onsdag 17 juli 2013

Ska vi ha någon sjukvård i Sverige?

Nu är det sommar. En tid som egentligen ska kännas trygg och lugn. Så är det inte. Inom sjukvården går personalen på knäna, antalet vårdplatser krymper ned rejält samtidigt som människor fortsätter att söka vård och hjälp. En redan försämrad sjukvård utsätts för fortsatta ansträngningar och nedmontering. Istället för att satsa ska det skäras ned. I Stockholm och Skåne är det rena kaoset i sjukvården. Det behövs förändringar men de moderatledda politiska ledningarna klarar inte av det. Nu behövs något nytt.

Svensk sjukvård mår inte bra. Antalet vårdplatser skärs ned. I Ystad har sjukhuset fått skära ned på 22 platser, sett delar av sin verksamhet flyttas bort samtidigt som 50 miljoner kronor ska skäras bort. Minskad personalmängd blir följden. I år hotas 2 000 jobb inom sjukvården i Skåne medan många hundra har försvunnit under de senaste åren.

Människor far illa. I Skåne har det fastslagits att medborgare i Skåne har dött på grund av problemen inom den skånska sjukvården. Människor dör ensamma i korridorer på de skånska sjukhusen. Överbeläggningar är vanliga. Moderaterna, miljöpartister, centerpartister, kristdemokrater och folkpartister duckar i detta och använder sig av tystnad ihop om att det hela ska försvinna. Det gör det inte.

Problemen finns på andra håll inom den svenska sjukvården och är ett bevis på att svenskt sjukvård är på tillbakagång. Saker och ting måste förändras. Moderaterna och deras följeslagare har visat sig inte mogna uppgiften. Det behövs något nytt.

I Skåne driver vi socialdemokrater en offensiv politik för att utveckla den skånska sjukvården. Denna sjukvård har utarmats och försämrats. Så pass mycket att människor dör. Socialdemokraterna vill förbättra sjukvården genom att stoppa flyttkarusellen, fler ska anställas inom sjukvården och en ny politisk ledning behövs. Mer personal gör att fler patienter kan tas om hand och få den bästa vården.

Här vill jag lägga till att det behövs fler platser också på våra sjukhus. Skånes befolkning ökar och i den takten behöver också antalet vårdplatser öka. Samtidigt finns det mycket äldre människor som är i behov av vård. På grund av detta behövs också antalet platser byggas ut.

Jag vill nu se socialdemokraterna på riksplanet ta tag i sjukvårdsfrågorna. De är oerhört viktiga för människor. Människor far illa, till och med dör i dagens svenska sjukvård på grund av det som nu sker. Det får vara ett slut på detta nu.

Ola Möller om en tystnadens kultur inom den svenska sjukvårdspolitiken. Martin Moberg tar upp om tystnaden kring sjukvårdsförsäkringen.

2 kommentarer:

 1. Arvid Karlsson17 juli 2013 20:53

  Såg du inte vad man kunde uppnå genom att organisera verksamheten rätt utan att behöva spendera en enda skattekrona mer ...

  Endast politiker utan klarsynthet tar till den gamla metoden att dra in mer skattemedel till föråldrade och ineffektiva organisationer.

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-forsvann-operationskon

  Det handlar inte att skjuta till mer resurser, eller att jobba mer, utan om att jobba smartare. Inspirationen till förändringsarbetet kommer från hur industrin arbetat med liknande frågor.

  *** Sjukvården kan spara miljarder ***

  SvaraRadera
 2. "Jag vill nu se socialdemokraterna på riksplanet ta tag i sjukvårdsfrågorna ..." Men ...vad skall detta "ta tag i" betyda?

  Organisationsöversikt? Effektivitetsplaneringar? Bättre patientlogistik? Högre bidrag till sjukvården som flyter igenom utan att ha lämnat spår? Kan du förtydliga?

  I övrigt: Vi har ALLTID haft någon sjukvård i Sverige som tillhörde världens bästa i modern tid. Eller? MVH Karl

  SvaraRadera