tisdag 16 juli 2013

En regering måste våga

I går kom en nyhetsartikel som slog ned som en bomb i det borgerliga lägret. En bomb som slet sönder det finmaskiga nät av förtroende som moderaterna med dess stödpartier har byggt upp när det gäller arbetsmarknadspolitiken. Den omhuldade och vördade sänkningen av restaurangmomsen har visat sig ge ytterst små effekter, om några alls. Det moderaterna och andra från alliansen har slagit sitt bröst för visar sig inte stämma. Det är därmed dags för nytänkande.

Restaurangmomsen var tänkt att öka antalet anställda inom restaurangbranschen. Genom denna sänkning skulle det bli billigare att anställa folk i och med att fler människor skulle äta ute den billiga maten. Därmed skulle många få arbete här, speciellt ungdomar, och arbetslösheten skulle sjunka. Det till och med talades om att det var lågkvalificerade arbeten som nu ungdomar skulle kunna få. Summan som sattes var 5,4 miljarder kronor.

Nu visar en knivskarp undersökning från Dagens Nyheter att denna sänkning har inte gett ett endaste dugg. Uppgifter från SCB visar att satsningen inte gav några jobb. Inget tyder på att sysselsättningen har ökat. Om man är riktigt snäll går det att säga att ökningen ligger på 400 personer men troligtvis handlar den ökningen om naturlig förändring utan sänkningen. Trots det försöker nu moderater, andra alliansföreträdare och representanter för branschen att försvara sänkningen. Gratis är gott och det ska försvaras men en regering som har högre ambitioner och vill åstadkomma saker måste ta en annan väg.

En regering måste våga och måste våga ta död på förändringar som inte fungerar. Nu kommer inte alliansen med moderaterna i spetsen att göra detta. Inget kommer att göras åt den sänkta restaurangmomsen utan den kommer att försvaras ända in i det sista. För Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är det ett misstag på grund av två saker. För det första ser svenska folket att sänkningen fungerar inte. Det är till och med så att priset på maten har ökat. För det andra finns det andra saker att satsa på som ger större avkastning till Sverige och landets invånare.

Är dessa 5,4 miljarder kronor rätt använda pengar?

Nej. Det går att använda dessa pengar på bättre sätt. En sådan sak är att satsa på 90-dagarsgarantin. Att efter 90 dagar som ungdomar antingen vara i arbete, praktik, utbildning eller en kombination av detta. Ingen ungdom ska vara arbetslös. Det leder till att ungdomar får värdefull arbetslivserfarenhet, kunskaper, kompetensutveckling samt omskolning som gör att de kan ta nya arbetstillfällen men också starta egna företag. Dessa pengar investeras i arbetslösa ungdomar som sedan gör att dessa kan lämna arbetslösheten.

Det är så socialdemokraterna vill göra. Det är ett bättre sätt att använda pengarna på för det ger fler möjlighet till ett arbete eller driva ett eget företag. På det sättet ökar också antalet arbetstillfällen i den svenska ekonomin även på lång sikt. En ansvarsfull regering måste våga ta bort saker som inte fungerar för att göra något annat som är bättre. Det är en sådan regering som folk vill ha. Det kommer en socialdemokratiskt ledd regering att åstadkomma.

Allehanda om att borgerliga politiker hittar på egna argument när det gäller försvaret av sänkt restaurangmoms. Martin Moberg om att nu slösas skattemiljarder bort. Johan Westerholm skriver om dagen då en folkrörelse dog. Joakim Jonsson funderar över varför det hellre satsas pengar på sänkt moms än på att det byggs fler bostäder. Annika Högberg om en pinsam reform.

5 kommentarer:

 1. håller med helt, i dag är exempel Socialens LVU placeringar en industri

  Barns rättigheter har förvunnit, får se sina föräldrar 4timar i månaden många gånger inte alls

  samma saker för barn i familjer som inte fungerar och en förälder bråkar om vårdnaden, i ställt för att barnet bor 50% växelvis.

  ofta är socialförvaltningen inbladad i dessa konflikter och bygger dem starkare med att ta en partisk ställning till en av föräldrarna.

  alla vet om det, men ingen lyckas föra något, alla som gör fel är i stort sätt ansvars befriade igenom tjänstemana lagen,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det någon som förstår i sverige, hur barn mår. När en förälder ljuger, för att undanhåla barnet från den andra föräldern. Hur kan en förälder göra så gång på gång utan att ställas tillsvars

   Radera
 2. Finns det anledning att utreda begreppet våldtäkt och ansvar i frågor om anstiftan/falsk tillvitelse som leder till undersökning av minderårig?

