tisdag 23 juli 2013

I samma båt

Skulle du vilja arbeta för 10 kronor i timmen? Skulle du vilja arbeta under förutsättningar där du kan få sparken bara för att du vill att din arbetsgivare ska följa arbetsmiljö- arbetsskyddsreglerna? Skulle du vilja arbeta på en arbetsplats där arbetsgivaren utnyttjar dig hänsynslöst? Detta råkar tusentals byggjobbare från utlandet ut för i Sverige i dag. Vi sitter alla därmed i samma båt.

På svensk arbetsmarknad ska det råda ordning och reda. Både svenska byggjobbare och utländska byggjobbare sitter här i samma båt. De båda grupperna spelas ut mot varandra av mindre nogräknade arbetsgivare och en regering med moderaterna i spetsen som mer än gärna ser att lönerna och villkoren sjunker. Enligt de ekonomiska teorier som regeringen dyrkar ska lägre kostnader för att anställa personal leda till att fler kan få arbete.

Det kan ses som att den utländska arbetskraften kommer hit och "tar jobben" men så är det inte. Vad det handlar om är att mindre nogräknade arbetsgivare ser en möjlighet att ta hit billigare arbetskraft för att på det sättet tjäna stora pengar och om arbetskraften vill ha förbättringar skickas de hem fortare än kvickt. De utländska byggjobbarna är i händerna på sin arbetgivare och utnyttjas.

Svenska byggjobbare och den utländska arbetskraften inom byggsektorn behöver här bygga allianser mellan varandra. Jag vet om att i den svenska byggbodarna är man arga och besvikna över hur dagens arbetsmarknad har utvecklats. Det gör det än viktigare att svenska byggjobbare allierar sig med de utländska för att på det sättet kräva bättre villkor för de senare. Det gör att alla blir vinnare.

För vi ska komma ihåg att vi alla sitter i samma båt här. Det finns inget "vi" och "dem". Här finns bara ett vi. För "vi" är utsatta för en attack där löntagarnas löner, förmåner och villkor ska pressas ned. För att åstadkomma det utan att gå via lagstiftningen är att se till att utländska arbetsgivare och mindre nogräknade arbetsgivare i Sverige har fritt blås.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustri tar också upp kampen för bättre villkor. Organisationen vill ha hårdare kontroller  och tag gentemot underleverantörerna. BI vill ha seriösa företag. Det visar att här finns en möjlighet för att svenska arbetsgivare, svenska byggjobbare tillsammans med den utländska arbetskraften gemensamt kan gå in och sätta press för att det ska råda ordning och reda inom byggbranschen. Det vinner alla på. Samtidigt med det ska vi socialdemokrater driva frågan hårt politiskt om ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

Bo Widegren funderar över om när jurister fick makten att köra över beslut som politiker har fattat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar