torsdag 4 juli 2013

Nu behövs nytänkande!

Antalet arbetslösa i EU är över 26 miljoner människor. I Sverige ligger arbetslösheten i dag på 417 300 personer (7,9 procents arbetslöshet), där långtidsarbetslösheten har ökat från 26 000 personer 2006 till i dag över 70 000 personer. Där långtidsarbetslösa ungdomar har ökat från 10 000 till att ligga mellan 30 000 till 40 000 personer. Till detta ska vi lägga all miljoner människor som känner hopplöshet, oro och/eller rädsla för hur det ser ut i dag och vad framtiden kan ha med sig. Stöveltrampen ekar allt ihärdigare i Europa och i Sverige sitter Sverigedemokraterna i riksdagen. För att bryta ned detta behövs en helt annan politik med helt andra mål och framtidstro.

När krisen slog till mot Europa med full kraft reagerade de borgerliga regeringarna, med assistans av socialistiska regeringar, med ryggmärgen utifrån EU-bygget. Krisen skulle stoppas till varje pris. Analysen byggde på att staterna har levt över sina tillgångar, belånat sig och hade för stor välfärdssektor. Det gjorde att statsskulden sköt iväg och därmed skapades en obalans som gjorde att euron började sjunka och skaka i sin grund.

Det ingen ville berätta var att inget av detta var egentligen sant. Istället var det bankerna i Tyskland och Frankrike som hade överbelånat sig själva, framför allt till Grekland men även andra länder. Här hade regeringarna kunnat agera kraftfullt mot bankerna men istället blev det staterna själva som fick ta smällen. Genom att nedmontera välfärden skulle pengar frigöras till att göda bankerna så dessa skulle kunna överlevas.

Facit på denna misslyckade politik ser vi i dag. Över 26 miljoner arbetslösa i Europa, en arbetslöshet som fortsätter att öka. Det skapas för lite jobb. Människor håller i pengarna och konsumtionen sjunker. Det slår mot näringslivet som får avskeda. Människor ser sina arbete försvinna eller får se närstående bli arbetslösa. De får se sin välfärd nedmonterad och pensionen minska. Ungdomar blir och förblir arbetslösa samtidigt som andra grupper av människor slås ut. Det är en nedåtgående spiral som andra grupper drar nytta av.

I USA möttes krisen med en annan taktik. Först fick bankerna själva ta en stor smäll där vissa banker gick i konkurs samtidigt som andra togs över av staten. Samma sak skedde av företag. Dessa rekonstruerades och såldes sedan. Förutom detta innebar valet av Barack Obama att massvis med satsningar gjordes för att få fart på den amerikanska ekonomin. I dag ser vi resultatet. En sjunkande arbetslöshet, även om en del arbetslösa försvinner bort ifrån statistiken efter ett tag, men också att det skapas fler jobb som gör att arbetslösheten sjunker. Den amerikanska ekonomin växer medan den krymper i Europa eller växer mycket litet. Hoppet och tron på att framtiden ska bli bättre växer, liksom konsumtionen.

Därmed har vi facit på två olika sätt att slå mot en kris. Nedskärningar gentemot satsningar. För oss socialdemokrater är slutsatsen enkel. Vi måste gå till val på en expansiv politik som ska sänka arbetslösheten, som ska se till att fler nya jobb skapas som får ned arbetslösheten, som ger människor hoppet tillbaka om en bättre framtid.

Valet 2014 kommer att handla om en sak: Det är jobben!

Peter Johansson i en analys av att Jonas Sjöstedt höll tal i dag. Regeringens ungdomsrabatt har inte gett ett dugg. Martin Moberg skriver om socialdemokraternas ekonomiska seminarie.

6 kommentarer:

 1. I USA möttes krisen med en annan taktik.???

  Ja, och det inkluderar minimlös på ca. 50 kr timme.
  Vill du ha det också a la Obama style?

