söndag 30 juni 2013

Väljarnas agenda styr

I dag finns det intressanta artiklar som handlar om väljarnas syn på partiledarna, kampen om statsministerposten men också på blockpolitiken. Det som framgår rörande det sista är att väljarna vill se allt mindre av blockpolitiken. Det finns en önskan om att partierna ska gå till val själva. Något som kullkastar Fredrik Reinfeldts och moderaternas taktik men som visar att socialdemokraternas Stefan Löfven tänker rätt.

Just nu måste det vara jobbigt för moderaterna och Fredrik Reinfeldt. I opinionsmätningarna backar moderaterna. Moderaterna har nog tittat närmare på dessa siffror men har känt att förtroendet för Fredrik Reinfeldt är så pass högt, liksom stödet för att han ska fortsätta som statsminister efter valet 2014, att det mycket väl kan vända i valet. Nu visar det sig att detta triumfkort inte längre går att spela, vilket gör att denna strategi får kastas i papperskorgen.

Väljarna ger nämligen Stefan Löfven samma stöd i dagens mätning i United Minds. För socialdemokraterna uppfattas detta som något mycket positivt. Stödet i opinionsmätningarna bekräftas nu av detta. Socialdemokraterna ses därmed av väljarna som ett allt tydligare regeringsalternativ och ett parti som mycket väl skulle kunna vinna valet 2014 och sedan leda landet. Vilket gör att jag kommer till en annan mätning. En mätning som visar att väljarna vill se ett slut på blockpolitiken i Sverige.

Vi har under hela detta år fått höra från alliansens sida, speciellt moderaterna och Fredrik Reinfeldt, att det finns inget regeringsalternativ på den rödgröna sidan. Det är tre splittrade partier som står mot en samlad allians och politik. Strategin från Fredrik Reinfeldt och moderaterna är att slå på detta och visa att alliansen är det enda regeringsdugliga alternativet. Problemet med det är att väljarna vill något helt annat.

Fredrik Reinfeldt har underskattat väljarna och deras vilja att själva avgöra vem som ska leda landet. Väljarna vill själva i valbåset känna att de har avgörandet i sin egen hand. Inget ska vara uppgjort på förhand utan det är väljarna som avgör. Dagens siffra visar detta och att blockpolitiken som moderaternas vapen nu också den måste kastas i papperskorgen.

För socialdemokraterna är detta ytterligare ett bevis på att partiet ligger i samklang med väljarna. Stefan Löfven har konstant sagt att väljarna i god tid ska få reda på hur socialdemokraterna kommer att göra. Mitt tips är att socialdemokraterna kommer att gå självt till val med budskapet att får socialdemokraterna väljarnas stöd till att bilda regering kommer det också att ske.

Socialdemokraternas idéer och politik är något som stöds av allt fler väljare. Det är en våg som just nu rullar fram. Den kan stoppas av saker och ting men jag hoppas att partiet nu gemensamt arbetar framåt för att vinna valet 2014. Med en progressiv politik kommer stödet att öka.

Socialdemokraterna står för en politik som ska öka jämlikheten. Vi vill bygga ett jämlikt samhälle där vi är mindre splittrade på grund av jakten på status och hierarkier av olika slag, där vi känner och ser en samhörighet mellan oss människor, där vi tar kampen mot och kommer med lösningar på miljö- och klimathotet, massarbetslösheten, den försämrade välfärden, där demokratin ökar bland annat genom att möjligheterna till att demokratiskt äga och kontrollera vårt arbete ökar och där alla får nya möjligheter i en ekonomi och samhälle som sätter hållbarhet i centrum.

Framtiden är med andra ord socialdemokratisk.

Peter Johansson skriver om Almedalen och först är tankarna om Göran Hägglund mellan backspegel och spåkul. Tord Oscarsson lyfter upp det stora raset för moderaterna i TV4:s mätning. Johan Westerholm lyfter ett varningens finger för socialdemokraterna inför hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar