lördag 20 juli 2013

Hur mycket mer ska stenen urholkas?

Min partikollega Johan Westerholm har i dag publicerat ett mycket intressant blogginlägg som kräver eftertanke men också en vilja att diskutera det vi se ske i dagens Sverige, Europa, rent av hela världen. Mer och mer urholkas i det som vi anser vara vår trygghet i vardagen. En trygghet som har förbytts till oro och rädsla men också ett letande efter svar på hur det kan bli bättre. För den som vill vinna regeringsmakten nästa har en hel del att visa väljarna hur detta ska mötas och lösas.

Det Johan Westerholm skriver om i dag har vi kunnat se ske sakta men säkert. Varje sak har återkommit i otaliga artiklar i media men i blogginläggets samlade analys går det att se hur allting hänger ihop. Den trygghet som svenskarna har känt har försvunnit. Rädsla och oro för hur det ser ut i dag och vad morgondagen har med sig gör att vårt samhälle är mer skörare än någonsin.

I detta har människor börjat att sakna hopp. De tycker att dagens politiska partier påminner allt för mycket om varandra. Politiken i Sverige har gått ifrån att tala om visioner och mål och hur dessa ska uppnås till rena plånboksfrågor som bygger på att människor är egoistiska. Människor är tvärtom. Självklart ser man först till sitt eget och sin familj men samtidigt är människor fullt medvetna om att vi alla ingår i en helhet som måste fungera. Problemet är att politiken under alldeles för lång tid har fokuserat på plånboken och den enskilda frågorna. Därmed uppfattar människor att partierna påminner för mycket om varandra.

Vi socialdemokrater, ja hela arbetarörelsen, måste återinföra tron på att politiken kan skapa lösningar och bygga ett bättre samhälle. Varje sak som Johan Westerholm tar upp går att lösa men då måste vi berätta hur vi ska göra det utifrån en övergripande vision.

Denna vision ska ta sitt ursprung i viljan att skapa ett jämlikt samhälle. Forskning visar med allt tydlighet, läs bara boken Jämlikhetsanden - som gör en sammanställning av all den forskning som finns, att jämlika samhällen är bättre samhällen, skapar möjligheter och framtidstro. Det är samhällen som är tryggare och friskare. För oss socialdemokrater är det naturligt att utgå ifrån denna vision.

Hur ska vi nå jämlikhet? Satsningar på utbildning, möjligheter till omställning mellan två jobb, att fler jobb ska skapas och att arbetslösheten ska ned är mycket bra. Dock behöver socialdemokraterna öppna upp en tredje våg nu. Det är välfärden. Hur ska vi reparera välfärden, som ligger sönderriven?

Johan Westerholm lyfter upp polisen och den misstro som finns samt att polisen i dag inte hinner med. Samma diskussion som finns om lärarnas byråkratiska situation borde ägnas polisen. Det är inte meningen att yrkesfolk som är utbildade att utbilda, vårda, ge omsorg eller bedriva polisarbete ska hålla på med att fylla i papper, blanketter, skriva rapporter med mera mer än vad de är ute och arbetar med människor. En av socialdemokraternas vallöften borde vara att lärare, sjuksköterskor, underksöterskor, läkare och poliser ska göra det de är utbildade till att göra. Pappersarbete ska utbildad administrativ personal hålla på med. Lova också att mängden administrativt arbete också ska minska.

Det hade varit ett viktigt första steg som hade gett en del människor hopp. Bygg på med att på svensk arbetsmarknad ska svenska löner, arbetsregler och kollektivavtal gälla. Det i sin tur får fler att tro på att socialdemokratin har lösningarna.

Jag ser inte något av allianspartierna och Sverigedemokraterna som partier som kan skapa lösningar då vart och ett saknar ett jämlikhetsperspektiv som skapar nya möjligheter för människor. Deras politik bygger på att sätta grupper mot varandra, att vissa grupper ska hade det mycket bättre än alla andra, att vissa grupper är lite förmer än andra. Det är den sortens politik som har förstärkt den problematik som vi ser runt omkring oss. Mer av den varan fungerar inte.

Vill vi socialdemokrater få väljarnas stöd i valet nästa år måste vi ta itu med dessa frågor också. Vi måste förtjäna väljarnas stöd. Möjligheten finns men då måste vi också ta ytterligare steg framåt. Sätt jämlikheten i centrum, utveckla partiet till ett folkrörelseparti och visa på hur det folk tar upp också blir verklig politik.

Tord Oscarsson tar upp LO:s förslag för en alternativ krispolitik. Jan Andersson om att hålla fast vid två frågor. Händer något på Netroots?

42 kommentarer:

 1. Är välfärden "sönderriven" ?

  Såg en kommentar hos dig om att

  --- Citat
  http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-forsvann-operationskon

  Det handlar inte att skjuta till mer resurser, eller att jobba mer, utan om att jobba smartare. Inspirationen till förändringsarbetet kommer från hur industrin arbetat med liknande frågor.

  *** Sjukvården kan spara miljarder ***
  --- slut citat

  Dvs dina gamla metoder om att bara höja skatt och pytsa in mer och mer pengar är felaktig medicin ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis Jonny. Detta ska jag hälsa alla sjuksköterskor, undersköterskor och förskollärare som går på knäna att du tycker så Jonny. Kan jag få ditt efternamn, mejladress och telefonnummer också så de kan ringa och berätta om sin verklighet för dig?

   Radera
  2. Be dem istället kontakta de sjuksköterskor, undersköterskor och läkare som var med i studien och som är mycket nöjda med förändringarna som lett till mycket bättre arbetsmiljö, mycket mindre stress etc och inte kostar det extra skattemedel heller ...

   Deras verklighet kan bli andras verklighet OM de får förståndiga politiker som bestämmer vill säga ...

   Radera
  3. Nej du Jonny. Nu har du chansen att säga det till dem när de ringer till dig. Jag vill ha hela ditt namn, e-postadress och telefonnummer. Med sådana uttalanden kan du inte gömma dig bakom anonymitet. Kom igen nu. Du för fram politiska ståndpunkter. Då får du också berätta vem du är och hur folk kan komma i kontakt med dig.

   Radera
  4. Har du problem i din argumentation när verkligheten inte passar din naiva bild av hur saker fungerar ?

   Jag refererar till en vetenskaplig studie som nyligen gjorts i samband med en omorganisation av arbetet på en avdelning och vilka effekter det hade.

   Detta rapporterades av SVT och andra media.

   Man summerade med att personalens arbetssituation kraftigt förbättrades, man fick ner köer från 120 till 30 dagar och att man räknar med att man skulle kunna spara mycket.


   Citat
   "– Det finns uppskattningar att vinsterna kan bli upp till 20, 30 procent bara genom att jobba mer effektivt, säger Andreas Hellström, sjukvårdsforskare på Chalmers.

   Det handlar inte att skjuta till mer resurser, eller att jobba mer, utan om att jobba smartare. Inspirationen till förändringsarbetet kommer från hur industrin arbetat med liknande frågor."

   Slut citat.


   Istället för att inse att du har fel så pratar du om mig... är du vuxen ?


   Det finns många förvirrade människor där ute som eldas av lögner som olika politiker sprider. Det du skriver liknar ett hot, något som kan leda till polisanmälan. Ska du hetsa dem mot läkarna och sjuksköterskorna som deltog i ändringsarbetet ? Ska du hetsa dem mot media som rapporterade ?


   Tragiskt att se.

   Radera
  5. Hur går det med ditt hela namn, e-post och telefonnummer?

   Radera
  6. Vad ska du med mina personuppgifter till, du har redan hotat att få människor att kontakta mig, förvirrade människor förledda av din propagande.

   Intressant att se hur lågt en politiker kan sjunka.

   Radera
  7. Vågar du inte stå för det du skriver? Vågar du inte möte människor som vill prata med dig om politik i verkligheten? Du för fram en massa politiska åsikter. Kom igen nu. Stå för vem du är och sluta göm dig i anonymiteten. Om du tycker det är lågt att sjunka när en politisk meningsmotståndare vill att du ska berätta vem du är och hur man kommer i kontakt med dig kan man undra en hel del...

