lördag 31 augusti 2013

Det inte Fredrik Reinfeldt vill säga om sysselsättningen

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, tillsammans med de andra moderaterna i riksdagen och regeringen, gillar att hänvisa till att antalet sysselsatta i Sverige har ökat med 200 000 personer. Även när andra påpekar att arbetslösheten ökar hänvisas det till denna ökning. Det ska vara ett bevis på hur bra regeringens politik och att den fungerar. Dock är detta inte hela sanningen för när sanningen om verkligheten läggs in framträder en helt annan bild. En bild som inte är smickrande för Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Låt oss börja med att konstatera att antalet sysselsatta inte är ett bra mätinstrument. Antalet sysselsatta talar bara om antalet, inte hur stor del av den arbetsföra befolkningen som har ett arbete. När befolkningsmängden ökar ökar också antalet sysselsatta. Enligt denna mätmetod betyder det att exempelvis om USA ökar antalet sysselsatta med 80 000 personer skulle det vara ett bra bevis på att den amerikanska ekonomin går bra. Problemet är att 80 000 i jämförelse med hela den arbetsföra befolkningen är 80 000 inte mycket att hänga i julgranen. Fredrik Reinfeldt glömmer att berätta att befolkningsmängden ökar snabbare än antalet sysselsatta.

Det som ska mätas är antalet sysselsatta i förhållandet till antalet personer som är i arbetsför ålder. Då mäts andelen sysselsatta i jämförelse med alla som är i arbetsför ålder. Görs det framträder en helt annan bild. Tittar vi på statistik framträder en bild som förklarar varför Fredrik Reinfeldt och Anders Borg inte säger hela sanningen.

I juli 2006 låg sysselsättningsgraden i Sverige på 66 procent, rensat från säsong. Tittar vi sedan på de nästföljande åren ser vi att under 2007-2008 pendlade sysselsättningsgraden mellan 66-67 procent (år då alliansens jobbpolitik inte hade hunnit påverka svensk ekonomi). Efter halva 2008 och fram till i dag har sysselsättningsgraden pendlat mellan 64-66 procent. I juli i år ligger sysselsättningsgraden på 66 procent. Självklart inget som förs fram i debatter och debattartiklar. Så trots alla jobbskatteavdrag och andra skattesänkningar samt gödslande av bidrag och avdrag i den svenska ekonomin ligger sysselsättningsgraden kvar kring 66 procent (OBS! SCB räknar i sin statistik med att den som bara arbetar en timme i veckan också är sysselsatt och ingår därmed i sysselsatta, denna statistik använder sig också moderaterna av). 

Det är inte så konstigt att dessa siffror inte nämns för de är viktiga bevis på hur regeringens politik fungerar. Då är det bättre att tala om antalet sysselsatta för det ser bättre ut men verkligheten är något helt annat. Det är dags att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg berättar hela sanningen och inte den del som de anser passar dem själva bäst. Vad Sverige är i behov av är en annan politik.

Tord Oscarsson presenterar senaste uppgifterna från SCB. 

30 kommentarer:

 1. Hur ser sysselsättningsgraden ut för invandrarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2010 låg den på 64 procent. http://www.iffs.se/wp-content/uploads/2013/03/pajaktefterframgangsrik_webb.pdf

   Radera
 2. Det inte Roger Jönsson vill säga om arbetslösheten ...

  Arbetslöshet,icke säsongsrensad -
  Juni - 2004 - 8.7% - S-regering
  Juni - 2005 - 9.5% - S-regering
  Juni - 2006 - 8.5% - S-regering -> Allians
  Juni - 2007 - 7.8% - Allians
  Juni - 2008 - 8.1% - Allians
  ...
  Juni - 2013 - 9.1% - Allians

  Under förra S-regeringen, ca 150 00 fler förtidspensionerade jämfört med nu !!!

  Nu ca 200 000 fler i arbete !!!

  Statistik som tyvärr talar sitt tydliga språk, hur sedan någon kan tro att en svag koalition med Mp och V ska ge Sverige den stabila politik som behövs är ett stort frågetecken... S ensamt i regeringställning kunde inte under betydligt bättre globala ekonomiska förhållanden

  Sverige är definivt inte i behov av varken gammal S-politik eller ännu värre, en rödgrön röra med V och Mp...

