onsdag 3 juli 2013

Det är tack vare mig

Det var nog många moderater som satte sitt hopp till att i dag skulle Fredrik Reinfeldt visa sig från den bästa sidan, leverera ett starkt tal och visa sig kraftfull i Almedalen. Ett tal som förhoppningsvis skulle vända den negativa trenden och ingjuta nytt hopp för att ett tredje val ska vinnas. På Twitter dundrade pro-moderater fram men det är väljarna som avgör och de kommer nog att vara kritiska. Många moderaterna är nog fortsatt bekymrade.

Om vi ska sammanfatta Fredrik Reinfeldts tal i dag med en mening så är det med:

- Det är tack vare mig.

Det stora numret var att nu ska alliansen förverkliga sitt löfte till väljarna. Nu ska det satsas på att få ned ungdomsarbetslösheten. Det ska göras med yrkesintroduktionsanställningar, det svenska folket kallar för Löfvenmodellen. Denna modell handlar om att arbetsmarknadens parter avtalar fram att ungdomar som blir anställda till avtalsenliga löner får en lite lägre lön i utbyte mot att de studerar och kompetensutvecklas för att kunna klara av arbetet. Under vintern försökte dessa parter få med regeringen på att denna skulle bidra med bidrag till handledning och facken ville att den höjning av a-kasseavgiften som Fredrik Reinfeldt införde skulle tas bort.

Fram till i dag har många fackföreningar och arbetsgivare fortsatt att förhandla fram Löfvenmodellen inom andra områden. Det som är nytt är att regeringen nu vill vara med i detta. Handledarstöd och borttagandet av a-kassehöjningen är Reinfeldts bidrag.

Dock. När vi lyssnade på Fredrik Reinfeldts tal i kväll framstod det som att dessa avtal och det nu regeringen tillför är något som vi alla ska tacka honom för. Enligt Fredrik Reinfeldt kan dessa avtal nu förverkligas tack vare att regeringen ska bidra med pengar till systemet. Fredrik Reinfeldt tog åt sig äran samtidigt som han slog på både arbetsgivarna och facken för att dessa gick sina egna ärenden. Han å sin sida tänkte på ungdomarna.

Jag har sett att LO var snabbt ut tidigare i dag och tyckte att regeringens förslag är bra men jag gissar att efter Fredrik Reinfeldts tal i kväll är LO inte lika glad. Fredrik Reinfeldt tog åt sig äran trots att han tidigare inte har velat göra något. Något som socialdemokraterna med Stefan Löfven kraftigt har kritiserat Fredrik Reinfeldt för.

Hela talet andades att det är tack vare Fredrik Reinfeldt som Sverige är där man är i dag och om landet ska klara sig i framtiden måste väljarna välja om honom. Kort och gott går det att sammanfatta det hela med:

- Det är tack vare mig.

Moderaten K G Bergström uttalar sig om talet (han har ställt upp för det moderaterna som m-politiker). Peter Johansson om nya Yaya-partiet. Peter Högberg skriver om den trötta statsmannen Reinfeldt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar