tisdag 30 juli 2013

Hur ska Fredrik Reinfeldt agera nu?

Allt borde vara frid och fröjd i det moderata lägret efter dessa år som har gått sedan moderaterna och dess stödpartier vann valet 2006. Så är det dock inte. Speciellt inte efter gårdagens gemensamma utspel mellan hallandsmoderat och Sverigedemokraterna där Fredrik Reinfeldt kritiseras. Anmärkningsvärt med tanke på att Fredrik Reinfeldt har sagt att han aldrig någonsin kommer att regera med Sd som stödparti. Hur ska Fredrik Reinfeldt och partisekreteraren Kent Persson agera nu?

Den gemensamma debattartikeln är ren politisk dynamit. Den har nu exploderat och eroderar det mesta som Fredrik Reinfeldt har sagt rörande moderaterna och Sverigedemokraterna. Det verkar som att den moderata partiledningen inte riktigt har koll på hur det ser ut i de moderata leden på lokal- och regionnivå. Inte så konstigt med tanke på att moderaterna är ett parti som styrs från toppen men ändå konstigt med tanke på all den kraft som Fredrik Reinfeldt lägger ned på att via upp ett enat parti.

Debattartikeln visar på att moderaterna och Sverigedemokraterna står nära varandra i många frågor samt att Sd bedriver en borgerlig politik. Det finns andra konstellationer där moderaterna har gjort sig beroende av Sverigedemokraterna. Inte på pappret men däremot i korridorerna. En sådan kommun är exempelvis Trelleborg i Skåne. Där har den moderata ledningen gjort sig beroende av Sverigedemokraterna.

För Fredrik Reinfeldt och Kent Persson kommer detta under sämsta tänkbara tid. Efter Almedalen, som moderater internt tycker var bra, var nog tanken att ladda batterierna för att kunna ge järnet inför statsbudgeten, som kommer att vara rejält sockrad med valfläsk. På det sättet skulle initiativet i svensk politik glida över till regeringen.

Debattartikeln sätter stopp för detta. Nu landar än en gång bevisbördan och kraven på Fredrik Reinfeldt att hela tiden berätta om och om igen att han och moderaterna kommer aldrig att göra sig beroende av Sverigedemokraterna i riksdagen, landsting och regioner samt i landets kommuner. Samtidigt kommer han och Kent Persson tvingas att ta itu med hårdhandskarna mot alla de som gör sig beroende av Sd eller samarbetar med det partiet.

Det vi nu ser är ett moderat parti som inte är stabilt. Det pyr och småexploderar under ytan. Så länge det finns maktpositioner att fördela kan locket ligga på men om moderaterna förlorar riksdagsvalet kommer partiet att falla ihop. Vi kan se det ske inom moderaterna i Malmö. Vi kan se det inom moderaternas led i andra kommuner. Det finns en inre maktkamp. Debattartikeln kommer att få konsekvenser för moderaterna.

Peter Johansson i en klockren analys av debattartikeln. Alliansfrittsverige undrar när moderaterna i Halland tar avstånd. Stig-Björn Ljunggren visar på Fredrik Reinfeldts problem med att kunna styra sin regering. Moderaten Fredrik Antonsson är kritisk mot Fredrik Reinfeldt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar