens Sverige som har erfarenhet och förståelse för hur den globala konkurrensen handlar om och hur man blir en vinnare i detta. Det är den före detta IF Metall-ordföranden och nuvarande socialdemokratiska partiledaren Stefan Löfvén.

Med alliansen rullar skattepengar hur som helst. Socialdemokraterna uppåt i en ny opinionsmätning. Anna Ardin om varför feminismen behövs i dagens politik. Martin Moberg om att glömma semestern när arbetslinjen gäller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar