måndag 19 augusti 2013

Mer i sänkt skatt för de välbetalda

I lördags höll Fredrik Reinfeldt sitt tal som de flesta av oss redan visste skulle innehålla. Sänkt skatt och hur fantastisk landet och världen blir med det. Fredrik Reinfeldt levererade det vi redan hade gissat med stor inlevelse. Nu ska minsann detta femte jobbskatteavdrag se till så att manna regnar ned över låg- och medelinkomsttagarna. Det är det som vinner mest på moderaternas och alliansens politik. Vid närmare analys av det Fredrik Reinfeldt säger och det han inte vill säga framgår det att denna skattesänkning går till de välbetalda i större utsträckning.

Det är bra att människor tjänar pengar och har bra löner. Tyvärr har de flesta av oss löntagare fått se en mycket sämre löneutveckling än vad vi egentligen skulle ha haft. Om våra löner hade följt produktivitetsutvecklingen hade en montör i dag som tjänar 25 000 kronor istället haft en motsvarande lön på 34 000 kronor. Det gör att denna montör förlorar minst 108 000 kronor varje år på den förda lönesänkarpolitiken.

Det visar sig att de stora vinnarna på skattesänkningen som kommer att sjösättas förste januari nästa år är de som tjänar över brytpunkten, den punkt där du också betalar statlig skatt. Moderaterna vill sänka skatten för den som arbetar, till pensionärerna men också höja nivå där statlig skatt betalas. Summan är 16 miljarder kronor.

Den som arbetar som avdelningschef på en vårdavdelning och har 37 200 kronor i månaden får sänkt skatt med 545 kronor. En lärare på högskolan får sänkt skatt på 552 kronor. Detta medan en undersköterska skulle få 196 kronor i sänkt skatt. En undersköterska som sällan arbetar heltid, som moderaterna antar, och därmed har en lägre lön. Lägre lön gör också att skattesänkningen blir lägre.

Var moderaterna får fram lönen på undersköterskan, 25 900 kronor, är för mig en gåta. Speciellt med tanke på att meddellönen ligger på 22 300 kronor i månaden. Nu kommer Fredrik Reinfeldt att gå ut och använda sig av sina egna siffror men det gör att han medvetet ljuger.

Jag har inga problem med att folk tjänar pengar. Jag vill att vi löntagare ska tjäna ännu mer men det jag vänder mig emot är att moderaterna med Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och partisekreteraren Kent Persson i spetsen inte berättar hela sanningen om sin skattesänkning. Det tycker jag att de ska göra samt berätta att deras politik ger mer till den som tjänar mer. De ska också säga att det är upp till väljaren att bestämma sig för om detta är rätt. Då blir det rättvist.

Den politik som moderaterna driver handlar därmed om exakt samma sak som tidigare. Sänka skatten mest för de som tjänar mer. Moderaterna är därmed samma gamla moderater som innan. Det nya är språkdräkten som deras förslag och politik kläs in i.

Alliansfrittsverige tar upp Reinfeldts siffertrixande. Martin Moberg skriver om "skattesänkningen för låginkomsttagare". Annika Högberg skriver om att det sovande folket behöver vakna till.

34 kommentarer:

 1. Varför exemplifierar du inte med vad en riksdagsledamot tjänar på det senaste jobbskatteavdraget?

  SvaraRadera
 2. Blir upp till S och LO att upplysa väljarna om hur det EGENTLIGEN ligger till vilket de hittills har brustit i tycker jag!
  Tror att väljarstödet skulle öka om de gjorde det istället för att ligga sked med (M)alliansen och låta Reinfeldt knuffa dem framför sig där han kommer att tvinga dem att acceptera än mer av den borgerliga politiken i sin förtvivlade rädsla för att reta någon väljargrupp!

  SvaraRadera
 3. Ps: Att ha en dialog med sina väljare för att lyssna av vad de/vi vill verkar det nya S tycka vara omodernt, nu är det PR-konsulter/spinndoktorer som lägger ut den politiska riktningen tydligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där leder S ligan som tar hit folk från USA och sen visar upp Löfven som en Obama-kopia när han håller tal i Almedalen.

