söndag 25 augusti 2013

Nu vill jag se offensivt tänkande

I dag presenteras en opinionsmätning från SIFO som borde få alla socialdemokrater att verkligen sätta kaffet i halsen. Partiet når en nivå på 30,5 procent, nedgång med 0,5 procent. Det verkar inte vara mycket men jämförs det med ett par månader bakåt blir bilden klarare. Socialdemokraterna backar från 34,4 procent via 32,8 till 31,0 och nu 30,5 procent. Detta sedan april i år. I dag talar Stefan Löfven. Nu vill jag se honom och socialdemokratin gå på offensiven. Det är dags för det.

Dagens opinionsmätning anser jag ska tas som en spark i häcken på oss socialdemokrater. Partiet glider sakta men säkert ned. Nu tror inte jag att partiet kommer att gå ned till 20-procentsnivån utan det kan mycket väl vara så att det har bottnat MEN för ett parti som har ambition att regera landet är 30,5 procent alldeles för lågt. Jag vet om att en enstaka mätning inte säger så mycket men tittar vi på trenden i SIFO så är det ett sluttande plan nedåt. Även om partiet ligger på mellan 33-34 procent i andra mätningar ska SIFO:s mätning tas emot med mycket eftertanke. Jag vet om att det är många av mina partikamrater här lokalt är oroade över förändringen i opinionsmätningarna.

En del verkar vara nöjd och anser att socialdemokratin är på en nivå som andra socialdemokratiska partier i Europa. Vi ska därmed acceptera det. Jag gör det inte. Vi måste ha en mycket högre ambitionsnivå än så. Speciellt med tanke på att många av de socialdemokratiska partierna i Europa har mer eller mindre gett sig för den nyliberala ideologin samt för främlingsfientlig retorik i tron att det ska locka väljare. En socialdemokrati som vill något annat måste också vara beredd att ta strid för det.

I valet 2014 kan det mycket väl bli så att socialdemokratin går kraftigt fram på kommun- och landstingsnivå men står stilla på riksnivå. Det är en utveckling som mycket väl kan bli sann. Det finns stor ilska på kommunnivå mot de lokala alliansernas sätt att styra och den urholkning som sker av välfärden. Socialdemokraterna här driver en politik för förbättrad välfärd och utveckling.

I dag kommer Stefan Lövfen att hålla tal. Jag vill se en mycket offensiv Stefan Löfven som inte bara sågar alliansens politik längs med fotknölarna utan också kommer med skarpa förslag. Jag vill se en tydlig skiljelinje presenteras mellan socialdemokraterna och moderaterna. Jag vill efter talet se ett parti som vill vinna valet och har en inställning att våga vinna valet som är mycket, mycket större än rädslan av att förlora valet.

För detta måste vi varje morgon intala oss när vi stiger upp. Nu ska valet vinnas!

Jag kommer att komma med en recession av Stefan Löfvens tal i eftermiddag och mina tankar om hur partiet ska kunna växa ytterligare.

Katrine Kielos i en viktig fråga. Expressen anser att nu får det vara nog från Anders Borg. Ola Möller om att inte underskatta moderaterna eller socialdemokraterna. Peter Högberg skriver om framtid eller öken för Stefan Lövfen.

39 kommentarer:

 1. Märkligt istället så verkar SD gå framåt.
  Löfven borde återinföra det konstnärsstöd som togs bort 2010.

  Låta det konstnärsstödet gå till alla sjuka, arbetslösa för den otroliga insats som de åstadkommit för att överleva på de ersättningar de har.
  Detta är om något stort konstnärligt,

  Konsstödet är livsvarigt och utbetalades med fem basbelopp- d.v.s ca: 222000 per år eller kring 18500 kr/ mån.

  Dp slipper vi tjafsa om höjd a-kassa och sjukersättningar bidrag men är det från statens lönegaranti så är det ju inget bidrag längre utan en lönegaranti vilket därmed också borde berättiga till jobbskatteavdrag.,

  Fiffigt eller hur.
  Till offensiv mot Knstnärslön för sjuka, arbetslösa.