  Om man tittar på vilka grupper som är arbetslösa så ser man orsaken till den stora arbetslösheten. Sverige hade kunnat varit bäst i europa med ca hälften så stor arbetslöshet om man fört en rimlig immigration/integrationspolitik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så lätt att hitta argument när man inte är villig att ta hänsyn till all tillgänglig fakta.

   Det Jonny inte vill säga om arbetslösheten skriver han helt enkelt inte.

   Jonny glömde förstås:
   Arbetslöshet, icke säsongsrensad -
   Juni - 2009 - 9.8% - Allians
   Juni - 2010 - 9.6% - Allians
   Juni - 2011 - 9.2% - Allians
   Juni - 2012 - 9.1% - Allians

   Det ser alltså ut som om vi får arbetslösheten håller på att stabilisera sig strax över 9% i Juni med alliansen för där har den i princip legat still i tre år nu.

   Vad har alliansregeringen gjort åt det? Svaret är tydligt. Uppenbarligen har man inte gjort något som fungerat.

   Radera
 3. Det Jonny inte vill kännas vid är att

  1: Socialdemokraterna har en annan jobbpolitiken i dag
  2: Det inte går att använda sig av begreppet antalet sysselsatta då den ökar i takt med att befolkningsmängden ökar.
  3: Invandringen har inte ett dugg med arbetslösheten och arbetslöshetsproblematiken att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Och vilken jobbpolitik är det som skiljer sig från gårdagens ?
   Att höja nivå i A-kassa till 90% ? Att hitta på arbetstillfällen inom offentlig sektor med 100% subvention ?

   Det är ju samma S-politiker, samma budskap... vem lurar du tror du ? Ni har inte gjort hemläxan och helrenoverat er politik så den passas Sverige av idag.

   Vilken politik blir det med en svag S+V+Mp regering ? Där bestämmer ju inte ett 30% parti allt direkt ...

   2. Siffrorna jag gav visade verkligheten en everklighet som med mycket stor tydlighet visar vem som är sämst på att hantera arbetsmarknadspolitik...

   3. Jo det har den (tyvärr) eftersom om man studerar vilka grupper som är arbetslösa så ser man en obönhörlig mycket stor ökning av andelen som är just invandrade. Numera ca hälften av vår arbetslöshet, detta borde man för länge sedan reagerat på från politiskt håll, denna hemska trend har nu hållit på i snart 20 år.

   Vi importerar in en ny arbetslös underklass som vi inte kan ge ett drägligt liv med egen försörjning.

   Radera
  2. Vilken är den annorlunda jobbpolitiken?

   Radera
  3. 1: Jaså. Vill S höja a-kassan till 90-procent? Var finns det beviset? Jaså. Alliansen ger inga subventioner till arbete inom offentlig sektor? Det var en nyhet. Bevisa gärna.

   2: Tittar på sysselsättningsgraden. Det är det som är sanningen.

   3: Om du studerar siffrorna noga ser du att oerhört många är svenskar som är arbetslösa. I och med att du väljer att fokusera och skylla på invandrarna för massarbetslösheten så osynliggör du alla dessa. Så enligt ditt sätt att se det är det invandrarnas fel att det är massarbetslöshet. Det kanske är dags att skylla invandrarna också för att hösten kommer?

   4: Och vems är det felet? Kan det vara så att regeringen och arbetsgivare vill ha in dessa personer? Ska vi slå på dessa invandrare? Eller du vågar inte ge dig på regeringen och Svenskt Näringsliv som vill ha in utländsk arbetskraft utan att den är reglerad?

   Radera
 4. Jonny meddelar inte heller att människor som har blivit utförsäkrade försvinner från systemet samt att alliansen gömmer undan folk i statistik. Fast gör Jonny det går han emot sin politiska övertygelse att alliansen är bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 150 000 förtidspensionärer gömde ditt parti till en enorm kostnad för Sverige.

   En politik som grävde ett stort hål i pensionärernas pengar ...

   En politik som enligt forskning ledde till mångdubblad risk till förtida död för denna grupp pga det utanförskap man kastades ut i ...

   Alliansen är inte bäst på allt, absolut inte, men vad gäller att hantera Sveriges ekonomi slår man numera socialdemokraterna med hästlängder.

   Om vi sedan betänker att dagens alternativ inte ens är S längre utan S+V+Mp så blir man mörkrädd för Sveriges framtid.

   Radera
  2. Du är bra på att komma med gamla saker där socialdemokratin i dag har andra lösningar på. Dock har du själv inga lösningar att komma med.