   Radera
 4. En montör som hade 25.000 kr/mån 1990 har i dag en månandslön som överstiger 34.000 kr/mån. Men om han hade haft jobbskatteavdrag från 1990 till 2013 hade han tjänat 400.000-500.000 kr mer i plånboken vilket betyder att sossarna har beskattat hans inkomster en halv miljon för mycket.

  SvaraRadera
 5. Nämn en montör som 1990 hade en lön på 25 000:-! Det är mer än vad jag får som elmontör inom industrin idag 2013!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har inte upptäck tidigare säger en Sosse vad som helst att försöka svartmåla sina motståndare. Arbetarpartiets enda politik är lögner och angrepp sina motståndare.

   Radera
  2. Alliansen behöver inte svartmålas, det räcker att visa på skillnaden mellan Reinfeldts lögner och verkligheten.

   Radera
 6. Jag tror Roger Jönsson måste ha vistats för mycket i politikerkorridorer och för lite ute i verkligheten.

  I slutet av 1990-talet hade jag en lön på ca 19000 kr och idag en lön på ca 38000 kr. Då gäller att jag har högskoleutbildning och var nyutexaminerad 1998. Att en montör skulle ha tjänat 25000 på 1990-talet låter ganska osannolikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte Roger som påstod det om lönen 25 000:- 1990 utan någon anonym som inte vågar stå för sina inlägg!
   Roger skrev om listan som Alliansen visar upp med löner som inte stämmer med verkligheten.

   Radera
  2. Kent K -

   Jönsson skrev ovan "Om våra löner hade följt produktivitetsutvecklingen hade en montör som på 1990-talet tjänade 25 000 kronor i dag haft en motsvarande lön på 34 000 kronor för samma anställningstid, "

   Radera
  3. Nu har han ändrat texten till :
   "Om våra löner hade följt produktivitetsutvecklingen hade en montör i dag som tjänar 25 000 kronor istället haft en motsvarande lön på 34 000 kronor. Det gör att denna montör förlorar minst 108 000 kronor varje år på den förda lönesänkarpolitiken."

   Hmmm... Jönsson menar tydligen att arbetaren hade fått behålla allt skattefritt ... vidare hade detta "givetvis inte" drivit på inflationen och urholkat hela lönen...

   Sedan som sagt, 20 år med jobbskatteavdrag hade ju gett ca 400000:- mer för en genomsnittlig inkomsttagare ...

   Radera
  4. Vidare så har ju dokumentären om lönesänkarna visat att det stora inkomstfallet skedde under perioden 1990--2006, VEM regerade då ???

   Jo samma gäng som erkände att dera(s) politik var just att hålle nere löneökningarna ...

   Samma gäng som var emot varje steg i jobbskatteavdraget, dvs ett parti som vill hålla nere lönerna för de som arbetar och hålla uppe skatterna, ett parti vars namn är socialdemokraterna (SAP)..

   Radera
 7. Roger

  Är det så illa att en lågavlönad barnskötare fått mer än 1500 kr i sänkt skatt? Vill du att hon/han ska ha betala den skatt som var under ert styre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, jag menar att vi faktiskt får betala jobbskatteavdraget i en annan ände fast det ser ju bra ut på lönespecen.
   Avgifter höjdes, avdrag togs bort och om jag inte missminner mig höjdes summan vid vilken man får göra avdrag för jobbpendlande också.

   Arbetsgivaravgiften är ju ett löneutrymme löntagare avstår till vårt sociala skyddsnät och även där har Alliansen gjort förändringar.
   De som jag kallar "öronmärkta" avgifter som ex arbetsmarknadsavgiften sänktes medan den Allmänna löneavgiften som, om jag förstår det rätt inte är öronmärkt höjdes kraftigt. Totalsumman av arbetsgivaravgiften är dock den samma.

