lördag 31 augusti 2013

Skyll allt på invandrarna

I detta blogginlägg påpekar jag det absurda i att skylla allt på invandrarna och peka ut dem som grundproblemet till allting.

Vi vet ju alla vem som bär ansvaret för Sveriges problem. Det måste vara invandrarna. Oavsett vad som diskuteras så kommer de främlingsfientliga fram med slutsatsen att det måste vara invandrarnas fel. 

Jag har pratat om massarbetslöshet och lägre sysselsättningsgrad. Jag har diskuterat orsakerna till lågkonjunkturen och bristen på arbete. Allt har hämtats ifrån det seriösa nationalekonomer, inklusive Nobelpristagare, i Sverige och utomlands pratar om. Jag hämtar också ifrån de rapporter som näringslivet lämnar rörande hur deras framtid ser ut och vad som påverkar den. Ingenstans pratas det om invandring som problem. Om Volvo Lastvagnar inte kan sälja fler lastbilar utomlands och måste skära ned på personal skyller inte Volvo det på invandringen i Sverige. Istället förklaras det med efterfrågebortfall och liknande.

In på scenen kommer då de glad främlingsfientliga personerna. De vet minsann vad problemen ligger. De vet varför Sverige har drabbats av lågkonjunktur, varför det finns massarbetslöshet och sysselsättningsgraden är låg. De har den verkliga kollen på allt. Självklar är det invandringens fel.

Det är så som de främlingsfientliga, och de som köper den retoriken rakt av utan att problematisera, försöker att visa upp sig som men när man studerar deras argument så faller de platt till marken. Deras slutsatser håller inte när fakta studeras och man följer diskussionerna utomlands och från de som verkligen förstår sig på ekonomi. Då framträder en helt annan bild.

Att skylla på invandringen för allt är detsamma som när människor som drabbades av Digerdöden under Medeltiden valde att skylla denna på judarna. Människor valde att leta upp en syndabock för massdöden som skedde. Judarna pekades ut, liksom människor som uppfattades som avvikande. Trots att judar dödades drabbades ändå de städer och mindre tätorter som dödade den judiska befolkningen av Digerdöden. Människor ändrade trots det inte uppfattningen utan dödandet fortsatte.

Vi vet i dag den verkliga orsaken till Digerdöden och att den orsakas av en bakterie. När motsvarande farsoter drabbar världen i dag springer vi inte och skyller på andra människor. Istället fokuseras det på den verkliga orsaken, att finna den och finna lösningar. Historien ger oss otaliga exempel på att det går inte att skylla på andra grupper av människor för problem i samhället. Annat tänkande behövs. Vilket föredrar du? Att skylla på någon eller att ta reda på de verkliga orsakerna och komma med hållbara lösningar? Vilket tror du ger bäst resultat?

Jag räknar nu med att detta inlägg kommer att slå rekord i antalet besökare.

32 kommentarer:

 1. Jag är en av dem som är kritisk till den stora invandringen. Det saknas bostäder och jobb,något som flertalet kommunalråd bekräftar. Även du måste väl se den utveckling som är och har varit? Antalet utanförskapsområden har ökat från tre till över 130 på ca 20 år,och invandrarna är rikt representerade i alla. Ser du verkligen inte det som gör att SD får allt fler röster?

  SvaraRadera
  Svar

  1. Vi blir fler i detta landet hela tiden. Befolkningen har i stort sätt ökat sedan Digerdöden på 1300-talet. Att skylla bristen på jobb eller bostäder på att vi är för många är således korkat. Det har vi löst förr och det kan vi lösa igen.

   Så alltså, saknas det bostäder och jobb bör politiken syfta till att skapa bostäder och jobb. Det verkar rimligt och den mest pragmatiska effektiva politiken för att skapa bostäder och jobb bör få väljarnas stöd. På liknande sätt bör politiken inriktas på utbildning om det fattas utbildning etc.