   1: Gömde? Öh...de fanns ju i statistiken för alla att se. Det går inte att gömma förtidspensionärerna. Var skulle de har gömts undan? På Gotland?

   2: Det vill vi korrigera genom att avskaffa PPM och föra över dessa pengar i pensionssystemet. Då stärks det och vi slipper bromsen.

   3: Så du menar att KI:s och Finanspolitiska rådets kritik mot Anders Borgs ekonomiska politik, samt Lars Calmfors kritik, och att han inte håller överskottsmålet är något som vi ska strunta i. Jag litar mer på dessa kunniga nationalekonomer än dig Jonny. Sedan så lånar staten pengar för den sänkta bolagsskatten på 16 miljarder kronor förra året och 19 av de 25 miljarder kronor som regeringen vill använda sig av. Hela skattesänkningen på 16 miljarder kronor lånas det pengar till. Det betyder att minst 35 miljarder kronor av de 120-130 miljarder kronor som skatterna sänkts med måste staten låna pengar till för att finansiera. Lånade pengar som gör att statsskulden ökar. Statens budget beräknas gå med underskott ett par år framåt minst. Inte visste jag att låna till driften och att skuldsätta sig var bra ekonomisk politik.

   Du får dra fram andra spöken Jonny. Svenska folket tror inte längre på sådan skrämselpropaganda som du för fram.

   Radera
  3. Vilka andra lösningar, du står inte för något nytt. Ditt parti har ju inte lyckats (tyvärr) att förnya sig.

   1. Förtidspensionärerna, 150000 stycken som inte längre var arbetslösa, trots det så var siffrorna för arbetslöshet under senaste S-regeringen :

   Juni - 2004 - 8.7% - S-regering
   Juni - 2005 - 9.5% - S-regering
   Juni - 2006 - 8.5% - S-regering -> Allians

   2. Avskaffa PPM - menar du att du vill beslagta det pensionssparandet ?

   3. Jag vet att ditt parti inte vill hålla på överskottsmålet heller i dessa tider, för övrigt ökade statsskulden under förra S-regeringen, det vet du väl ...

   Svenska folket är inte dumma, de kan vara liteglömska men därför behöver de bli påminda och inte lurade felaktig S-propaganda.

   Radera
 5. "Invandringen har inte ett dugg med arbetslösheten att göra"

  Menar du alltså att vi i dag kan ta emot 300 000 personer från t ex Uganda utan att arbetslösheten påverkas? Hur verklighetsfrånvänd är du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att vi idag tar emot "300 000 personer från t ex Uganda"?

   De flesta normalt funtade människor fattar så inte är fallet. För att vi skulle ta emot 300 000 personer från något enskilt land skulle det förmodligen krävas att Ryssland invaderar Finland igen. Då skulle det möjligen bli aktuellt.

   Med andra ord. Verkligheten ser inte ut så att vi tar emot "300 000 personer från t ex Uganda". Långt därifrån. Frågan är då, hur verklighetsfrånvänd är du? Vilken sten har du legat och tryckt under när du kommit på sådana absurda argument?

   Radera
  2. Det jag menar är att det naturligtvis finns en gräns för hur många invandrare vi kan ta emot,något Roger inte verkar vilja hålla med om. Därav det extrema exemplet,men politiker i dag verkar inte kunna ta till sig något som helst logiskt resonemang kring invandringen,så mitt exempel borde inte vara något problem.

   Radera
  3. Roger verkar skriva om något annat än "invandrare", nämnligen sysselsättningen. Det kan förklara varför han ignorerar ditt försök att SDifera debatten.

   Angående logiska resonemang så låt oss hålla oss till "logiska resonemang" som är rimliga och därmed politiskt och sakligt relevanta. Att diskutera helt ogrundade fantasier om 300 000 invandrare från det ena eller andra landet bidrar inte på något sätt till debatten utifrån ett sådant perspektiv.

   Möjligen kan en sådan fantasi sortera in under "hets mot folkgrupp". Men syftet med ditt inlägg var väl inte att bli fälld för det så jag har svårt att se hur det bidrar till debatten?

   Radera
  4. Om man tittar på kalla fakta vad gäller hur arbetslösheten ser ut så upptäcker man tyvärr att det finns ett mycket starkt skenande mönster.

