onsdag 14 augusti 2013

Folkpartiet skyller på den som söker vård

I dag gör Folkpartiet i Skåne ett utspel om sjukvårdssituationen i regionen. Folkpartiet vill höja avgiften till akutsjukvården. Detta för att få ned köerna på akuten runt om på sjukhusen i Skåne. Folkpartiet tar inget eget ansvar för situationen utan väljer att göra det alliansen gör i hela Sverige. Det skylls på någon annan. I Skåne är det patienterna som nu ska bestraffas med en rejält höjd avgift.

I Region Skåne styr en moderatledd allians tillsammans med Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Dessa fem partier har kört ned den skånska sjukvården i botten. Under en längre tid har vi skåningar kunnat läsa om hur patienter far illa, hur personalen går på knäna, behandlas illa och hur antalet vårdplatser skärs ned samtidigt som personal avskedas och anställningsstopp råder. Den skånska sjukvården ska fortsätta att genomföra besparingar.

Något som kommer upp med jämna mellanrum är köerna till akuten. Väntetiden kan vara lång, finns de som har fått vänta upp emot 12 timmar eller mer. Tanken har varit att skåningarna ska i så stor utsträckning som möjligt först gå till sin vårdcentral innan man uppsöker akutsjukvården. En god tanke men som inte fungerar i verkligheten dygnet runt.

Alliansen anser att många skåningar söker sig till akutsjukvården utan att behöva göra det egentligen. En del skulle mycket väl vänta till dagen efter och besöka sin vårdcentral för att få rätt vård. Det är ett typexempel på ett moraliskt synsätt där alliansen misstänkliggör alla patienter. Stämpeln är klar. Vissa ska inte vara där. Det är dem som skapar köerna och gör att akutsjukvården inte klarar av att ta emot alla på kort tid. Därmed måste åtgärder sättas in där.

Det är det Folkpartiet nu gör med sitt så kallade idéprogram. Med detta vill Fp att det ska finnas två avgiftsnivåer inom akutsjukvården. De som bedöms vara i behov av akutsjukvård ska ha en låg avgift medan de som inte är i behov ska få betala upp till 7000 kronor för detta felaktiga besök.

Utifrån detta är Folkpartiets slutsats enkel. Problemen på akuten bär inte alliansen ansvar för, allra minst Folkpartiet. Istället bär den enskilde hela ansvaret. Om den enskilde patienten får en straffavgift på 7000 kronor har den sig själv att skylla. Den borde veta bättre. Den borde veta om att det den har råkat bli sjuk av, eller en nära släkting såsom ett barn, skulle väntat. Folkpartiet kräver med andra ord att vi skåningar ska bli mycket kunniga i medicin.

Min partikamrat Ola Möller för i sitt blogginlägg fram ytterligare ett perspektiv som är viktigt att ha med sig. Med införandet av högre avgifter blir sjukvården ojämlik i Skåne. Den som har råd kommer inte att bekymra sig nämnvärt om 7000 kronor men alla vi andra med normala inkomster, eller låga inkomster, kommer att dra oss för att uppsöka akuten. Det leder till att folk som skulle behöva akutsjukvård inte kommer att ta sig dit på grund av rädsla för att få en räkning på 7000 kronor.

Jag anser att med detta förslag visar Folkpartiet sig vara ett parti som inte förstår sjukvården, som inte tar ansvar för den förda sjukvårdspolitiken samt lever kvar i det nyliberala tänkandet där den enskilde bär det yttersta ansvaret, avgifter ska införas och höjas samt vara på väg att skapa ett tvåvägssystem inom den skånska sjukvården.

Jag är med andra ord mycket orolig över den skånska sjukvården.

Netroots.

16 kommentarer:

 1. Kan den stora invandringen som medför bidragsberoende och kriminalitet ha något med situationen att göra? Det är ju inte hållbart att fortsätta som nu, och värre lär det bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har inte ett dugg med det att göra.

   Radera
  2. Har det verkligen INGENTING med det att göra?