   Fast det är klart, visst kan man förstå att vissa vänder sig till SD eller liknande rörelser när övriga politiker inte lyckas övertyga om att det faktiskt går att förändra något (typ genom att skapa bostäder, jobb eller utbildning till de som behöver det). Folk behöver något att tro på. Alliansen som har makten nu ger dem inte det. Från dem kommer mest floskler som närmast känns som hån mot en fungerande jobb eller bostadspolitik. Reformer som sänkningen av restaurangmomsen etc är så dumma och uppenbart samhällsekonomiskt ogynnsamma att man antingen får skratta åt deras dumhet eller ta dem för reformer som syftar till att göra något helt annat än att skapa de jobb som utlovats. Det är klart att väljarna blir cyniska av sådant. Det är sådant som skapar politikerförakt och öppnar för missnöjespartier.

   Radera
 2. Att vara kritisk till invandringen och villig att diskutera för att finna nya lösningar är en sak men att skylla invandrarna för allt är fel.

  Exakt Problematiken ligger i att det skapas för få nya arbetstillfällen och bostäder i Sverige. Vad är då lösningen? Även om all invandring förbjöds skulle det fortfarande råda brist på jobb och bostäder. Bland annat har bostadsbyggandet minskat med 74 procent sedan alliansen tog makten och tog bort olika stöd och insatser till byggföretagen. Beror bristen i bostadsbyggandet på invandrarna eller på regeringen?

  Jag ser de verkliga problemen och väljer att ta itu med dessa istället för att skylla på människor. Jag studerar och tar itu med systemen och de som har makten att göra något men som struntar i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Problematiken ligger i att det skapas för få nya arbetstillfällen och bostäder i Sverige"

   Blir det bättre ju fler som kommer hit som behöver ett jobb och en bostad? Gå til dig själv,bjuder du grannen på mat om du inte har till din egen familj?

   "Även om all invandring förbjöds skulle det fortfarande råda brist på bostäder"

   Skulle den vara större eller mindre?

   Radera
  2. Vem skyller allt på invandrare ? Vilken sorts argumentation är det du för ?

   Stöd och insatser till byggföretag ? Ska du fylla deras kassakistor med ännu mer skattemedel ?

   Radera
  3. Det är ett intressant konstaterande som du gör. Det visar sig att de fattiga ställer mer upp för varandra än de som är rika. Det gäller även när det gäller mat. Genom att hjälpas åt ökar möjligheten för båda familjerna att överleva istället för att man ska fokusera på sig själv.

   Med din sista kommentar erkänner du att det fortsätter att råda bostadsbrist. Så vems är felet att det råder bostadsbrist? När alliansen tog makten drog man bort stöd och liknande från bostadsbyggandet. Bostadsbyggandet sjönk med 74 procent och har sedan dess legat på en mycket låg nivå. Så vem bär ansvaret? Är det inte där problematiken ligger?

   Radera
  4. Läs texten en gång till så ser du vem jag pekar ut.

   Jag visar på var grundproblemet ligger för att det råder bostadsbrist. Det är den man måste fokusera på. Annars förstärks problemen hela tiden. Bostadsbristen löses genom att det byggs mer. Det går att skapa andra lösningar i form av bonussystem och liknande för att bygga bra och billigt. Annars byggs bara bostäder som bara vissa har råd att bo i.

   Vill du att det ska vara så?

   Radera
  5. Kanske släppa loss konkurrenen på området ORDENTLIGT dvs också i handling, inte bara i ord, kan vara en nyttig väg. Att inte överkomplicera byggprocessen är en annan väg men då skulle ni politiker förlora mycket makt. Kanske kan ni ställa er på trappan till byggnadsnämnden och dela ut bygglov isf att skapa en massa krångel?

   Lägenheter byggda idag med svenska byggarlöner kommer medelsvensson inte att ha råd med. Släpp in letter och polacker så lär det bli fart på bostadsbyggandet. Får du med Byggnads i detta? MVH Karl

   Radera
  6. I dag byggs lägenheter och bostäder av polacker och letter. Dessa lägenheter är fortfarande lika dyra som de som byggs av svenska byggjobbare.

