lördag 3 augusti 2013

Hela havet stormar inom borgerligheten

Ett visuellt meddelande som har basunerats ut från alliansen är dess enighet. Allt ifrån 2004 fram till vinterns korvgrillning i Maramö har detta varit mycket viktigt. Alla fyra partiledarna meddelar om världen hur roligt det är att regera med varandra, hur kul de har tillsammans och att denna enighet ska ingen få rubba. När denna fernissa skrapas bort går det att se att under ytan stormar hela havet.

Det har skett en förändring över tid. Små saker som var för sig ser oskyldiga ut och ett tecken på att de borgerliga partierna var för sig försöker att öka sin tydlighet gentemot väljarna och på det sättet öka stöden. När allt detta läggs samman uppstår dock en annan bild och andra mönster. Enigheten finns inte utan nu råder det ren överlevnadsagerande där de andra partierna inom alliansen ses som en möjlighet att ta väljare från. En rad bevis för detta finns.

Det är inte för inte som moderaterna nu har tagit tag i taktpinnen inom några politiska områden som de andra partierna har ansetts tillhöra dem. Först ut var skolfrågan. I takt med att socialdemokraterna har tagit steg för steg i skolfrågan och fått ett allt större stöd från väljarna inom detta område har moderaterna å sin sida gjort motsvarande steg inom alliansen. Jan Björklund har gjort sitt för att behålla skolfrågan men moderaterna har kommit med ett helt skolprogram med en rad förslag som gör att Fp har tappat denna fråga inom alliansen.

Det andra handlar om att Centern nu får se sig från sprungen rörande landsbygdspolitiken. I går presenterade moderaterna ett landsbygdsprogram på 40 punkter. Centern har inte fokuserat på detta ordentligt utan varit djupt involverad i strategin att vinna storstadsröster. Troligtvis har strategerna tänkt att denna fråga äger C per automatik. Därmed behövs inte mycket energi läggas ned på det annat än i sporadiska debattinlägg i tidningar. Moderaterna å sin sida ser detta som ett perfekt område att profilera sig, vinna nya väljare och mota både Sd och socialdemokraterna här.

Samtidigt med detta går nu kristdemokraternas ungdomsförbund ut och pratar om platt skatt och basvälfärd. Det är en flört med borgerliga väljare som vill se tuffare tag gentemot välfärden och anser att skatterna fortfarande är för höga. Kdu gör nog en testballong här med moderpartiets stöd för att se om det finns stöd bland de borgerliga väljarna att hämta här. Det kd egentligen borde göra är att ta fram ett socialpolitiskt programförslag och presentera detta innan moderaterna kommer med sitt. För moderaterna kommer att komma med förslag inom detta område också.

Folkpartiet har gått hårt åt moderaterna i försvarsfrågan där Fp vill stärka försvaret medan M verkar vara mera inne på att allt är lugn, mer resurser behövs inte och att försvaret för vara nöjt. M gör nog bedömningen att partiet äger denna fråga men Fp kan mycket väl ta väljare från M i denna fråga.

Peter Norman och moderaterna försöker skuldbelägga Maud Olofsson och Centerpartiet för Nuonaffären, trots att Fredrik Reinfeldt var informerad om affären.

Det vi kan se på den borgerliga sidan är för det första att moderaterna steg för steg lägger ytterligare politiska områden under sig för att locka allt fler väljare och därmed stöd. För det andra försöker de mindre borgerliga partierna att också profilera sig genom att locka med frågor som ska ta väljare från de andra partierna. Det råder med andra ord en nykannabalism inom alliansen.

Nu skulle det gå att tro att jag står upp och jublar över detta. Det här skulle med andra ord innebära att socialdemokraterna skulle gynnas i och med att en splittrad allians inte är regeringsduglig. Självklart glädjer jag mig över det som sker men jag har högre krav på mig själv och mitt parti. Vi måste se till att presentera ordentliga programförslag inom olika politiska områden som ger svar på människors frågor. Kongressen kom fram till många bra saker som vi behöver föra ut till väljarna. Gör vi det kommer vi att ses som det bästa alternativet. Det är det som räknas.

Johan Westerholm analyserar moderaternas landsbygdsprogram. Martin Moberg om flatheten i Nuonaffären. Helena Ericson vill ha en alliansfri energipolitik.

6 kommentarer:

 1. Men om vi nu enligt Sara Skyttedal (KDU) skall göra upp med "bidragsstaten" och införa platt skatt får vi ju också göra upp med "avdragsstaten" så då ryker bl a. ROT/RUT så då blir det slut på renoveringar av villorna på spanska solkusten och bartendern på festen där resten av skattekollektivet står för halva kostnaden! Då får de ju betala fullt pris för detta!
  Hur skall det då gå för Sverige!

  SvaraRadera
 2. Nåja, ROT används av vanliga svenska familjer, fjärran från skatteparadis. Dessutom ROT har tjänat oss väl genom många år. Det är från början ett socialdemokratiskt påfund, då konjunkturanpassat. Varken RUT eller ROT kommer att förändras om S får makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså? Jag bor i HR och har försökt att få tag i en målare till full kostnad. Ingen vill ta det jobbet. Tydligen så är det guldkantat med RUT. Så pass att det inte lönar sig med ett traditionellt arbete åt en kund som jag.

   Radera
  2. Tja vad RUT anbelanger så må det vara så. Men jag antar att det är ROT du avser eftersom du nämner målning. Så...hur fick du ihop det här??

   Radera
  3. Skall vara ROT, visst.

   Radera
 3. Man kan tycka vad som helst om Alliansens eventuella splittring. Men trots det lyckas man presentera ett förslag, nu om landsbygden som på många sätt är alldeles utmärkt. Under tiden gör S...vad???

  Alliansen är långt mycket mer taktiskt och strategiskt skickliga just nu, lång mer än S. Igen visar det sig att det, trots splittring och dåliga opinonssiffror så är det alliansen och inte S som styr den svenska politiska debatten.

  Häromdagen kunde vi läsa om hur S-bloggare och nätrötter spydde galla över alliansens hårdare regler för arbetssökande och för socialbidragstagare. Utan en tanke på att S var med och röstade igenom detta.I trianguleringens syfte eller varför är oklart.

  Det största felet som S gör just nu, är fegheten. Den kommer att göra att S aldrig återfår makten. Fega partier vinner inte val. Sedan får alliansen vara hur splittrad som helst.

  Micke

  SvaraRadera