torsdag 1 augusti 2013

Fredrik Reinfeldt hade full insyn

Fredrik Reinfeldt och hans regering bygger sin politik på att de är bäst lämpad för att leda landet. Förtroendefrågan är i centrum då moderaterna anser att förtroendet för Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är höga. Därmed har det utvecklats en strategi som går ut på att alla problem ska skickas ifrån dessa herrars bord och riktas mot andra. Nu visar det sig att händerna är djupt nedgrävda i syltburken.

När Vattenfall köpte det holländska energiföretaget Nuon var det nog ingen som i sin vildaste fantasi tänkte att detta skulle komma tillbaka med full kraft och underminera Fredrik Reinfeldts position som ledare för Sverige. Trots att en rapport varnar för att affären skulle innebära stor risk för skattebetalarna genomfördes den mitt under finanskrisens djupaste dal. Priset är minst 30 miljarder kronor har vi nu kunnat se, förutom de 97 miljarder kronor som köpet kostade.

Just denna varning har Fredrik Reinfeldt och hans moderatkollegor viftat bort tidigare. Det har framförts att regeringen inte visste något om detta. Allt föll tillbaka på näringsdepartementet och den högsta chefen där, näringslivsminister Maud Olofsson. Detta åtminstone enligt moderaterna.

Moderaterna har arbetat hårt här för att se till så att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg hålls skadelösa ifrån detta. Peter Norman har istället skickats fram för att se till att skydda de båda herrarna men också skicka misstankarna åt ett annat håll. Mot Centerpartiet.

I denna affär är det viktigt att veta om att den hade aldrig kommit tillstånd om inte hela regeringen hade varit med och godkänt detta. Det är stora summor, närmare 97 miljarder kronor, som denna affär innebar. Regeringen har varit involverad i detta. I Sverige är en regering kollektivt ansvarig för alla beslut som tas, även här.

Dock visar det sig att det går i en promemoria från Regeringskansliet från 20090227 att utläsa att den      11 februari informerar Maud Olofsson Fredrik Reinfeldt och det inre kabinettet, som består av de borgerliga partiledarna, om affären. Dagen efter lämnas besked från Fredrik Reinfeldt och det inre kabinettet att affären ska genomföras. "Finns ej skäl att säga nej till affären". 22 februari informerades de borgerliga partiledarna en sista gång.

Utifrån detta går det snabbt att utläsa att Fredrik Reinfeldt har vetat om affären, vetat om kostnaden men också riskerna med denna. Den strategi som moderaterna använder sig av nu genom att skylla på Centerpartiet stämmer inte överens med det verkliga skeendet. Han hade information och agerade på detta. Slutsatsen om att det inte finns några skäl till att säga nej till affären, trots varningar som fanns, som Fredrik Reinfeldt och de andra borgerliga partiledarna gav går inte att vifta bort och skicka ansvaret över på andra.

Det här är pinsamt för Fredrik Reinfeldt och undergräver hans position. Det är inte klädsamt att en statsminister som vill ta ansvar, och är snabb att peka ut när andra gör "fel, inte nu tar detta ansvar fullt ut. Han brukar försvinna när det blåser hårt i olika frågor och moderaterna arbetar hårt för att han ska gå skadelös. Denna gång går det inte. Fredrik Reinfeldt är involverad i detta och bär det yttersta ansvaret.

5 kommentarer:

 1. Äsch! Ska du komma här och komma med några futtiga 100 miljarder? Det är naturligtvis mycket värre med Juholt och hans lägenheter - eller föralldel Toblerone. För skillnaden är nämligen att Reinfeld har inte tjänat själv på denna affär - jämför med Mona som mumsade i sig chokladen. På skattebetalarnas bekostnad!?! Du måste skaffa dig lite sinne för proportioner... ;-)

  SvaraRadera
 2. Oooja. Det är ju inga problem att göra det svenska folket fattigare eller hur...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det viktiga är att ingen annan blev rikare. :) Här har ALLA blivit fattigare! Snål-Mona delade inte med sig av chokladkakan!
   OK då att 100 miljarder hade kunnat användas till, exvis bättre järnväg, lägre elpriser (och därmed en konkurrenskraftig elintensiv industri), bättre skola och sjukvård. Anständig socialförsäkring, etc, MEN det är ingen synd att vara inkompetent (regeringen) men det är en synd att vara girig och frossa (äta choklad ensam).

   Radera
  2. Nej, vad är 100 miljarder kronor...

   Radera
 3. Om Media intresset hänger på att man sviktar i "förtroende" så borde 30 miljarder räcka för att Skalle Per skall springa gatlopp ett tag iallafall, precis som Håkan Juholt och Mona Sahlin fick göra för några skit summor i jämförelse.
  Väntar med spänning på KU: förhören..!

  T Lindholm

  SvaraRadera