fredag 30 augusti 2013

Har vi inte råd med full sysselsättning?

I dagens Sverige verkar det viktigaste vara hur mycket jag som person får i min egen plånbok när skatten sänks. Så resonerar moderaterna med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen samt media. Mer eller mindre i plånboken är enkelt att redovisa, vilket media gillar. Problemet är att verkligheten är inte så enkel. Den är mer komplicerad och innehåller stora frågor som politiken och regeringen inte svarar på. En av dessa är: Har vi råd med full sysselsättning?

Det råder massarbetslöshet i Sverige och har gjort det sedan sommaren 2008 (alltså innan finanskrisen slog till). Regeringen har pratat om att den har lösningarna men i dag är facit klart. Regeringens arbetsmarknadspolitik och ekonomiska politik har inte fungerat. I det som har läckts ut från budgetförhandlingarna och som partiledarna har fört fram i media pratas det inte om denna massarbetslöshet och om hur Sverige ska kunna nå full sysselsättning.

Istället pratas det om nya skattesänkningar på minst 16 miljarder kronor med jobbskatteavdraget på 12 miljarder kronor som flaggskeppet. Det verkar som att regeringen säger att den har inte råd med att satsa på full sysselsättning. Det är skattesänkningar som prioriteras istället.

För att få full sysselsättning går det inte att sänka skatterna och sedan hänvisa till teorier och gissningar om att det kan komma att bli lägre arbetslöshet i framtiden. Det är detta som sker nu. Den styrande alliansen hänvisar till att den kan se effekter i framtiden, inget om nuet eller om att det är gissningar som man håller på med.

En socialdemokrati som har som mål att leda landet behöver diskutera denna viktiga fråga med väljarna dagligen. Har Sverige i dag inte råd med full sysselsättning?

Vi socialdemokrater drivs av en tro på att vi kan göra morgondagen bättre för människor. Vi driver löntagarnas, och därmed deras familjers, intressen. Det gör att samhället blir bra för alla. Det betyder att bra vård, omsorg, skola är också något som ligger i löntagarns intressen. Bra arbetsmiljö, schysta villkor, heltider är något som ligger i löntagarnas intressen. Det betyder att satsa på att få full sysselsättning och ha EU:s lägsta arbetslöshet är mycket bra för löntagarna.

Sverige måste nu sätta investeringar i att få full sysselsättning före skattesänkningar som vi måste låna pengar till. Det är något som är bra för löntagarna.

Fredrik Reinfeldt tycker det är viktigare att hålla på med intriger än att ta itu med de verkliga problemen i Sverige. Moderaterna verkar vilja ha ett val som handlar om sänkt skatt eller förbättrad/räddad välfärd. Rekordhög arbetslöshet i Europa. 

22 kommentarer:

 1. Roger

  Vad är full sysselsättning? Lovar du det 2018 om ni vinner valet 2014?

  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad anser du vara full sysselsättning?

   Radera
  2. Kan du inte svara på frågan? Det är inte jag som är politiker och lovar guld och gröna skogar. Svagt att inte svara.

   Johan

   Radera
  3. Nu är det så att jag är nyfiken på vad du tycker. Så vad är massarbetslöshet för dig?

   Radera
  4. Massarbetslöshet för mig är den som råder i många förorter där kanske sex av tio jobbar. Kan du nu svara?

   Radera
  5. Massarbetslöshet råder i hela landet. Det finns avfolkningsbygder där arbetslösheten ligger mycket högt. Fullt fokus måste vara på att det skapas fler nya arbetstillfällen.

   Radera
 2. Du skriver "Det råder massarbetslöshet i Sverige och har gjort det sedan sommaren 2008"

  Vid vilken nivå på arbetslösheten menar du är massarbetslöshet?

  Jag anser att vi haft massarbetslöshet sedan början av 90-talet. Lika länge har vi hållt låg inflation genom att hålla nere löneökningarna med hjälp av ständigt hög arbetslöshet.

  https://www.google.se/publicdata/explore?ds=z8o7pt6rd5uqa6_&met_y=unemployment_rate&idim=country:se&fdim_y=seasonality:sa&dl=sv&hl=sv&q=arbetsl%C3%B6shet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktig synpunkt. Jag använder dock samma begrepp som moderaterna och alliansen gjorde i valet 2006 då de då ansåg att det var massarbetslöshet i Sverige.

   Radera
  2. Om du använder samma begrepp som M vad som är massarbetslöshet så anser du och M att det var massarbetslöshet 2006. Varför skriver du då att massarbetslösheten startade 2008?

   Radera
  3. Hej Ante!

   Något som jag måste fundera på.