   Radera
  8. Vill du att jag ska bli politiker som du, nej tack.

   Jag är en väljare med åsikter, åsikter som uppenbarligen du ogillar (vilket är helt ok) , nu refererade jag till en forskare och en avdelning och vilka resultat de uppnått. Detta har rapporterats i media.

   Eftersom detta stör ditt sagoberättande och dina enkla modeller där enbart skattehöjningar och mer resurser fungerar så står du rådvill och börjar istället att koncentrera dig på min person och indirekt hota mig...

   Radera
  9. Hota? Ditt namn, e-postadress och telefonnummer. Du deltar i debatten. Du drar dig inte för att emellanåt komma med mycket låga kommentarer om människor. Du ska därmed framträda med namn, e-post och telefonnummer. Det går inte att ducka bakom anonymiteten.

   Radera
  10. Du hotade med att uppmana människor att ringa och skriva till mig. Som jag skrev finns det många människor därute som blir förledda av propaganda av din typ. Jag har genom årens gång redan upplevt detta i praktiken från speciellt vänsterextremister.


   Vad har jag gjort för låg kommentar om folk ?


   Du är en politiker, jag är en väljare.
   Du skriver på en blogg dina politiaka ideer och har ett öppet kommentarsfält.


   Nu refererade jag till en vetenskaplig studie som visade att man enbart genom att låta personalen själva organisera sitt arbete kunde förbättra arbetsmiljö och resultat oerhört mycket. Allt utan att behöva dra in mer skattepengar och resurser.


   Jag refererade alltså till något som andra gjort och tagits upp i media.


   Detta går stick i stäv mot din enkla filosofi att bara hälla mer och mer skattepengar på offentlig verksamhet.


   De bakom studien menar att det finns en förlust på kanske 20-30% i den offentliga sektorn idag inom detta område.


   En ineffektiv offentlig organisation och planering som har dålig effektivitet, sämre och sämre resultat och en sönderstressad personal.


   Du går på mig som väljare istället för att vara intresserad av vad man uppnått. Kanske skulle du istället kunna lära dig något av en diskussion, det brukar gynna båda parter att diskutera...


   Alliansen gjorde samma misstag med satsningen på fler poliser, en satsning som ditt parti för övrigt ville göra ännu större...
   Vi ser att resultatet nu är ännu sämre trots flera tusen fler poliser ...


   Man kanske istället skulle organiserat arbetet bättre, anställt nyckelpersonal (inte poliser) på vissa administrativa positioner och får poliserna att göra traditionellt polisarbete istället, allt till en betydligt mindre kostnad för samhället.


   Slutligen, lär dig att hantera en politisk diskussion på ett moget sätt. Om allt annat fallerar så kan du ju alltid spärra mig från att kommentera. Då kan du ju leva i din ombonade värld där bara dina åsikter finns och endast ja-sägare till dig kan husera.

   Radera
  11. Jag noterar att du kallar dig för vanlig väljare men dina kommentarer visar att du driver en tydlig politisk linje. Det är därmed klädsamt att också stå för den med hela ditt namn. Även kontaktuppgifter borde du publicera för att människor ska kunna föra en dialog med dig.

   Du behöver också lära dig att hantera en politisk diskussion på ett moget sätt genom att publicera hela ditt namn och kontaktuppgifter. Det tillhör god ton och en del i den öppna demokratiska diskussionen.

   Radera
  12. Du är mer än varmt välkommen till att besöka vården och omsorgen i Skåne och träffa all den personal som går på knäna. Samma sak med förskollärarna i Ystads kommun. Du får gärna följa med mig. Säg till dessa personer att de ska organisera sig bättre för då får de det bättre. Gör det. Du kan ju börja med att ge mig ditt fulla namn och kontaktuppgifter så jag kan ge det till dem som vill prata med dig när jag hänvisar till vad du har skrivit på denna sidan.

   Radera
  13. "jag driver en tydlig politisk linje" ... skriver du.

   Jag vet inte vad som skiljer mig från andra väljare som kommenterar på politiska bloggar i det avseendet.