  SvaraRadera
 2. Ja,det är hemskt märkligt att SD går framåt. Kommun efter kommun går på knäna pga för stor invandring och det innebär mindre resurser till skolan,vården,omsorgen osv. Att då stå och påstå att vi inte klarar oss utan den är ju ett hån mot intelligensen hos folket. Resultatet blir därefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du fel. Kommunerna går inte på knäna på grund av invandringen. Där har vi myter igen. Kommunerna går på knäna för att skatteintäkterna minskar på grund av ökad arbetslöshet, att det inte skapas fler arbetstillfällen, att sjuka och arbetslösa tvingas söka socialbidrag istället för att få stöd ifrån socialförsäkringssystemen, att staten vältrar över allt mer kostnader på kommunerna, att de svåra tiderna gör att efterfrågan ökat på kommunens insatser av olika slag. Det är det som är sanningen, inte invandringen. Fokusera på rätt saker istället för att skylla på en grupp. Det är det som gör att fokus inte ligger på rätt saker och problemen fortsätter.

   Radera
  2. Ja hur är det med fel och fel. Att denna regering flytttat över kostnaderna för arbetslösa i allt större omfattning till kommunerna stämmer.
   På detta har även arbetslösa, sjuka plundrats på sina försäkringar i.o.m att
   arbetsgivaravgiftens sociala del överförts till allmän löneavgift som därifrån skyfflas över till jobbskatteavdraget.
   Kort sagt sjuka, arbetslösa får betala priset för jobbskatteavdraget på den svinlande summan av över 400 miljarder hittils.

   Gällande invandringen så om den kostar kommunerna nåt vill jag ha osagt,
   förmodligen gör den det i många kommuner.
   Men däremot hävdar Ekonomidocenten Jan Tullberg vid Handelshögskolan i Stockholm att
   kostnaderna för invandringen till Sverige ligger på drygt tre procent av BNP, vilket är cirka 110 miljarder kronor per år.

   Hur detta stämmer vet inte jag. Men så finns det uppgifter om.

   Radera
  3. Peter Nicklasson25 augusti 2013 14:13

   Nej Roger, det är du som resonerar tokigt.
   Om ett ökat antal människor bosätter sig på en ort - t ex din ort Ystad - så bara måste också antalet arbetstillfällen öka.
   Är det en naturlag?
   Är det en linjär sanning?
   Nej, naturligtvis inte. Ska fler arbetstillfällen skapas måste det finnas ett behov för arbetet, en ekonomi som kan betala för det (konsumtion), och en tillväxt generellt som garant.
   Sedan 2006 har Sveriges befolkning ökat med cirka 500.000 människor, under samma tid har antalet arbetstillfällen ökat med cirka 300.000. Underskottet blir 200.000 som ska försörjas och mättas. Och det bidrar med några procent högre arbetslöshetsstatistik...
   Allmänt sett har ekonomin stagnerat, och globaliseringen flyttar jobben till billigare länder.
   Så ser det ut.
   Det du beskriver i ditt svar ovan är transfereringar mellan statlig eller kommunal försörjningsplikt för arbetslösa. Det tycker jag är ett en icke-fråga för mig som skattebetalare och försörjare av din politikerlön.
   Vi rättar inte mun efter matsäck. Vi ökar invandringen trots att hälften av dem inte kan försörja sig själva. Och arbetslösheten är givetvis högst bland vissa invandringsgrupper. Det bortser man också ifrån. Nuvarande invandringstakt är ett stort problem för samhällsekonomin. När fler måste försörjas av samhället tvingas samhället ransonera resurserna. Centern har t o m öppet pratat om att ransonera välfärden! Då ställs grupper mot grupper. Vill man inte se det som ett problem så blundar man.
   "Det är det som gör att fokus inte ligger på rätt saker och problemen fortsätter."

   Radera
  4. Så med andra ord menar du Peter att slutar vi ta emot invandrare kommer jobben att räcka? I så fall har du fel. Jobb försvinner och flyttar utomlands. Problemet vi har i Sverige är det skapas för få nya jobb som inte kan hålla jämna steg med eller till med öka snabbare än befolkningstillväxten. Det är där kraften ska läggas.

