söndag 28 juli 2013

Att våga vinna ett val

Nu när vi närmar oss med stora steg valdagen söndagen den 14 september nästa år är det dags att inse allvaret. Tiden fram till detta datum kommer att gå snabbare än vad vi tror. Även om det just nu verkar vara ett bra tag till så är det nu som en valseger grundläggs både politiskt som organisatoriskt. Det parti som presenterar en tydlig vision och politisk idé för väljarna och nöter in det kommer att få väljarnas stöd och lyfta i opinionen. De försiktiga stegen fungerar inte. Den som vill leda landet efter nästa val gäller bara en sak: Full fart framåt!

Även om många väljare säger sig bestämma sig först sista vecka i valet, en hel del sista dagen, så tyder det mesta dock på att de har bestämt sig långt tidigare. Valet handlar mer om att visa upp en samlad politik och marknadsföra detta intensivt. Däremot grundläggs vem som en väljare ska rösta på långt tidigare. För oss socialdemokrater gäller det att inse detta och arbeta än hårdare.

I opinionsmätningarna stångar socialdemokraterna sig hela tiden mot taket på 35 procent. Några tar detta för intäkt på att S nu har blivit som dess systerpartier ute i Europa. Ett parti som alla andra men som ligger runt 30-procent. För egen del anser jag att vi kan ligga mycket högre. Det är dag att nu tydligt presentera vår vision för Sverige. Det är den som kommer att lyfta oss upp över 35 procent och bli ett parti som alla andra kommer att se med avund på.

Folkhemmet är inte färdigbyggt i och med att alliansen har raserat delar av det men samtidigt går det inte att gå till val på att upprätta detta. Problemet för socialdemokraterna 2006 var att vi uppfattades som att partiet hade byggt färdigt på folkhemmet och kom inte med något nytt. Vi måste nu presentera en ny vision, ett nytt socialdemokratiskt visionsarbete. I centrum finns bara en enda sak: Det hållbara samhället med jämlikheten i mitten.

Det hållbara samhället vilar på tre ben. Det är social bållbarhet, ekonomisk hållbarhet och ekologisk hållbarhet. Alla tre benen måste finnas med annars fungerar det inte. I dagens svenska politik finns det bara ett parti som klarar av det. Det är socialdemokraterna.

Ett hållbart samhälle krockar rejält med det nyliberala samhället som alliansen vill genomföra, och gör det steg för steg. Nyliberalismen tar inga hänsyn till hur människor och miljön behandlas. Allt ses som resurser att användas hur man vill. Ekonomisk hållbarhet finns inte heller då kortsiktigt agerande med vinstmaximering finns i centrum av den nyliberala ideologin. Det hållbara samhället krockar också med vinster i välfärden, bortforslandet av skattepengar ifrån den offentliga sektorn då det slösar med pengar, människor men också miljön.

Om vi socialdemokrater går ut och presenterar denna vision, som finns med i det nya partiprogrammet, tydligt kan moderaterna aldrig klara av att triangulera sig gentemot detta. Gör M det förlorar den sina väljare till andra partier, främst kd men framför allt till Sd. Det vågar inte moderaterna göra. Vägen för att få mer stöd av väljarna är via denna vision.

Johan Westerholm om Tage Erlanders testamente. Peter Johansson skriver om att monarken Fredrik Reinfeldt måste komma ned från sin tron. Martin Moberg tar upp om trianguleringen i svensk politik. Staffan Lindström för fram det rena samvetets förbannelse. Mer på Netroots.

4 kommentarer:

 1. Välskrivet Roger, och en bra utgångspunkt för tänket!/ Bo W

  SvaraRadera
 2. Att förstöra pensionerna med borgarna blev spiken i kistan för S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här måste vi förbättra oss och ta fram en ny pensionsreform som bygger på att de som går i pension ska få en bra pension. Så är det inte i dag.

   Radera