   Vi importerar in en ny arbetslös underklass som vi inte kan ge ett drägligt liv med egen försörjning.

   Radera
  5. Jonny: Om du tittar noga på siffrorna ser du att det är många, många svenskar som är arbetslösa. Att skylla massarbetslösheten på invandrarna är att gömma undan och glömma dessa människor. Du gör därmed ett gravt kardinalfel. Tittar vi ökar arbetslösheten i alla grupper i Sverige. Dock är det mindre ökning ju högre din utbildningsnivå är. Slutsatsen är därmed enkel. Utbilda folk!

   Det är dags att sluta skylla på människor och ta itu med systemen. Det märks att du skyddar systemen Jonny och struntar i vanliga människor.

   Radera
 6. Regeringen Reinfeldt vill inte erkänna och stå för sin misslyckade "Arbetslinje".
  Därför sparkades Arbetsförmedlingens generaldirektör Angela Bermudez-Svankvist som fick sparken och gå med omedelbar verkan för att det skulle se ut som regeringen var handlingskraftig med pondus för att inte framstå i dålig dager hos väljarna.
  Hon var den mest lämpade personen när hon tillsattes som generaldirektör på Arbetsförmedlingen av dåvarande arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.
  Hon hade de hårda nypor som behövdes för att få långtidsarbetslösa, sjuka och funktionshindrade ut på arbete igen och Fredrik Reinfeldt höll med utan några som helst invändningar mot valet.
  Nu har vi haft en högerregering ledd av Fredrik Reinfeldt under sju år som misslyckats totalt med sin "arbetslinje". Därför måste någon annan utses som får bära skulden för misslyckandet.
  Då ger man generaldirektören på Arbetsförmedlingen sparken, som skött sitt jobb till punkt och pricka enligt de direktiv regeringen Reinfeldt gett henne.
  Hon blir nu omplacerad till regeringskansliet med bibehållen lön, 142 000 kronor per månad. Man måste ju ta till vara hennes fina kompetens enligt Moderaterna. Hur hänger detta ihop? Först ger man henne sparken, sedan ska man ta till vara på hennes goda kompetens???
  Det är ju inte Angela Bermudez-Svankvist som ska få sparken, det är ju hela regeringen Reinfeldt som skulle gå med omedelbar verkan eftersom det är regiingen som har dålig kompetens när de tillsätter personer på ansvarsfulla poster.
  K W

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver bra, men inte helt riktigt. Regeringen har ingen dålig kompetens. Den vet vad den gör. Hela problemet ligger i att denna stakars Angela inte är ensam om att tillägna sig tjänstepengar. Denna sjukdom är rotad hos regeringen framförallt. Varför tror du annars det inte finns arbetsplatser? Är det därför att alla behov är täckta eller? Nej, Sverige behöver arbetskraft. Men arbetsgivarna kan inte bekosta den, eftersom alla pengarna finns hos staten som inte vill investera. De vill bara ha dem för sig själva.

   Radera
 7. Helt rätt, antalet sysselsatta har ingen betydelse. Antalet i arbete är rätt mått att utvärdera arbetsmarknaden.Vi kan börja med att granska siffrorna för andra kvartalet 2006 antalet personer i arbete 3.806.000 och arbetade timmar 132.8 miljoner timmar i veckan och jämföra siffrorna för andra kvartalet 2013 antalet personer i arbete 4.212.000 och arbetade timmar i veckan 147.8 miljoner timmar i veckan. Siffrorna säger sitt eget fakta vi har fler personer som jobbar i dag än 2006 och artade timmar har ökat. Att befolkningen har ökat är typisk bortförklaring som S-partister försöker använda att vinkla fakta, men har somalier och andra invandrare haft en arbetsplats med sig när dom har kommit till Sverige eller har Alliansen fixat arbetsplatsen ?????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen nationalekonom av rang, inte ens Nobelpristagare, använder sig av begreppet antal sysselsatta för att berätta hur bra en ekonomi går eller hur bra en arbetsmarknadspolitik är. Istället används andelen sysselsatta.

   Du måste ta med i beräkningarna att befolkningsmängden har ökat. Därmed ökar också antalet sysselsatta och antalet arbetade timmar. Hur förklarar du annars att arbetslösheten ökar? Det går inte ha att antalet sysselsatta ökar och att antalet arbetslösa ökar och säga att det första är den verkliga sanningen om hur bra alliansens politik går. Om arbetslösheten ökar innebär det med automatik att andelen sysselsatta minskar. Det är enkel matematik.