   Du borde definitivt vara mycket orolig över att staten vältrar över kostnaderna på kommunerna. Din kommuns budget är du med och betalar till direkt. Du borde därmed protestera mot detta då ökade kostnader gör att mindre pengar kan avsättas till skola, barnomsorg, äldreomsorg, fritidsverksamhet och liknande. Att du inte är orolig över det sambandet gör mig orolig.

   Arbetslösheten är hög bland många grupper, till exempel de som är över 55 år. De har också mycket svårt att komma tillbaka till ett nytt arbete.

   Tanken om att det bara finns ett visst antal mängd arbetstillfällen är fel. Det tänkande gör att vi får nöja oss med det vi har och vi kan inte få det bättre. Det gör att allt fler får slåss om allt färre anställningar. Samma tanke går igenom på bostadsmarknaden med mera. Det gör att grupp ställs mot grupp. Sådan utveckling ska vi inte ha.

   Sedan har staten sänkt skatterna med över 116 miljarder kronor, varav de sist 16 miljarderna som det togs beslut om förra året måste Sverige låna pengar till. Så kom inte och säg att det saknas pengar.

   Radera
  5. Roger

   Eftersom det inte spelar någon roll kan vi ju ha öppna gränser?

   Radera
  6. Så du vill inte ha reglerad invandring? Varför vill du inte ha det?

   Radera
  7. Varför ska han ta ansvar för vad andra skriver?

   Radera
  8. För att kunna hålla debatten ren.

   Radera
  9. Fast hur ska han kunna göra det? Tar du ansvar för att Mona Sahlin inte "lånar" pengar när hon köper Toblerone?

   Radera
  10. Nu handlar det om debatten. Det gäller att hålla den fri från rasister.

   Radera
 3. Peter Nicklasson25 augusti 2013 12:58

  Din oro kan vid första anblicken te sig lite löjlig. S har trots allt var tredje väljare....
  Men du har rätt i din oro för på sikt kommer S att förlora sin politiska tyngd.
  Ett svar är att läsa och ta in vad Den Sjätte Mannen skriver i sin blogg http://nyheter24.se/blogg/6mannen/2013/08/25/ensamma-de-sta-sondrade-vi-falla/ Bristen på egen politik - bottnad ur den egna ideologin - är påfallande. Både för S och M. Urvattnad politik blir till men(ings)lös politik.
  Ett annat svar är att titta på hur det gått för det danska S http://www.b.dk/berlingskebarometer Idag är DF (Danmarks SD)jämnstor med S och växande. S ligger och snittar på 18-19% numera. Sverige är ca 10 år efter Danmark (och övriga Europa) politiskt sett. Det här är den långa trenden.

  SvaraRadera
 4. Det viktiga som partiet Socialdemokraterna måste ha koll på är tillströmnigen av unga soacialdemokrater kort sagt SSU.
  Att Moderaterna fick sådan stark ställning berodde helt klart på det genomslag MUF fick under 80-talet när unga sprättuppar och hönor imponerades av Reagan Thatsher.
  Av detta formades Reinfeldt Borg samt en hel massa moderater som fått ministerposter därefter.

  Hur ser SSU ut idag det är oerhört viktigt ha koll på , även om sossarna nu 2014 skulle vinna valet och bilda regering så får politiken ingen större kraft, den måste byggas upp långsiktigt så att den inte kan slås sönder så lätt.

  Så Stalltips ha koll på ungdomarnas ideologiska tänkande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta med medlemmar i SSU är rätt skrämmande.
   Idag är det om de uppgifter jag hittat stämmer Moderaterna som överlägset har flest medlemmar.

   Kort sagt framtiden ser inte ljus ut om dessa åter i framtiden ska få makt.
   Då går vi kort sagt mot ett samhälle där inga skatter ska läggas och där allt blir privatiserat och
   där de som inte har jobb eller blir sjuka och inte har försäkringar kommer dö av svältdöden.

