söndag 4 augusti 2013

Ett nytt samhälle?

Dagens första blogginlägg är en reflektion över de skeenden som går att se i Sverige och världen i dag samt vilken roll som socialdemokratin ska spela i detta.

Ett samhälle står aldrig stilla. Vare sig vi vill det eller inte sker ständiga förändringar som gör att dagens samhälle är lite annorlunda än gårdagens. En stor del av mänsklighetens historia har känntecknats av att samhället har förändrats i långsam takt, även om det hela tiden skedde snabba förändringar som skakade om samhällen såsom naturkatastrofer och krig. Dagens samhälle innehåller massvis med aktörer som påverkar och förändrar hela tiden. Vi socialdemokrater måste ställa oss frågan: Ska vi styras av dessa och deras syn på hur samhället ska vara eller ska vi styra utvecklingen?

Valförlusten 2006 knäckte socialdemokraternas självförtroende. Det är bara att erkänna. Även om väljarna gav oss högt stöd, upp emot 45 procent i mellanvalsperiode, var det inte något som stärkte självförtroendet. Tron på att väljarna skulle ge socialdemokraterna stöd i valet 2010 var stort men samtidigt fanns det stort tvivel på oss själva och vad vi ville med samhället. En snabb behandling av en ny skolpolitik får känneteckna detta samt det rödgröna samarbetet. Båda två innebar att socialdemokratin suddade ut skillnaderna gentemot alliansen (i skolfrågan) samt gentemot de andra oppositionspartierna (i det rödgröna samarbetet). Med Håkan Juholt kom lite av självförtroendet tillbaka och med Stefan Löfven har det vuxit igen. Med ökat självförtroende kommer också en ökad vilja att förändra och bygga nytt.

Vi socialdemokrater måste gå ännu mer på offensiven rörande vad det är för samhälle som vi vill bygga tillsammans med väljarna. Det är bra att vi pratar om skolan, arbetslösheten och jobben men det hela behöver sättas in i ett större sammanhang. Ett sammanhang som finns i det nya partiprogrammet och som genomsyrar hela partikongress med dess beslut.

Runt om i Sverige kan vi i dag se hur människors tro på samhällets förmåga att skydda, läka och ge möjligheter är kraftigt på nedgång. Människor känner och ser att Sverige av i dag är tuffare, mer utlämnande och skapar problem för var och en av oss. Nåja. För de flesta av oss i varje fall. En del har fått det mycket, mycket bättre och det samhälle som nu byggs ger dem en rad fördelar som alla vi andra bara kan drömma om.

Låt mig nämna tre nyheter i dag som var och en är allvarliga nog men när vi sätter ihop dem framträder ett mönster. Nummer ett handlar om att vi har ett skattesystem där skatten du betalar in bygger på var någonstans i livet du befinner dig och vad du har råkat ut för. Det har inte längre något att göra med hur mycket du tjänar. Nummer två handlar om att patienter i dag hamnar i kläm inom sjukvården och ses mer eller mindre som utbytbara kugghjul. Det tredje handlar om det hat som kvinnor utsätts för i Europa och i Sverige.

När vi sätter dessa tre nyheter sidan om varandra framträder en klar bild. Det är en bild av att Sverige är mer ojämlikt i dag än det var tidigare och att det blir än mer ojämlikt. Klyftorna ökar för varje dag och din framtid bestäms utifrån att du måste välja rätt i livet från början. Antalet möjligheter begränsas samtidigt som samhället drar sig tillbaka. Bland annat i vissa delar av Bergslagen lyser polisen med sin frånvaro och medborgargarden har tagit över.

Det är inte för inte som hot mot kvinnor breder ut sig och slår ut i full blom, liksom hot mot andra grupper. Invandrarfientligheten ökar i takt med att människor känner att samhället inte stöttar, inte ger möjligheter, där samhället inte gör något för att få ned arbetslösheten, där antalet socialbidragstagare ökar och där människor utsätts för än det ena och än det andra. Det beror på att ojämlikheten ökar och i detta nya samhälle försöker grupper att slåss om den nya maktpositionen. En position som bygger på den starkes rätt.

Vi socialdemokrater måste vara medvetna om denna utveckling och vi måste sätta stopp för den. Vi ska exempelvis inte ha ett skattesystem där den skatt du betalar bygger helt på var i livet du befinner dig och vad du har råkat ut för. Människor far illa i ett ojämlikt samhälle. Det är ett samhälle som nöter ned, som slår sönder och som ökar utslagningen av folk. Vi blir alla räddare och ser på varandra med misstänksamhet. Tilliten sjunker och "vi-dem" blir normen.