   Radera
 8. Enligt anonym och Roger finns det INGA kopplingar mellan sysselsättningen och invandringen. Att invandrare har en lägre sysselsättningsgrad är alltså oväsentligt. Med den logiken är det alltså irrelevant för antalet tigerattacker i Sverige om vi släpper ut 25 000 hungriga tigrar i centraa Stockholm,det har inget samband. Förlåt,men har proppskåpet inte bara brunnit utan totalt exploderat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte oväsentligt MEN det går inte att skylla massarbetslösheten och lägre sysselsättningsgrad på invandrarna.

   Proppskåpet fungerar alldeles utmärkt men jag noterar att du väljer att skylla allt på invandringen. Det gör att du missar att ta itu med de verkliga problemen. För även om vi skulle sparka ut alla invandrare ur Sverige i morgonbitti kvarstår arbetslösheten och den hade fortsatt att vara hög.

   Tips från coachen: Ta kontakt med alla invandrare som driver företag. Prata med dem hur mycket de betalar in i arbetsgivaravgifter och skatter till staten. Prata med dem om hur många anställda de har och hur mycket de betalar i skatt för dessa personer. Prata med alla de som är invandrare och arbetar och alla de skatter de betalar och alla de pengar de använder för att konsumera för. Fördjupa dig i det och kom sedan och berätta för mig om de är med och bidrar till samhället eller inte. Sätt dig in i alla uppgifter och fakta som finns ifrån myndighet och olika seriösa organisationer.

   Sätt dig sedan också ned och ta kontakt med nationalekonomer i Sverige och utomlands och prata med dem om de verkliga orsakerna till att det råder massarbetslöshet och lågkonjunktur i Sverige och världen. Utomlands bedrivs en seriös debatt där man tar reda på de verkliga orsakerna istället för att peka ut grupper av människor som problem.

   Radera
  2. Fast det är väl inte lika intressant eller hur? Det kan ju innebära att du måste ändra inställning.

   Radera
  3. Nationalekonom Jan Ekberg beräknar kostnaden för invandringen till 40 miljarder kr/år. Kommunalråd efter kommunalråd säger att invandringen påverkar ekonomin negativt. Där fick du två tips från coachen....

   "Ta kontakt med alla invandrare som driver företag"

   Visst,ska jag fråga alla pizzerior och restauranger om de "kör vitt"?

   Radera
  4. Gör det. Kostar? Om inte jag har fel för mig fokuserar han bara på utgifterna från kommuner, landsting och staten. Han studerar inte inkomsterna till kommuner, landsting och stat. Tips från coachen tillbaka.

   Radera
  5. Läs gärna hans studie innan du uttalar dig,han räknar Både INKOMSTER OCH UTGIFTER. Fantastiskt att invandringen med en betydligt högre arbetslöshet än genomsnittet är env inst,men 8-9% i riket är en katastrof. Förklara gärna hur du får ihop det... Någon kommentar till de politiker som larmar om en havererad ekonomi pga invandringen? Ska jag även fråga polisen vad de tycker om den invandrade brottsligheten? Som god man besöker jag ofta tingsrätten,och antalet utländska namn på tavlan är häpnadsväckande.Eventuellt kontakta Försäkringskassan och prata om fusket med assistansersättning?

   Radera
  6. Intressant att summan är det enda du fokuserar dig på. Du "glömmer" att skriva följande: (som finns i Sammanfattningen)

   Av rapporten framgår bl.a. att effekterna på de offentliga finanserna är beroende av invandringens storlek, ålderssammansättning och karaktär. Den arbetskraftsinvandring som var dominerande på 1950- och 1960-talet påverkade ekonomin på ett annat sätt än senare års flyktinginvandring. Effekterna på de offentliga finanserna, både när de varit positiva och negativa, har emellertid varit relativt små. Varken en ökad eller en minskad invandring kan därför sannolikt ses som en lösning för en framtida ansträngd offentlig ekonomi.
   Helt avgörande för invandringens effekter på de offentliga finanserna är hur bra invandrarnas integration på arbetsmarknaden fungerar.

   Slutsatsen är att lösningen är att få människor i arbete. Därmed gäller det att fokus läggs på rätt saker i debatten. Om fler jobb skapas gynnar detta ALLA i hela Sverige!

   Radera