   Man tänker på senaste Amerikanska valet där Mitt Romney hade en fruktansvärd syn på fattiga utslagna i USA ändå glömde han ta upp om de 45 miljoner amerikaner som fängslats på 40 år. Där fängelseindustrin blivit en het bransch där man av vinsten delvis lobbar för hårdare tag mot människor som tvingas till kriminalitet för att överleva.

   Vänta bara får Moderaterna chansen kommer de även privatisera Fängelserna och då kommer horder av sjuka, arbetslösa, förpassas dit för livstids fängelse.

   Att därmed stärka socialdemokratin via enorma kampanjer till unga är oerhört viktigt.
   ¨Kolla listan på ungdomsförbunden. Skrämmande kort sagt.
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_politiska_ungdomsf%C3%B6rbund_i_Sverige_efter_antal_medlemmar

   Radera
 5. Hur kan det s.k. etablissemanget och däribland Socialdemokraterna ha låst sig så betongmässigt vid denna "lägga-locket-på-hysteri" så fort invandringsfrågan kommer på tal. Det faktum att Sverige i förhållande till sin storlek jämfört med Tyskland tar emot tio gånger så många flyktingar, asylsökande etc. har väl inte med främlingsfientlighet (vad nu det är?) att göra. Det är ju en verklighet! Varför blir bl.a. socialdemokraterna helt från sina sinnen om någon ens vågar ta upp något i denna fråga. Vad är man rädd för? Om man i de frågor där Sverigedemokraterna har en tveklöst sann beskrivning av en del invandringsproblem kunde man ju onekligen få över den mycket stora grupp inom LO-kollektivet som avser att rösta på SD. Det skulle kunna leda till en bra egen majoritet men man törs tydligen inte. Än en gång vad är Socialdemokratin så rädd för? Det är många inom S som undrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyskland tar emot fler invandrare och flyktingar än vad Sverige gör. Håll koll på begreppen.

   Socialdemokraterna duckar inte i frågan. Vi försöker diskutera den ur olika synvinklar men problemet är att rasister kommer snabbt in och kidnappar hela diskussionen. Därmed förstörs den. Vem vill diskutera något där myter, halvsanningar och rena lögner dominerar och sprids? Där rasister och likasinnade går över till personangrepp och hotelser när de överbevisas.

   Om du vill att vi ska diskutera detta bär du ett tungt ansvar för att se till så att rasisterna hålls borta från diskussionen. Du har också en skyldighet att ta till dig olika synpunkter, samma sak som du kräver av politikerna.

   Sedan såg jag att Jimmy Åkesson ansåg att S har den bästa politiken rörande invandring, speciellt arbetskraftsinvandring. Varför då gå över ån efter vatten?

   Radera
  2. "Tyskland tar emot fler invandrare än vad Sverige gör"

   I förhållande till folkmängd? Det var nämligen vad han skrev.

   "bär du ett tungt ansvar för att se till att rasisterna halls borta"

   Aha,han ska ta ansvar för vad andra gör? Då kan vi väl resonera likadant när det handlar om zigenares brottslighet?

   Radera
  3. Se där anonym, vem du nu är. Om ni har åsikter så skriv ut era namn. Vågar ni inte så finns det andra sidor ni kan skriva på.

   Du har ett stort ansvar för att se till att hålla debatten ren ifrån rasism och liknande. Du gör nu ett klassiskt misstag genom att hänvisa till "zigenarnas brottslighet". Låt oss använda ditt uttalande och titta på det. Du väljer att gruppera ihop alla zigenare ihop till en grupp. Jag lever i en demokrati. I vår demokrati har vi sagt att det är individen som gäller. Därmed gäller det här också. Du väljer att klistra på en etikett på alla som är zigenare. Det är fel att göra på det sättet och leder inte till att debatten blir nyanserad och leder fram till konstruktiva lösningar. Det är som om jag därmed skulle bunta ihop dig med nazisterna och vi vet alla vad nazisterna gjorde med romerna.

   Detta påklistrande gör att det du säger blir en myt. Nu gissar jag att du ska trolla fram statistik som visar hur många romer som är brottslingar men du utgår därmed ifrån att brottslighet har med etniciteten att göra och den kultur man kommer ifrån.