Det är bra att prata om skolan, jobben och arbetslösheten men för att vinna valet 2014 måste vi också visa på vad det är för samhälle som vi vill bygga. Ett jämlikt samhälle där alla blir vinnare, där alla får nya möjligheter och där konkret politik skapar vinster för alla. Ett jämlikt samhälle som sätter social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och ekologisk hållbarhet i centrum. Ett samhälle där samhället ställer upp för människor och är där aktivt i vår vardag. Stefan Löfven pratade om detta i Almedalen. Nu måste vi andra följa efter och utveckla detta än mer.

Johan Westerholm skriver om "Du skall inga andra Gudar hava jämte mig". Calle Fridén om ett möte i verkligheten. Netroots

12 kommentarer:

 1. Jag måste få ställa en fråga som indirekt har med det du talar om och som i förlängningen handlar om det fria ordet. Det är läsvärt att följa dina tankar men, varför måste du publicera dig på denna portal, en portal som är allt annat än fri .

  Den här portalen sköts av Thord Oscarsson och jag häpnar över den behandling jag och andra får om vi är kritiska mot partiet. Vi blir kallade moderater och jag vet inte vad. Du verkar ju både kunnig och seriös, varför här??

  När jag talar med partiexpeditionen i Stockholm säger de, en del visste jag innan, att det här är en helt privat portal , som partiet inte vill kännas vid och inte ha ngt att göra med. Att driva en privat portal är inget fel, men så fort man använder S officiella logotyp så representerar man S.

  Så, Roger, varför publicerar du dig här ? Jag tror fler än jag vill ha svar på den frågan.

  Mvh

  Marcus Morell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus!

   Jag utgår ifrån att du menar s-info. Det är en portal för socialdemokrater som vill skriva och därför lägger jag upp var gång jag har lagt ut ett blogginlägg. Jag ligger på blogspot. Jag har valt att bygga upp min blogg här istället nu men pingar upp mig på s-info. Den blogg jag hade innan på s-info kommer jag att stänga ned. Sedan publicerar jag varje gång jag har skrivet ett blogginlägg mig på nyligen.se, twingly och aitellu.

   S-info är en portal som är fristående från partiet. Partiet har inte startat upp den och stödjer den inte, till skillnad från Netroots även om den borde ha mycket mer stöttning från partiet.

   Radera
 2. Anonym ovan ställer intressanta frågor.


  Du skriver "Med Håkan Juholt kom lite av självförtroendet tillbaka "

  Det stämmer ju inte, möjligen bland de som tillhör den extremma änsterflygeln i partier. Partiet hamnade i fritt fall i opinionen, något som borde väckt upp partiet...

  Vad gäller beskattning så ger inte Lena M (Aftonbladet) sanningen i den länk du refererar till.

  Arbetslösa, pensionärer etc betalar INTE allmän löneavgift som är en statlig skatt på ca 10% av arbetandes bruttolön och tas ut via arbetsgivaravgiften, det vet du efter att jag tidigare påpekat detta.

  Detta har även påpekats i artiklar i t.ex DN.

  Om man jämför så betalar den som arbetar mer skatt än motsvarande pensinär etc, allt annat är en stor propagandabluff.

  SvaraRadera
 3. Jodå. Partiet fick tillbaka en del självförtroende då Håkan Juholt tog fram det medlemmarna och väljarna gick och funderade på. Han satte tillbaka ideologin i centrum.

  Arbetsgivaravgiften är ett löneutrymme som vi löntagare har valt att arbetsgivaren ska betala in på olika sätt. Det går att lägga in den allmänna löneavgiften MEN den betalar vi in så att den täcker även när vi är sjuka, arbetslösa och pensionärer. Lena Mellin utgår ifrån skattetabellen.

  Dock undviker du att ta upp diskussionen kring på vilken grund ska skatten komma in. Ska skatten bygga på det man tjänar eller vart du är i livet eller i vilken situation du befinner dig i. Ska man sedan sänka någon skatt handlar det om att ta bort den allmänna löneavgiften steg för steg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varken parti eller väljare gillade Juholt, han fungerade helt enkelt inte som partiledare. Det vet du.

   Den allmänna löneavgiften (ca 10%) är inte avsedd för de försäkringssystem du talar om, det vet du, den är en ren statlig skatt som går rakt ner i statens påse.