   Radera
 3. "Har vi råd med full sysselsättning?" är mest en retorisk fråga. Ni kan kanske kopiera de gamla öststaterna så får vi full sysselsättning, kosta vad det kosta vill. Att sätta igång med svindyra "investeringar" á la Botniabanan ... är det Din lösning? F n fyller man kontinuerligt på t ex med lågutbildade invandrare utan chans på svensk arbetsmarknad vilket inte ni sossar heller vill ändra på. MVH Karl

  SvaraRadera
 4. Så du menar att vi inte har råd med full sysselsättning?

  Nu blandar du in invandring och därmed missar man grundproblematiken. Du missar därmed att ta diskussionen om att nu gödslas det med skattesänkningar. Ytterligare 16 miljarder kronor. Lägger vi till de 16 miljarder i sänkt bolagsskatt som genomfördes förra året så har skatten sänkts med 32 miljarder kronor. Under hela alliansens tid vid makten har skatten sänkts med mellan 120-130 miljarder kronor. Fast det är ju klart. Det är inte lika enkelt att prata om som invandring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missar grundproblematiken Roger. S och M för en penningpolitik som KRÄVER hög arbetslöshet. Nivån på skattetrycket har inget med arbetslösheten att göra.

   Radera
  2. Hej Ante!

   Jag missar inte det. Det jag påpekar är att skatterna som går till att bli sänkta har en kostnad. Vi kanske ska använda pengarna till annat.

   Radera
 5. Sedan har du i grunden fel om att Sverige fyller på med lågutbildade invandrare. En stor del av dem tillhör en välutbildad medelklass i sina hemländer men när de kommer till Sverige ses de helt plötsligt som personer med lägre utbildning. Sverige ska inte klappa sig för bröstet då vi har ett skolsystem som producerar allt sämre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, hur kommer det sig då att av 374,000 arbetslösa var 146,000 utrikesfödda dvs ca 40%, nu i juli 2013?

   Radera
  2. Nu var det inte 374 000 personer som var arbetslösa i år utan förra året. I statistiken på 146 000 personer har du de som kommer från andra EU-länder och söker arbete här i Sverige. Tittar vi på antalet arbetslösa som är född utomlands för i fjol låg den på 127 000 personer. Det kan handlar om kärleksinvandrare till svenskar som skriver in sig på Arbetsförmedlingen för att få arbete. Av dessa veta du inte hur många som exempelvis får stöd till att starta ett eget företag. De ingår också i statistiken.

   Så vad är din lösning? Jo, garanterat att skicka iväg dessa personer hem. Därmed skulle arbetslösheten minska. Tyvärr är det inte så. Massarbetslösheten blir fortsatt kvar. Efterfrågebortfallet finns kvar.

   En intressant sak som du inte berättar är att av 38 000 nya som fick arbete förra månaden var det 35 000 som gick till personer med invandringsbakgrund.

   En annan intressant sak som du inte diskuterar som något positivt är att i de kommuner där näringslivet har många invandrare som företagare och företag bedriver handel med andra länder är arbetslösheten lägre för alla grupper.

   Radera
  3. I statistiken ingår också utrikespersoner som kommer hit och studerar och söker arbete. Det är en del av dem som skriver in sig på Arbetsförmedlingen. I statistiken finns också personer kvar som har lämnat landet. Så nivån är egentligen lägre.

   Sedan väljer jag att fokusera på alla människor. För om vi gör det blir det bra för alla. Lösningarna ska vara till för alla. Med andra ord gäller det att satsa på att nya jobb skapas i Sverige.

   Radera
 6. " Har gjort det sedan sommaren 2008 ( alltså innan finanskrisen slog till" ???? Här kommer siffrorna för massarbetslösheten :
  Jul 2008 / 5.8 % Jul 2005 / 7.6 %
  Aug 2008 / 5.2 % Aug 2005 / 7.3 %
  Sep 2008 / 5.9 % Sep 2005 / 6.9 %
  Okt 2008 / 5.7 % Okt 2005 / 7.4 %
  Nov 2008 / 6.2 % Nov 2005 / 6.5 %
  Dec 2008 / 6.4 % Dec 2005 / 7.4 %
  Siffrorna kommer från SCB:s AKU. Om andra halvan av 2008 var massarbetslöshet, vilket beteckning passar in i 2005 års siffror ????

  SvaraRadera
 7. Jag kan ändra i texten så att det står att sedan alliansen tog över i Sverige råder det fortsatt massarbetslöshet.

  SvaraRadera
 8. Så även när ni styrde var det massarbetslöshet? Varför kommer det inte att bli likadant om mi återigen får styra? Vilka konkreta förslag ändrar på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häng med och ta del av det jag skriver på bloggen.

   Radera