   Gissa vilka som resonerar så? Jo, det är rasister. Rasisterna går att dela in i två grupper. Det första anser att varje etnicitet bär på anlag för olika saker, bland annat brottsbenägenheten. Den andra rasismen å sin sida anser att egenskaperna ligger i kulturerna och att vissa kulturer har större benägenhet att utföra brott än andra. Båda två struntar i individerna och fokuserar hellre på att klistra på grupper en rad ofördelaktiga stigma och etiketter.

   Så anonym, vilken rasism tillhör du?

   Radera
 6. Ska man gå igenom "motståndet vid 30%" denna gång ... för att använda dina egna termer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamensan. Det finns olika "motstånd" vid olika nivåer. Kanske man ska kalla 30,5 för ett stöd istället.

   Radera
 7. Roger

  "Kommunerna går på knäna pga ökad arbetslöshet"

  Men herregud,titta vilka det är som till stor del är arbetslösa. Otroligt att vuxna människor totalt tappar all logik när invandringen kommer på tal. En enkel fråga,vill du ha fri invandring? Motivera gärna ditt svar.

  SvaraRadera
 8. Invandringen ska vara reglerad, som den är i dag. Det finns ingen fri invandring. Peka gärna ut i svensk lagstiftning med mera där det står att Sverige idag har fri invandring.

  Då är vi där igen. Genom att fokusera på en grupp och tron på att om den gruppen elimineras för gott når vi det förlovade landet. Så är det inte. Ska vi då göra oss av alla de som är +55 år och är arbetslösa, en stor grupp? De får inte arbete på grund av att många arbetsgivare inte anställer äldre. Det kvittar om vi gör oss av med alla invandrare, dessa 55+ får inte de jobben ändå. Om vi fokuserar på en grupp kan vi aldrig lösa grundproblemet.

  Jag tycker det är viktigt att gå till roten med problemet. Huvudproblemet för Sverige, och har varit det sedan 1991 är att skapandet av nya arbetstillfällen håller inte samma takt som befolkningstillväxten. Det handlar också om att jobben försvinner eller flyttar utomlands. Du har väl sätt programmet om Lönesänkarna? Sådant som sker där har mycket, mycket större förklaring än det du lyfter fram.

  För det är så att även om alla invandrare försvinner skulle arbetsgivarna fortsätta att rationalisera bort jobb genom att ersätta dessa med maskiner eller flytta dem till låglöneländer. Det fortsätter oavsett vilket. Så vad är din lösning på det då? Ska kvinnorna lämna arbetsmarknaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska den vara reglerad när den är så positiv?

   Radera
  2. Varför ska den inte vara reglerad? Är du för fri invandring?

   Radera
  3. Jag ville bara veta varför de politiker som ständigt hyllar invandringen och inte ser några problem med antalet vill ha en regelrad invandring. Fast du vill/kan inte svara.

   Radera
  4. Sverige har bestämt att vi ska ta emot människor utifrån de behov de har av skydd av olika slag. Samma sak gäller arbete. Det är inte antalet personer som det bestäms över utan det handlar om vilka behov som finns.

   Sverige följer därmed de krav som FN och EU har satt upp som ska gälla när vi beviljar uppehållstillstånd. OBS! Alla länder tar emot flyktingar och invandrare men det handlar om hur många sedan i sin tur som får uppehållstillstånd. Om det pratas det inget om i debatten.

   Så Sverige följer de krav som finns och som världens länder har kommit överens om. Det gör att när det är krig och andra oroshärdar i världen ökar antalet människor som behöver skydd medan i fredliga tider minskar behoven. Det är därför det är så viktigt att vi gemensamt arbetar för att skapa en fredligare värld och en värld som respekterar varje människa, Det gör att färre behöver lämna sina länder.

   Socialdemokraterna engagerar sig i andra länder. Vi gör det för att vi vet om att fred, demokrati och respekten för mänskliga rättigheter och människors frihet är det bästa för alla över hela världen. Så gå med i socialdemokraterna för att arbeta för en fredlig värld där människor kan skapa sin egen framtid.