   A-kassan genererar ett överskott liksom sjukförsäkringen och enligt de uppgifter jag fått fram så "försvinner" det överskottet in i statskassan.
   Husmark sade vid något tillfälle att besparingarna i bl a. sjukförsäkringen skulle finansiera jobbskatteavdraget.

   Som JAG ser det så betalar vi faktiskt på det här sättet jobbskatteavdraget själva fast det ser som sagt bra ut när lönen ramlar in på kontot och så länge man inte blir arbetslös och/eller sjuk så märker man inte av försämringarna!

   Om man vill kan man också lägga in den nya semesterlagen i ekvationen som också innebar vissa försämringar och som om jag uppfattat det rätt kräver en årlig löneökning på 3,7 % för att vi inte skall förlora på den nya lagen.
   Några 3,7% har vi väl inte varit i närheten av på flera år nu så där "betalar" vi ju också en del av jobbskatteavdraget själva.

   Sätter man det sedan i relation till alla de viktiga samhällsfunktioner som under Alliansens snart 2 mandatperioder blivit eftersatta så har vi även den vägen fått "betala" ett ganska högt pris för jobbskatteavdraget!

   Radera
  2. Så du vill alltså se att jobbavdraget tas bort? De viktiga samhällsfunktionerna fungerade ju naturligtvis klanderfritt innan 2006......

   Radera
  3. Det femte jobbskatteavdraget är nog de flesta ekonomer ense om att det kommer inte att ha någon effekt på jobbutbudet och Alliansen har misslyckats att leda i bevis att de fyra vi nu har har haft någon effekt heller och verkligheten talar väl för att de INTE haft det då arbetslösheten nu är 9,1% och långtidsarbetslösheten tredubblats

   Man kan vara ärlig och säga att stora delar av jobbskatteavdraget tas tillbaka i en annan ände och att ett syfte är (kanske t.o.m huvudsyftet) att hålla nere löneökningarna, vilket ger som resultat en lägre framtida pension då löneökningar är pensionsgrundande medan jobbskatteavdraget INTE är det!

   Lästips: http://www.expressen.se/nyheter/hemliga-planen-sank-lonerna/

   Vad det gäller tidigare S-regeringar så finns det skäl att kritisera dem på vissa punkter också men nu är situationen betydligt värre för många grupper i samhället och 2 fel gör ju inte 1 rätt eller hur? Det blir helt enkelt inget annat än 2 fel!

   Radera
  4. Vill du ta bort ALLA jobbavdrag? Ja eller nej?

   Radera
 8. Anonym19 augusti 2013 20:13
  Missar du inte Bildt o Fibble '1-årslön på banken' du vett.
  GP behövde nån 10-år att 'städa upp'.

  SvaraRadera
 9. Alla "röda" borde plocka ut skattesänkningen från kontot och skänka till staten,då är ni solidariska på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som nu har blivit arbetslös för fjärde gången sedan 2009 FÅR inget jobbskatteavdrag, jag får betala procentuellt högre skatt på mina 49% av min tidigare lön! Det är när man blir arbetslös/sjuk som den stora fakturan för jobbskatteavdraget dimper ner i knät! Alliansen anser att jag som arbetat i 36 år och under denna tid betalat skatt och avgift till a-kassan inte är värd mer än lite drygt 9000:-/mån netto!

   Radera
  2. Du borde ju vara glad för att du får betala högre skatt,det är väl det du propagerar för?

   Radera
  3. Kent K - Du betalar som arbetslös inte den statliga skatt på ca 10% som de som arbetar betalar (allmän löneaqvgift).

   Du betalar därmed mindre skatt än motsvarande som arbetar trots jobbskatteavdraget.