   Jag kritiserar det som jag anser vara fel (t.ex alliansens satsning på fler poliser, en satsning som ditt parti t.o.m ville göra ännu större).

   Vad gäller åsiktsregistrering har ditt parti en dålig historik, alliansens införande av FRA (med ditt eget partis stöd) är ett annat extremt exempel på antidemokratiska vindar.


   I den här diskussionen refererade jag till en studie som gjorts i samband med omorganisation av arbetssättet på en kirurgavdelning. Man uppnådde oerhört intressanta resultat. En personal som gått på knäna i en alltmer ineffektiv och lågpresterande miljö blev effektiv och presterade mycket mer, allt utan en enda skattekrona.

   Om vi har en 20-30%ig förlust i denna offentliga verksamhet ,dvs om det går att effektivisera så mycket OCH ge personalen oerhört bättre arbetsförhållanden, så borde varje politiker och organisatör kasta sig över denna information för att ge oss valuta för skattekronorna, minska vårdköer och lidande samt ge personal en värdig arbetsmiljö.


   Om du vore intresserad av lösningar skulle du ta till dig denna information och kanske initiera en kontakt med de som genomfört ändringsarbetet.
   Istället ägnar du dig åt att skjuta på budbäraren som påpekade detta.


   Nästa gång du träffar vårdpersonal kanske du istället skulle ta upp denna kirurgavdelnings erfarenheter och ge personal och ledning stöd att själva påbörja ett liknande ändringsarbete. Ni politiker är de som har makten att ge personalen makt och inflytande över sin egen arbetssituation.

   Dina hot om att få människor att kontakta mig blir allt mer märklig, tror du att du ska tysta mig ?

   Radera
  14. I ditt resonemang verkar det som att inget av det du pratar om har gjorts i andra regioner och landsting. Det har gjorts "effektiviseringar" och omorganisationer som till en början såg ut att ge bra resultat men som i förlängningen har blivit tvärtom. Något som sker behöver utvärderas efter ett par år. I Skåne kan vi se att det inte fungerar. Sedan väntar vi fortfarande på namn, nummer och e-post. Det handlar inte om att tysta utan om att andra ska kunna föra en dialog med dig utan att du ska behöva gömma dig i anonymitetens land. Kom igen nu.

   Radera
  15. Det har säkert gjorts massor av organisatoriska förändringar genom tidernas gång. Det betyder inte att de alltid varit bra.


   Ett exempel är polisen vars effektivitet bara dras ner mer och mer. Den enda metod man verkar ha är just att ösa in mer skattemedel och skaffa fler poliser, inte har det hjälpt direkt, tvärtom fortsätter ineffektiviteten att rasa.

   Ett typexempel på offentlig drift när den är dålig.


   De som jag refererade till hade ju tydligen
   * Förbättrat arbetssituation betydligt
   * Minskat vårdköer och lidande avsevärt

   Allt utan behov av extra skattemedel.

   Du verkar tro att just högre skatter är den enda lösningen, jag tror istället att det behövs en rejäl omstrukturering av offentlig verksamhet.


   Om förlusten inom dessa verksamheter ligger på 20-30% pga bristande effektivitet så finns det mycket stora förbättringar att uppnå inom de ekonomiska ramar som redan existerar.


   Jag är ingen politiker, ingen offentlig person, jag är en väljare. Den som vill föra dialog får föra det på bloggar av den här typen. Du verkar ha svårt att respektera väljare.

   Radera
  16. Nej. Jag har full respekt för vanliga väljare som kommenterar men du har en politisk linje som du följer. Du verkar arbeta för att skapa dig en egen politisk plattform på nätet. Jag anser att ska du fortsätta att kommentera på min sida ska du också skriva efternamn och i minsta fall också lägga till e-post. Eller du respekterar inte de som har en egen blogg?

   Radera
  17. "en politisk linje jag följer" ...

   Ja, givetvis, det har nog alla som är politiskt intresserade inklusive de flesta av dina väljare får vi hoppas, de sitter väl inte och kastar tärning innan de väljer vilket parti deras åsikter överensstämmer med.