   Radera
  5. Det första stycket i ditt inlägg 25/8 18.48 visar ju klart hur orimliga Sveriges regler för olika former av invandring (vad den nu än består av) är. Det finns ju för närvarande tiotals miljoner flyktingar som i och för sig kanske skulle behöva komma till Sverige. Men det finns ju inga möjligheter att lyfta sig i håret. Varför inte lägga till att "hjälp så långt redan hårt ansträngda resurser förmår klara av antalet flyktingar".

   Du klagar på anonyma kommentarer men du kan ju inte vara okunnig om att har man en enda liten skild uppfattning från de acceptabla uppfattningarna så rycker den svenska s.k. eliten ut och bildligt talat slår den "oacceptable" i huvudet med en nästan hatisk bannbulla. Dessutom är det väl dig inte obekant att den som är intresserad av att få veta vem en person är kan via olika vägar (bl.a. ip-adressen) utan oöverstigliga problem få reda på en persons identitet.

   Radera
  6. Jag har full kontroll på det men jag vill inte gå den vägen. Varför ska jag göra det? Bättre att folk själva berättar. Det är det bästa.

   Det går att hjälpa till på olika sätt för att få in människor i samhället på bästa sätt.

   Radera
 9. En kommun som Ystads kommun, som har mycket få invandrare, går på knäna på grund av arbetslösheten. Kom inte och våga säga något annat anonym eller vem du nu är. Fram med vem du är, namn tack. Om du har åsikter ska du också stå för dem, eller du vågar inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En kommun som Ystads kommun,som har mycket få invandrare,går på knäna på grund av arbetslösheten"

   Har du föreslagit ökad invandring som lösning på problemet? Det borde du ju göra eftersom den bidrar positivt till ekonomin.

   Jag heter Sven Johansson.

   Radera
  2. Nej Sven. Det har jag inte. Jag och en partikollega har istället föreslagit att kommunen ska tillsammans med näringslivet skapa ett råd för att tillsammans arbeta för att få ned arbetslösheten. Det sade den styrande alliansen nej till. Jag och min partikollega har föreslagit att kommunen ska anställa arbetslösa ungdomar, vilket blev beviljat. Jag har lagt förslag i socialnämnden att denna ska ta fram ett förslag om hur vi ska kunna anställa de som har socialbidrag istället. De ska få ordentliga arbetsuppgifter och lön. Det blir faktiskt plus för kommunen men för den enskilde blir det ett enormt plus. Tänk dig att få gå till ett arbete, känna sig behövd, sedd och lyssnad på. Tänk dig vilket plus det blir för den familjen när barnen får se föräldern/föräldrarna gå till arbetet,

   Med ett arbete får personen arbetslivserfarenhet och hjälp med att få kontakter med andra arbetsgivare som gör att denna kan bli anställd av någon annan sedan. Det vinner alla på. På det sättet får vi ned arbetslösheten. Sedan gäller det att det finns en regering också som arbeta för att möjligheterna till att fler nya arbetstillfällen skapas.

   Radera
 10. Har det aldrig slagit dig varför högern i Sverige är så vänster i invandringsfrågan?
  Anledningen till att Reinfeldt är en så aktiv påsksyndare av invandringen är inte hans blödande hjärta utan helt enkelt att det är ett praktiskt och ofarligt sätt att vidga skillnaderna i samhället utan att få kritik av välfärdsivrare och opposition. Det behöver inte ens vara en uttalad tanke, det räcker med att inte motverkar en policy vars slutresultat man inte har något emot. Känns det inte som han har målat in er i ett hörn där ni måste bryta tabun för att ta er ut?