  -The federal government mandates a nationwide minimum wage level of $7.25 per hour.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage_in_the_United_States

  SvaraRadera
  Svar
  1. De delarna vill jag inte ha. Därmed ska vi lära oss att massiva satsningar på infrastruktur och liknande är väl värd att ta till sig.

   Radera
 2. "Nu behövs nytänkande!
  Antalet arbetslösa i EU är över 26 miljoner människor."

  Exakt. Betala människor med ex: 15000 kr/ mån d.v.s i svenska mått räknat och ge det till arbetslösa, ja även sjuka och garantipensionärer.
  Minska jobbhetsen och låt maskiner tillverka det vi behöver sedan får vi samsas om att sköta välfärden med skola, vård , omsorg.

  Arbete är en överdriven kvarleva som enbart gynnar en kapitalism som ser pengars värde mer viktigt än att vi ska leva harmoniskt medan vi leber och inte samla på oss pengar i överflöd.
  Vem har nytta av att vara miljardär när du dör.
  Nytänkande behövs helt klart

  SvaraRadera
 3. Dina ideer om att Grekland etc inte levt över sina tillgångar är märkliga minst sagt.

  Facit på er egen politik senast ni regerade visar att trots oerhört mycket bättre förutsättningar hade vi ungefär samma arbetslöshet då ...

  Var finns trovärdigheten ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märker att du gillar att skriva om historien. När det gäller Grekland så lånade faktiskt bankerna ut massvis med pengar till det landet. Sedan hade det landet sina egna problem men dessa borde inte ha påverkat euron.

   När det gäller "vår tid vid makten" så var världen också nere i en djup lågkonjunktur. Bland annat efter IT-kraschen. Det var tuffa tider då också. Med ditt sätt att resonera så var nivån på arbetslösheten som svar på den tid som ekonomin befann sig i.

   Du glömmer faktiskt att regeringen hade kunnat göra andra saker för att stärka Sverige och hålla arbetslösheten på lägre nivå. Bland annat säger 40 procent av arbetsgivarna att de inte hittar nya medarbetare med rätt kompetens.

   I dag finns det områden och länder i världen där tillväxten tickar på som bara den. Där råder låg arbetslöshet och tillväxt. Jag själv följer ekonominyheterna intensivt på utländska tv-kanaler, läser utländska magasin som presenterar fördjupade analyser, följer aktiebörser, fonder och makroekonomin. Den bilden du försöker måla upp stämmer inte riktigt överens med hur det ser ut.

   Tittar vi på andra delar av världen hade Sverige kunnat agera annorlunda som gjort att vi i dag hade stått bättre rustade med lägre arbetslöshet och starkare finanser.

   Så är det Jonny och jag vet om att du också vet om detta.

   Radera
  2. Att jämföra 2005/2006 med de senaste 3 åren utgående från en global ekonomisk synpunkt verkar du fallera på. Det är som att jämföra en vårbrasa med en nukleär storm.

   Resultatmässigt då :
   Arbetslösheten då (med er regering) var i princip lika hög som nu samt vi hade ca 150 000 fler förtidspensionärer då...

   Du kan inte få bort massarbetslöshet genom att få alla att utbilda sig vidare allt högre mot universitetsnivå, ALLA arbeten behövs, framförallt i nuläget arbeten för de med små möjligheter /intresse av att vidareutbilda sig.

   Det finns alltid i varke ögonblick platser på jorden som går mot vinden, om du tror att Sverige på ett magiskt sätt ska kunna rida över alla stormar i alla tider är du naiv. Vi är ett oerhört exportberoende land.

   I Europa har vi en hög länder som likt dominobrickor står redo att falla och som hållits uppe med konstgjord andning till enorma kostnader.

   Om allt är så enkelt som du påskiner, varför misslyckades då den senaste S-regeringen så totalt ?

   Vad är nytt inom ditt parti förutom an ti ser ut att regera med Mp och V på ena eller andra sättet.

   Den blandningen kan ju bara ge ännu värre resultat än ni ensamma uppnådde ...

   Så är det Roger och jag vet om att du också vet om detta.

   Radera