onsdag 10 juli 2013

Ett frö

Vårt samhälle håller på att glida i sär med rasande fart. Vi kan alla se det och känna det. Även de som har gott om pengar och flanerar i Stockholms innerstad med konsumtionsblicken i högsta hugg är medvetna om det som händer. Vissa blundar för det och tror att det inte kommer att beröra dem medan resten av svenska folket vet om att det här är ett samhälle som alla drabbas av förr eller senare. Med andra ord har Sverige blivit fattigt.

Om detta skriver Dogge Doggelito i dagens Aftonbladet. Det är observationer som kommer direkt ifrån verkligheten. Han har en hel del funderingar och frågor som är väl värda att ta på största allvar. Sverige som anses vara ett av världens rikaste länder har allvarliga problem. Enligt OECD har Sverige rasat från första till fjortonde plats rörande jämlikhet. I inget annat land inom OECD har ojämlikheten ökat så mycket som i Sverige.

Vi drabbas alla av detta. Välfärden urholkas och slår mot oss. Både i Skåne och Stockholm har det fastställts att bristen på vårdplatser gör att patienter dör helt i onödan. Det är också patienter som dör ensamma i korridorer. Sjukvården är i kris. Skolresultaten sjunker i internationella jämförelser. Inom äldreomsorgen har antalet vårdplatser minskat trots att den äldre befolkningen har ökat i antal. Antalet barn i barngrupperna i förskolan ökar medan antalet personal minskar. Förskollärarna befinner sig i dag i botten på yrkesstatusen. På fritids har grupperna formligen exploderat i storlek. Samtidigt som de barn och ungdomar som är i behov av extra hjälp och stöttning inte får detta då ekonomin sätts före kvaliteten och innehållet. Antalet personer som har socialbidrag ökar fört år som går. Listan är mycket längre än detta.

Valet nästa år i Sverige kommer att handla om en sak. Oavsett vad tidningsredaktioner, förståsigpåare, pr-byråer med flera försöker att tro så kommer valet att handla om en sak: 

Ska Sverige fortsätta att bli allt mer ojämlikt eller är det dags att Sverige åter igen blir världens mest jämlika land?

Jag anser att valet ska handla om detta. Det gör mig därför extra glad att Stefan Löfven också anser det. Hans tal i Almedalen innehöll ett frö till denna konflikt som valet 2014 ska handla om. Han pratade om ojämlikheten och hur socialdemokraterna ska bryta detta med fokus på skolan och jobben. Det är med en politik som satsar på att skapa mer jämlikhet, som siktar på att skapa lika livschanser och möjligheter som gör att människor får det bättre och att det människor känner och upplever i dag kan brytas till något annat. Något som ger hopp, som visar på positivt resultat och som gör att människor definitivt kan känna och direkt se att det blir mycket bättre.

Björn Andersson funderar över om den privata välfärden är på väg att gå i konkurs. Martin Moberg tar upp högerns tankar om att det är den arbetslöses eget fel att den är arbetslös. 

3 kommentarer:

 1. Endast 6% vill se ett femte jobbskatteavdrag genomföras.
  Alliansen anser jag har fört en kriminell politik.
  Vore det lite krut i Svenska folket skulle alla regeringsförtroendevalda
  fångas sättas i fängelse och utsättas för en rättegång där presentation vad deras politik åstadkommit presenteras.

  Straffet skulle sedan bli plundring av deras ägande, samt att de skulle sättas i arbete i någon gruva ex. Kiruna för handlastning av malm heldagar.
  Arbetslinjen ska de få känna av på riktigt inte enbart snacka om den i en flumretorik.


  SvaraRadera
 2. Ett frö, du måste mena många frön, då menar jag borgerliga alliansfrön som gemensamt fördärvat den fina välfärd vi haft, som byggts upp under decennier och som vi numera får söka efter med förstoringsglas för att finna.

  SvaraRadera
 3. Jag menar ett socialdemokratiskt jämlikhetsfrö.

  SvaraRadera