  SvaraRadera
 11. Efter att ha läst alla kommentarer och återigen ha fått bekräftat att om så enda liten kritisk uppfattning, främst inom invandringsområdet framförs, så är Roger Jönsson precis som alla andra etablerade politiker och dessutom media (frånsett politiker inom SD)framme som nära nog ett slags "censurhökar". Förstår ni inte snart att så här kan man inte hålla på. Det finns en hel del i väljarbeståndet som börjar undra om det existerar krafter utanför Sverige som till varje pris vill driva på en demontering av en så pass gammal nation som Sverige. Efter ett par tips från i sammanhanget engagerade grannar (nej de är inte Sverigedemokrater!!!) får man väl till slut göra en "genomplöjning" av nätet för att få fram huruvida eventuella krafter som önskar påverka Sverige i viss riktning verkligen förekommer. Är egentligen motståndare till anonyma kommentarer men på grund av det svenska etablissemangets märkliga turer tvingar man till slut fram anonyma kommentarer. Alternativet verkar ju vara att bli uthängd som högerextremist. Så långt har det gått!

  SvaraRadera
 12. Varför ska jag anamma de tankarna och funderingarna? Varför ska jag ändra på mig? Kan det vara så att jag vet sanningen och andra har fel? Tänk om det skulle kunna vara så?

  Sedan tycker jag det är bra att veta vem jag debatterar med. Det är bara bra. Om man har åsikter får man också stå för dem fullt ut med sitt namn också. Har man åsikter ska man stå för det också och inte gömma sig bakom alias och vara "anonym".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäste Roger Jönsson! Det är möjligt att du har rätt. Vem har sagt något annat? Allt kan tänkas. Det är bara det att många av oss som tampats med problem både inom och utanför släktkretsen orkar inte mer. Vi har och har haft så pass mycket bekymmer och dessutom ett ganska så hårt arbetsliv att klara av att vi helt enkelt inte mäktar engagera oss i allt det elände världen består människorna med. Visst, det kan verka vara likgiltighet inför människor i andra länder men orkar man inte så orkar man inte. Så enkelt är det.

   Radera
  2. "Varför ska jag anamma de tankarna och funderingarna? Varför ska jag ändra på mig? Kan det vara så att jag vet sanningen och andra har fel? Tänk om det skulle kunna vara så?"

   Det är mycket möjligt. Och jag tror inte att någon tycker att du måste ändra på dina uppfattningar. Men ett uns tvivel hade inte skadat. Nån klok person har sagt, "Tvivel är kunskapens källa". Jag har reviderar min uppfattning i frågor hela tiden blandbannat därför att jag läser bloggar och debatterar med meningsmotståndare.

   "Sedan tycker jag det är bra att veta vem jag debatterar med. Det är bara bra. Om man har åsikter får man också stå för dem fullt ut med sitt namn också. Har man åsikter ska man stå för det också och inte gömma sig bakom alias och vara "anonym"."

   Varför är det "bara bra" att veta vem man debatterar med? Är det för att lättare kunna tolka in förutfattade meningar om debattmotståndaren och slippa en djupare analys av inlägget? Eller för att man lättare kan skrämma dissidenter?
   I de flesta fall så diskuterar man på nätet via alias, jag finner detta mycket befriande då man måste bedöma argumenten och inte personen.

   Radera
  3. Till anonym: Jag har full respekt att man har fullt upp i sitt liv som gör att all energi behöver läggas där. Klart att allt annat blir sekundärt. Det är respekt för det. Sedan går det att ha en diskussion kring hur politiken kanske kan hjälpa till med att lösa en del av de problemen. Handlar det om att man inte får tiden att räcka till? Att inkomsten sätter kraftiga begränsningar? Att man inte får hjälp från sjukvården eller psykvården, om man har de behoven? Problem med socialtjänsten? Det finns möjligheter för politiken att kunna lägga förslag som går igenom och som underlättar för människor. Det utan att vi behöver ställa människor mot varandra.

   Mobboffer: Jag arbetar hela tiden med att bilda mig på olika sätt. Jag frågar ständigt om saker och ting kan vara på andra sätt, letar efter fakta, är källkritisk och jämför. Sedan är det faktiskt bra att ha ett namn på den man debatterar med. Det har inte med att göra att man tolkar in förutfattade meningar utan om ren respekt mellan de som för en debatt. Sedan att man har olika synpunkter är en sak men det handlar om respekt mellan varandra, något som jag anser att vi i Sverige står för.

   Radera