   Att alla skatter inte tas upp i varken löneavi eller i skattetabeller är givetvis ett systemfel som borde åtgärdas för att visa verkliga skattetrycket.

   I nuläget är det svårt att ta bort den allmänna löneavgiften av administrativa skäl men den ska givetvis åter till den som den tillhör om den avskaffas, dvs den som i dag betalar in den.

   Jobbskatteavdraget kompenserar för denna skatt men inte till fullo, trots jobbskatteavdrag så betalar fortfarande en arbetande mer än motsvarande pensionär om alla kommunala/landstings/statliga skatter på lön tas med.

   Ärlighet efterfrågas i denna fråga.

   Vi har diskuterat detta flera ggr och det är oärligt att inte hålla sig till fakta.

   Mer info kan du läsa :
   http://www.dn.se/debatt/pensionarer-beskattas-inte-hardare-an-lontagare

   Radera
  2. Tittar du på opinionsmätningarna så låg S på 35 procent, så nog fanns det en acceptans och gillande.

   Nu undviker att prata om vilket sätt som skatten ska byggas på. Ska det handla om hur mycket du tjänar pengar eller var i livet du befinner dig och vad du har råkat ut för?

   Vår del av lönen som arbetsgivare ska betala in ingår i den totala lönen. Det man räknar är hur stor skatten är efter att ag-avgiften är avdragen. Det vet du.

   Frågan är om vid samma inkomst olika skattenivåer ska gälla. Då bygger det inte längre på inkomsten utan på vad du gör och var i livet du befinner dig. Sådant skattesystem kan vi inte ha. Det måste till och med du erkänna. Skattesystem som bygger på helt andra saker gör att förtroendet för det minskar och skatteplanering ökar.

   Radera
  3. Vad jag vet så låg ni närmare 20% när Juholt till slut tvingades avgå...

   Ska det vara lika skatt, ja då ska arbetarnas löner sänkas marginellt lite till för att ha samma totala löneskatt som pensionärer och arbetslösa, de ska kompenseras fullt ut för den statliga skatten som kallas "allmän löneavgift".

   Att därför påstå att arbetare betalar mindre löneskatter är osant i nuläget.

   Vi har en dold statlig löneskatt och den behöver komma upp till ytan, det är fakta och inte propaganda.

   Radera
  4. Ja, det var då men innan låg det på 35 procent. Jag tycker att vi ska höja lönerna istället. En montör som har 25 000 kronor i dag skulle egentligen ha 34 000 kronor i månaden om lönerna hade följt produktivitetsökningarna. Pensionärer och arbetslösa har ingen löneskatt. Klart det är fakta men pensionärer har betalat den och den som har blivit arbetslös eller sjuk har betalat den. Varför ska man sedan få betala högre skatt på grund var någonstans man är i livet?

   Radera
  5. Som sagt , partiet befann sig i ett ras ner mot 20%, varför förnekar du att Juholt var en katastrof för partiet ?

   Lönesänkarna var socialdemokratisk politik som drevs under ca 1980 -- 2006, det visar diagrammen tydligt och det har ju berörda parter erkänt, inte mycket att orda om.

   Nu med alliansen har det vänt, vi har löneökningar som är effektiva (låg inflation) och vi har jobbskatteavdraget som ger en vanlig heltidsanställd svensk normalinkomsttagare nästan en extra månadslön i plånboken varje år.

   Nej, pensionärer har INTE betalat allmän löneskatt på de pengar som avsattes till deras uppskjutna lön och denna skatt tas INTE heller ut när den betalas ut. Det vet du och det har jag redan påpekat ett flertal gånger.

   Varför ska den som arbetar betala högre skatt än motsvarande pensionär/arbetslös tycker du ? Det är så idag, inte tvärtiom som du påstår. Det bör väl vara lika skatt, dvs skatt för de som arbetar bör sänkas ytterligare ett par procent.

   Radera
 4. Sedan har vi som arbetar i grunden en högre lön men en del räknas bort i den så kallade arbetsgivaravgiften. Man tittar på det som sedan kallas bruttolön. Ag-avgiften lägger ingen av oss märke till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del av arbetsgivaravgiften är en ren statlig löneskatt, i år ca 10% på bruttolön. Denna slipper arbetslösa och pensionärer.

   AG-avgiften är i högsta grad märkbar för oss småföretagare som betalar in dem tillsammans med vanlig löneskatt.

   Mer info kan du läsa :
   http://www.dn.se/debatt/pensionarer-beskattas-inte-hardare-an-lontagare

   Radera