   Radera
 10. Fredrik Reinfeldt och Moderaterna har stora problem och försöker nu vända skutan på rätt köl i opinionsundersökningarna genom att framhålla fantasilöner och fler jobbskatteavdrag med lånade pengar som någon annan får betala när han fått lämna som landets ledare för att vara icke trovärdig efter valet 2014.
  Att sänka skatterna med lånade pengar när vi har en sjukvård som inte fungerar i brist på för lite personal är huvudlöst.
  Vad kostar en klapp på kinden av vårdpersonalen på hemmet? Rent för mycket enligt kallhamrade M-politiker som prioriterar skattesänkningar som gynnar dem själva som högavlönade.
  Det finns ett stort missnöje idag med moderat politik, allt är inte längre frid och fröjd som m-politikerna vill invagga folket i med sina inlägg och tal i media.
  Moderaterna är otroligt duktiga på att etikettera, smäda och dödsmärka S-politik, men betydligt sämre på att själva åstadkomma något som går hem hos folket.
  De enda satsningar Moderaterna gjort är att sänka skatterna så de själva blivit gynnade till max, medan andra själva får ta kostnaderna och klara sig själva bäst de kan.
  Moderaterna har stora problem. Hur länge kan vi vänta? Hur länge har vi råd med högerstyrd allianspolitik?
  Moderaternas kampanjchef Karin Swanson har beslutat sig att sluta sitt jobb ett år innan valet.
  Det har blivit många som på kort tid slutat sina jobb. Annika Hiltunen från ledningsstaben har hoppat av.
  Stabschefen Johan Swanson har lämnat, likaså presschefen Johan Elmberg och kommunikationschefen Hedvig Andersson.
  Enligt Dagens Industri sker avhoppen efter konflikter med nya partisekreteraren Kent Persson.
  Biträdande partisekreteraren Gunilla Sjögren har också kastat in handduken och kritiserar helt öppet att det är Kent Persson som är orsaken.
  Nu återstår bara att vänta på när Fredrik Reinfeldt och hela den moderata konkarongen ska kasta in handduken för gott?
  Om inget annat sker får vi vänta till september 2014. Men bättre sent än aldrig.
  K W

  SvaraRadera
 11. Det bästa för landet vore om korthuset föll redan nu! För ett korthus är Alliansen och jag tror att de inbördes konflikterna är betydligt större än vad de visar utåt, korvgrillningen i Maramö till trots!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag håller med dig, ju fortare desto bättre.

   K W

   Radera
 12. Synd att man ska måsta klicka på anonym för att svara.
  Man vill inte registrerar sig i alla sortes kommentarsvarianter.

  Sent ska syndaren vakna lyder ett ordspråk.
  Inför valet 2006 då hausade media upp Alliansen och var helt klart ansvarig
  för att vi då fick en borgelig regim.

  Idag läser masn i Aftonbladet hur man gör ett upprop mot Reinfeldts jobbskatteavdrag och skattesänkningar.

  Helt klart är det så att media styr folkets hjärnor via manipulerande politiker främst på högersidan.
  När media är privat och där vinstintressen styr så är det självklart att de även påverkar folket i den riktning de önskar.

  Jag är dock mycket glad att Aftonbladet idag skapat ett upprop mot fler jobbskatteavdrag.
  Jag vore ännu gladare om man även gjorde ett upprop mot
  rättvisare fördelning av skatter.
  Där ex: Högern via att plundra arbetsgivaravgiftens sociala del på över 400 miljarder
  har skapat en social bomb i Sverige som gett mer i plånboken för löntagarna men som istället
  för att konsumera rätt saker så jobb skapas har lånat sig upp över taknocken
  främst i bostad detta för att vi har en regim som förutom stölden till jobbskatteavdrag även misskött bostadsbyggandet så grovt så Sverige hammnat i ökande arbetslöshet
  och en låneskuld som ökat med 70% sedan 2006.

  Självklart kanske t.o.m medias cehfredaktörer börjar se att detta går käpprätt åt helsefyr.
  och därmed skapar ett upprop.

  Äntligen faller poletten ner även för media kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plundra ?
   De som betalar via arbetsgivaravgift för mycket får tillbaka via jobbskatteavdraget.

   S misskötte Sverige enormt senast de regerade, se arbetslösheten sommaren 2005 som exempel ...

   Hur ska de kunna sköta det bättre med V+Mp ???

   Radera
  2. Jonny, jag vet att du följer manualen när du nämner sommaren 2005. Förvånad bara att du inte kom med standardfrasen "mitt under brinnande högkonjunktur", det brukar också stå i manualen.

