onsdag 12 juni 2013

Vilken krutrök?


I dag var det partiledardebatt. Det hade utlovats rejält med krutrök från alliansen i det ena utspelet efter det andra i media. Här skulle minsann socialdemokraternas politik avslöjas och det rejält. När väl partiledardebatten var över syntes ingen krutrök, kanonaden kom aldrig och det var ingen energi från alliansens partiledare. Istället har en enda fråga hamnat i centrum anser jag. Vad vill regeringen egentligen?

Jag följde partiledardebatten via riksdagens egen utsändning. Jag hade tidigare på morgonen läst vad alliansens partiledare hade sagt och lovat. Nu skulle socialdemokraternas politik avslöjas. Det var det viktigaste samt att få fram hur regeringskonstellationerna ska se ut inför valet nästa år.

Redan då hade jag mina funderingar över vad regeringens partier valde att prioritera. I fokus handlade det om att ge sig på socialdemokraterna och försöka pressa fram vem som ska gå till val med vem. Tyvärr var det just detta som Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund valde att göra. Nu hade Mikael Damberg inga som helst problem med att hantera detta och han gjorde det bra. Tyvärr i detta sammanhang handlar om att människors och samhällets problem hamnade vid sidan av hos regeringen.

Mikael Damberg(S) tillsammans med Miljöpartiets Åsa Romsau och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt försökte lyfta fram dagens och morgondagens problem. Det handlar om jobben, massarbetslösheten, de ökade klyftorna samt miljön. De tog upp det i sina anföranden och i replikskiften med regeringens företrädare. Här fanns fokus på det som människor upplever, oroar sig över och vill ha lösningar på. Det som saknades var debatten om bostäderna.

För regeringen handlade det mer om att gnälla, klaga på oppositionen och om det rörde sakpolitik var man mer eller mindre nöjd med den egna politiken. Det verkade vara mer fel på statistiken och verkligheten verkade det som.

För den som ville ha svar från regeringen på hur den vill ta itu med dagens problem och morgondagens utmaningar för människor och samhället måste dagens partiledardebatt ha varit ledsam att följa. Fortfarande kvarstår nämligen frågan: Vad vill regeringen?

Alliansen har problem. Tord Oscarsson lyfte fram att utarmningen av Norrland saknades i debatten. Martin Moberg skriver om debatt, dikt och förbannad statistik. Joakim Jonsson om IG på regeringen. Ola Möller om att i dag var det julafton för politiska nördar. 

3 kommentarer:

 1. "Det var det viktigaste samt att få fram hur regeringskonstellationerna ska se ut inför valet nästa år. "

  Du tror alltså inte att det har stor påverkan på vilken politik som kommer att föras VILKA politiska partier som kommer att regera ?

  SvaraRadera
 2. Den slutsatsen jag skriver handlar om min tolkning av vad Fredrik Reinfeldt ansåg vara viktigast i debatten. Jag anser att politiken ska vara i centrum och svaren på hur dagens problem och framtidens utmaningar ska mötas.

  SvaraRadera
 3. Men vilken politik som kommer att bedrivas av nästa regering beror ju på vilken sammansättning av partier den regeringen har.

  Dvs svaren på hur dagens problem och framtidens utmaningar ska mötas beror på vilka som regerar.

  Så frågan är då vilken politik en S+V+Mp regering ska bedriva i olika frågor, det går inte att komma runt det.

  Vi väljare har rätt bra koll på hur alliansen fungerar ihop efter dessa snart 7 år men hur kommer en S+V+Mp politik att se ut ? Vilka eftergifter ska S ge till V, till Mp, hur ska en sådan regering kunna enas i frågor som de har diametralt olika åsikter i. Det är inte så långt fram till valet längre och det är dags att ni formerar er alternativa regeringspolitik.
  Det är inget ni kan kasta ihop ett par dagar efter nästa val. Detta bådar inte gott för Sverige.

  SvaraRadera