  Det med falsk tillvitelse är ett allvarligare brott än vad lagen säger,
  Föräldern gör en polisanmälan som enligt lagen klassas som våldtäkt mot barn.

  Lite beroende på hur anmälan ser ut, kommer olika åtgärder för att undersöka om barnet varit utsatt.
  Åklagaren driver förundersökningen, den blir ofta sekretessbelagd, den som anklagas får knappt reda på vad hen är anklagad för. Barnet blir undersökt av läkare.
  Läkaren har gjort rätt, läkaren måste undersöka, Problemet är att det är en falsk tillvitelse.
  • Den undersökningen som läkaren gjort klassas som våldtäkt om det utförs utan anledning. "enligt dom innan då orsaken inte har betydelse"
  På grund av sin falska tillvitelse utsatt har barnet blivit utsatt för en våldtäkt.

  Anmälaren har även kanske blivit vålande till en förälders död/ självmord. skulle föräldern orka med, så har livet hen haft ändras mycket, hen får troligt vis flytta i från området hen bor i, Även om hen blir friad finns alltid det kvar i hens liv.

  Hur kan det vara så att hen inte kan straffas för det brott hen har begått igenom den falska tillvitelsen, "Barnet har blivit våldtagen men ingen kan straffas för det

  SvaraRadera
 3. Hade vi stått lika inför lagen i Sverige, samt haft rättsväsendet som hjälp utan politiska och eller ekonomiska intressen/agendor, då skulle inte LVU vara ett problem i Sverige. Har själv spenderat flera dagar i rätten(sammalagt), vet vilka enorma brister som råder och att det hanldar om brist på respekt samt egendor i favör för dom som arbetar med dessa mål.

  Att samhället ens berör korruption vad det gäller barn och LVU är för mig helt och hållet ofrösåeligt. Vårt liv är förstort, rasserat sedan 4 år tillbaka, och det enda jag sett någon våga är att förvärra vår situation, hålla vårt barn totalt borta ifrån oss, inte ens ett telefonsamtal på snart 3 år.

  Samtidigt tycker vi att vi är bäst på att skydda rättigheter. Jag trodde också det tills jag blev drabbad själv och fick vara med bakom lyckta dörrar.

  Jag har gett upp hoppet om att politiker och övriga ansvariga kommer att göra något problemet, jag trodde att min skattepeng gick till att rensa bort korruption bland annat, dock så vet jag bättre i dag! Jag räknade sedan med media, eller skulle jag kanske säga, jag räknade sedan med att någon annan brydde sig, men, vi fick inte ens hjälp av brottofferjouren, en specialist kopplades in, som ringde och sade, - vi kan inte göra någonting, hej då!

  Så vad som kvarstår är, man vågar förstöra ca: 25000 familjer per år, eller hålla familjen splittrad, det kallas mod och duktigt, det är kontentan av tjänstearbete som berör familjers existens. Samtidigt som man vågar förstöra så effektivt så står alla och tittar på, på nivån socialtjänsteman och hela vägen upp.

  Så, Sverige är inte bäst på rättigheter, snarare tvärt om, och Sverige duger inte ens till, till att bry sig om att dom största problemen som berör dom minsta av oss, barnen.

  Det är inte sjukligt att bara utsätta familjer för detta, det är än mer sjuklit att stå och titta på!

  Må väl

  SvaraRadera
 4. Momssatsen bör vara densamma oavsett om man äter maten innanför restaurangens väggar eller utanför, allt annat är uttryck för en skattepolitik som fallerat.

  Vill du dra in 5.4 miljarder så höj skattesatsen generellt med vad det kan bli (en tiondels procent eller liknande).

  Vi ska inte ha olika skattesatser i onödan.

  SvaraRadera