   Själv skulle jag gärna se en regering med M + S , dvs den socialliberala (inte socialistiska) delen av S.

   Dina krav på mig är inget annat än ett led i ditt hot att skrapa ihop människor som tycker som du som ska "kontakta mig". Jag är inte intresserad av att diskutera politik på annat sätt än via bloggar av den här typen du har. Du verkar ha mycket svårt att respektera det.


   Om jag skulle få för mig att starta ett eget parti ska jag meddela dig, det kommer isåfall att bli ett enfrågeparti för avskaffandet av monarkin. Så länge monarkin finns kvar bryter vi mot de mest elementära reglerna för en demokrati.

   När monarkin avskaffats kan mitt parti isåfall rikta in sig på andra frågor.

   Vem vet, du kanske t.o.m skulle rösta på mig :)

   Radera
  18. Varför vill du inte lägga ut ditt namn och åtminstone mejladress? Om man ger sig ut och diskuterar förväntar sig de som läser att få se vem det är som skriver. Kom igen nu.

   Radera
  19. Svar nej, det är inget man förväntar sig alls. Jag har inte sett dig tjata om att andra ska presentera sig och lämna ut tfn och email adresser.

   Denna form av åsiktsregistrering och dina indirekta hot om att ordna så att andra kan kontakta mig är mycket besynnerlig.

   All form av oönskad kontakt jag inte bett om kommer att polisanmälas.

   Radera
  20. Du tar detta som åsiktsregistrering och liknande. Där har du fel Jonny. Det handlar om att du presenterar dig. Du för fram politiska åsikter och anser att många andra har fel. Då är det inte mer än rätt att du uppger vem du är och hur man kommer i kontakt med dig. Det går bra att vara på andra bloggar och skriva.

   Radera
  21. 1. Jag har inte sett dig tjata om att andra ska presentera sig och lämna ut tfn och email adresser. Har du det ?

   2. Denna form av åsiktsregistrering och dina indirekta hot om att ordna så att andra kan kontakta mig är mycket besynnerlig och borde vara besvärande för dig. Tycker du inte det ?

   Radera
  22. Nej men det verkar var mycket besvärande för dig. Vågar du inte möta väljarna med ditt riktiga namn och mejladress? I så fall ska du inte skriva på politiska bloggar.

   Radera
  23. Du besvarar inte fråga 1 ovan ...


   "Vågar du inte möta väljarna" säger du...

   JAG är inte en offentlig politiker. Den som vill debattera med mig får göra det på de platser där jag väljer att debattera, ganska enkelt.


   Att diskutera min person istället för sakfrågor, är det en bra kvalite (speciellt för en politiker som du) ?


   Om DU inte är redo att möta oliktänkande väljare kanske du inte är mogen att vara politiker ?

   Radera
  24. Där har du fel Jonny Diesenfeldt. Jodå. Vi kan alla se vad du skriver på din hemsida. Jag kommer gärna och debatterar med dig. Ska vi ta en neutral plats? Vad sägs om Staffanstorp?

   Radera
  25. Har du pratat med personalen inom sjukvården i Skåne? Du bor ju här i landskapet. Gå in och berätta om detta. Personalen kommer att kunna berätta för dig om alla organisationsförändringar som var tänkt att ge besparingar men som inte lett någonstans. Även det du beskriver har sjukvården utsatts för i Skåne. Nu kom det inte underifrån utan ovanifrån. Om det kommer underifrån är det klassisk socialdemokratisk politik, att ge personalen ansvar. Det sker inte i Skåne. Sedan ligger Skövde i Västra Götaland som styrs av S.

   Så Jonny Disenfeldt. Det finns förklaring. Kul att du skriver om mig på din blogg nu. Det var väl inte så svårt att visa vem du är. Noterar att du sätter etikett på mig som socialist. Tänk på att jag är socialdemokrat och en progressiv sådan men du får mer än gärna använda socialist.https://sv.wikipedia.org/wiki/Socialism

   Till er läsar: Vad ska vi kalla Jonny Disenfeldt från Staffanstorp?

   Radera
  26. Varför skulle jag prata med dem, det vore bättre att de kontaktar dem som gjort den organisatoriska förändringen som gav så goda resultat.