   Skall vi prata om hur såg det ut december 2006 istället (också "mitt under en brinnande högkonjunktur")?
   Och kom nu inte och påstå att Alliansen hade någon inverkan på arbetsmarknaden på tre månaders regeringsinnehav sedan valet samma år!
   Nåväl skall vi då jämför arbetslösheten i december 2006 med december 2012 så ser det ut så här:

   Arbetskraftsundersökningen i december 2006:
   Ännu en månad med fler sysselsatta och färre arbetslösa

   SCB:
   December 2006 var åttonde månaden i rad med stark ökning av sysselsättningen, antalet sysselsatta ökade med 81 000 personer jämfört med december 2005. Liksom tidigare under året sker ökningen i den privata sektorn och gäller främst män. Arbetslösheten fortsatte att minska, både antalet och andelen arbetslösa sjönk. Antalet arbetslösa minskade med 33 000 till 211 000, vilket motsvarar 4,6 procent av arbetskraften.

   SCB:
   Under fjärde kvartalet 2012 var 368 000 personer arbetslösa i åldern 15-74 år, en ökning med 24 000 personer jämfört med samma kvartal föregående år. Av de arbetslösa var 201 000 män,
   vilket är en ökning med 16 000 personer och 167 000 var kvinnor.
   Arbetslösheten uppgick till 7,3 procent av arbetskraften, en ökning med 0,4 procentenheter jämfört med samma kvartal 2011. Det är andra kvartalet i rad som arbetslösheten visar på en signifikant ökning.

   Så då blir alltså resultatet december 2006 4,6% arbetslösa och
   december 2012 7,3%.

   Radera
  3. Kent K.

   Det finns rätt stora skillnader i hur konjunkturen såg ut t.ex 2004/2006 och de senaste 3 åren.


   Vi går igenom en av historiens värsta globala finanskrascher där länder står på gränsen till kollaps och hålls uppe mha konstgjord andning i form av enorma summor nytryckta sedlar...


   Faktum är att under senaste S-regeringen var arbetslösheten i paritet med dagens arbetslöshet, ta sedan hänsyn till att S-regeringen då hade skapat en stor mängd förtidspensionärer (ca 150000 fler än idag) för att desperat försöka snygga till siffrorna.

   Det är ganska enkelt att ur detta dra slutsatsen att tidigareS-regeringar varit en katastrof.

   Statistik som tyvärr talar sitt tydliga språk, hur sedan någon kan tro att en svag koalition med Mp och V ska ge Sverige den stabila politik som behövs är ett stort frågetecken...

   Arbetslöshet,icke säsongsrensad -
   Juni - 2004 - 8.7%
   Juni - 2005 - 9.5%
   Juni - 2006 - 8.5%
   Juni - 2007 - 7.8%
   Juni - 2008 - 8.1%
   ...
   Juni - 2013 - 9.1%

   En stor andel av dessa "arbetslösa" är för övrigt heltidsstudenter så verkligheten har ju varit bättre.

   Radera
  4. Tänk så lustigt! 2006 ville Reinfeldt räkna arbetslösheten på det sätt som nu är norm inom hela EU och Göran Persson ville räkna det sätt Reinfeldt vill räkna NU!?
   Konsekvent? Knappast!

   Radera
  5. Statistik som tyvärr talar sitt tydliga språk, hur sedan någon kan tro att en svag koalition med Mp och V ska ge Sverige den stabila politik som behövs är ett stort frågetecken...

   Arbetslöshet,icke säsongsrensad -
   Juni - 2004 - 8.7%
   Juni - 2005 - 9.5%
   Juni - 2006 - 8.5%
   Juni - 2007 - 7.8%
   Juni - 2008 - 8.1%
   ...
   Juni - 2013 - 9.1%

   Radera
 13. Montören på 25 000 kronor är hämtad ifrån programmet Lönesänkarna.

  SvaraRadera
 14. Vill Kent K att jobbavdragen tas bort?

  SvaraRadera