   Radera
  3. Nej. Inte ett dugg. Vad det handlar om är sparbeting, anställningsstopp och att allt fler efterfrågar vård, speciellt de äldre. Det gör att pengarna inte räcker till, antalet platser och personal skärs ned samtidigt som efterfrågan på sjukvården ökar.

   Har med andra ord inget med invandringen att göra. Den som för in detta falska påstående i debatten bryr sig inte om de verkliga orsakerna utan utnyttjar situationen för att peka ut en fiende men bryr sig inte ett dugg om att förbättra.

   I grunden handlar detta om ideologi.

   Radera
  4. Och en hög arbetslöshet bland invandrare påverkar inte ekonomin? Det är alltså gratis att försörja massor av folk som inte jobbar?

   Radera
 2. Räkningen på 7000 kr är ju lätt att slippa, bara att kasta papperna och vara "papperslös". Eller hur Roger?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fel. Det stämmer inte. Papperslösa har rätt till samma vård som vi har i resten av EU. Det är akutsjukvård som gäller. Ska du betala 7 000 kronor är det för att det inte är akutsjukvård.

   Radera
 3. Roger

  Vill du inte svara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättare att anonym skriver ut sitt namn för då är det lättare att veta vem man debatterar med och vilka inlägg som ska besvaras. Lite svårt att veta om anonym är ny debattör eller en som är med tidigare i diskussionen.

   Radera
 4. Jag noterar dock att du verkar vara intresserad av att betala 7 000 kronor och accepterar därmed att människor riskerar att fara illa. Det var intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag undrar är över hur papperslösa någonsin ska kunna betala? Om jag kastar mina papper kan de ju inte kräva mig på 7000 kr eftersom de inte vet vem jag är?

   Radera
  2. Läs igenom det du skriver igen. Om det inte är akutvård och du inte kan betala som papperslös får du inte heller någon vård.

   Radera
  3. Jag kanske är otydlig. I mars var jag och fick mina leverfläckar kollade av en specialist efter att ha fått remiss av familjeläkaren. Det kostade 300 kr. Hur skulle det fungera för en papperslös,han/hon skulle alltså nekas pga att de inte kan betala? I mitt landsting är det kontantlöst som gäller,hur ska papperslösa kunna betala när de inte har bankkort eller en address? Nu är jag lite konfunderad....

   Radera
 5. Inlägget 17.10 är till Roger,och jag är samma anonym som skrivi de tidigare inläggen.

  SvaraRadera
 6. Intressant att Roger inte ser något som helst samband med en hög arbetslöshet och bidragsberoende hos invandrare och möjligheten att tillföra resurser till välfärden. I så fall kan ju inte 9 % arbetslöshet vara något att klaga på,det påverkar ju ingenting? Ekvationen går inte ihop....

  SvaraRadera
 7. Aldrig mera alliansen i regionen!25 augusti 2013 22:05

  Om alliansregeringen tycker att arbetslinjen är viktig, då bör de se till att samhället och dess institutioner stöder arbetslinjen. Idag är detta inte fallet inom region Skåne.
  Det vanligaste problemet är att våra vårdcentraler har kontorstider och att kvälls och helgmottagningar är svåra att få tid hos samt att de brukar beklaga att de inte kan ge samma vård som vårdcentralerna. Detta trots att de finns i samma lokaler och har samma typ av bemanning! Om nu alliansregeringen vill att vi skall sköta våra jobb då bör vi kräva att vådr av åkommer som inte hindrar oss i jobbet skall kunna ges utanför arbetstid!
  Själv hade jag en konstig knuta för ett par år sedan. Jag uppsökte min vårdcentral på en av mina lediga dagar. Läkaren sade att hon skulle remittera mig till SUS för undersökning. Under det följande kvartalet fick jag ta ledigt från jobbet i mer än en vecka innan jag fått beskedet att knutan var ofarlig och att de skulle ta bort den om några månader. Men varför skulle jag gång på gång gå på olika undersökningar? Undersökningarna kunde ju klarats av på ett par timmar om de bara haft någon form av lots. Om region Skåne tycker att arbetslinjen är viktig, då bör de organisera sjukvården så att vi kan få vård utan att behöva ta ledigt från våra jobb!

  SvaraRadera