   Att politiker är duktiga på att organisera om med usla resultat är inget nytt. Denna omorganisation jag refererade till styrdes av personalen själv.

   Att visa vem jag är kommer inte att tysta min röst, du kan kalla mig demokrat.

   Radera
  27. Prata med dem Jonny Disenfeldt.

   Radera
 2. Om S vinner valet kommer MP att ingå i regeringen. Innebär ännu generösare invandring. En invandring som leder till att välfärden ytterligare nedmonteras. Så någon större skillnad mellan blocken lär det inte bli.

  SvaraRadera
 3. S har sagt att vi ska följa de regler som finns och de konventioner som Sverige har undertecknat. Sedan handlar det om att satsa på att fler jobb skapas. Det är så vi får fart på Sverige.

  SvaraRadera
 4. Citat
  "– Det finns uppskattningar att vinsterna kan bli upp till 20, 30 procent bara genom att jobba mer effektivt, säger Andreas Hellström, sjukvårdsforskare på Chalmers.

  Du pratar om "vinster i välfärden" när de utförs av privata utförare ... kanske dags att starta debatt om "förluster i välfärden" som drivs av det offentliga ?

  20-30% iga förluster är enorma belopp ...

  SvaraRadera
 5. På vissa håll går det att göra saker men exempelvis går sjukvården i dag på knäna i Skåne. Förskollärarna hinner inte med sitt uppdrag på grund av allt större grupper och mindre tid för planering och pedagogiskt arbete.

  Hur går det med hela ditt namn, e-postadress och telefonnummer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vården gick på knäna även på den avdelning som jag refererade till innan man gjorde organisatoriska ändringar och schemaändringar.

   Det finns säkert enskilda ställen där mer personal behövs men generellt sett verkar inte personalbrist vara problemet utan snarare hur verksamheten bedrivs och planeras.

   Kanske skånska politiker är mindre läraktiga, det finns vissa indikationer på det.

   Citat
   "– Det finns uppskattningar att vinsterna kan bli upp till 20, 30 procent bara genom att jobba mer effektivt, säger Andreas Hellström, sjukvårdsforskare på Chalmers.
   Slut citat.

   Vi talar om enorma förluster i offentlig verksamhet.

   Radera
  2. Ut i verkligheten och besök den. Jag har varit ute och sett hur det är, hur personalen går på knäna trots att de har organiserat om, arbetar annorlunda med mera. Så ge oss dina uppgifter nu så väljarna kan ta kontakt med dig Jonny.

   Radera
  3. Du verkar hellre diskutera person än åsikt när du befinner dig på avgrundens kant.

   Försök istället att ta lärdom av de som lyckats så mycket bättre.

   Citat
   "– Det finns uppskattningar att vinsterna kan bli upp till 20, 30 procent bara genom att jobba mer effektivt, säger Andreas Hellström, sjukvårdsforskare på Chalmers.
   Slut citat.

   Vi talar om enorma förluster i offentlig verksamhet.

   http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-forsvann-operationskon

   Radera
  4. Fullständigt namn, telefonnummer och e-post. När det finns kan vi börja diskutera.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 6. Det är roligt att se att Jonny Disenfeldt, som sympatiserar med moderaterna, nu lyfter fram en socialdemokratiskt styrd landsting som förebild på hur man kan spara pengar.

  SvaraRadera
 7. Jag sympatiserar inte med ett parti, jag har åsikter, åsikter som ibland överensstämmer med t.ex V, ibland med S , ibland med M etc.

  Du kan inte relatera till det märker jag. För dig är allt svart (allians) vitt (S) samt ljusgrått (V+Mp)....

  SvaraRadera
 8. Det är bra att du lyfter upp S-styrda Västra Götalandsregionen som förebild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan varken säga bu eller bä om S-styrda Västra Götalandsregionen,
   däremot har den kirurgavdelning som vi talar om själva fått organisera sitt arbete och lyckats mycket bra.

   Resultat som du inte vill höra talas om ...

   Radera
  2. Fortfarande kul att du väljer fram ett s-märkt regionstyre.

   Radera