   Radera
  7. Och varför? Därför att ni politiker har överkomplicerat hela byggprocessen. Det vill du inte ändra på. Jag noterar att du inte vill ha ORDENTLIG konkurrens. Mera bidrag löser inte problemet utan bara skapar på sikt ännu större strukturella problem i byggsektorn. MVH Karl

   Radera
 3. Har gjort en korrigering där jag fokuserar på de som är främlingsfientliga.

  SvaraRadera
 4. "Jag räknar nu med att detta inlägg kommer att slå rekord i antalet besökare"

  Det kanske beror på vad många tycker om dagens invandringspolitik? Besök gärna en byggkupa eller ett lärarrum och lyssna på vad som sägs,tror du skulle bli häpen över hur impopulära dina och andra politikers tankar och åsikter är.

  SvaraRadera
 5. Hej Roger!
  I näringslivets rapporter kommer du aldrig få läsa något negativt om invandringen. Nuvarande borgliga politik med både en asyl/anhöriginvanding och en arbetskraftsinvandring passar näringslivet perfekt. Arbetslösheten hålls uppe så att löner och villkor kan hållas nere. Dessutom splittras arbetarklassen i etniska och religiösa fraktioner som motarbetar varann istället för att stå enade mot arbetsköparen. Det är bara att gå in på ett bygge eller industri för att märka hur SD växer så det knakar bland etniskt svenska arbetare. Hur vore det om socialdemokratiska arbetarepartiet försökte fokusera lite mer på socialism och lite mindre på att försöka bli lika mångkulturellt som USA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att de inte skriver det beror på att näringslivet vet om att det är inte där problemen ligger när det handlar om ekonomin, att man befinner sig i en lågkonjunktur, att efterfrågan på deras produkter och tjänster har minskat. De vet de riktiga orsakerna och det måste vi alla också fokusera på.

   Ta Danmark som exempel. Trots att landet har de hårdaste reglerna för invandring och invandrare i landet dras Danmark med samma problem som innan de hårdare reglerna och debattklimatet infördes. Inget har blivit löst eller bättre. Orsaken är att man har fokuserat på helt fel saker.

   Sedan håller jag med dig om att socialdemokraterna måste fokusera än mer på att föra ut sin egen politik till väljarna och visa att med S vid makten bygger vi ett bättre samhälle.

   Radera
 6. Varför skulle Volvo se invandringen som ett problem? Volvo (eller näringslivet som helhet) bär inte kostnaden för invandringen. Tvärtom så kan de tjäna på den på så sätt att lägstalönerna pressas ner och genom subventioner från staten.

  Det är framförallt kommunerna som får bära kostnaderna för invandringen. Fråga kommunalråden i Katrineholm eller Karlskrona så får du höra. Och när kommunerna måste skära i sina kostnader för att bekosta invandringen är det alltid de svagaste grupperna som drabbas. Näringslivsdirektörerna eller riksdagsmännen har inget att frukta. Tvärtom!

  // Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jan!

   Näringslivet väljer att beskriva hur verkligheten ser ut och de verkliga problemen. När det går ned för näringslivet beror det på att efterfrågan på deras varor och tjänster minskar i Sverige och utomlands. På vilket sätt beror det på invandringen? De har fokus på de verkliga problemen.

   Så vad är den hållbara lösningen? Jo, att det skapas massvis men nya arbetstillfällen som gör att arbetslösheten för alla sjunker. Det är bara så som vi får tillgång till mer resurser i samhället. Det hade nog varit bättre för dessa kommuner att anställa de som har socialbidrag bland annat via stöd från Arbetsförmedlingen. På det sättet minskar socialbidragen samtidigt som skatteintäkterna ökar. Den lilla insats som behövs i form av pengar för att anställa socialbidragstagare uppvägs med råge av minskat socialbidrag och ökade skatteintäkter. De som anställs får viktig arbetslivserfarenheter och hjälp till att finna en ny arbetsgivare eller börja studera eller driva ett eget företag. Lär av bland annat Sigtuna.

   Radera
 7. Det är väl rimligt att skylla på de svenska politiker som varit ansvariga åtminstone de senaste 30 åren när förfallet varit som värst. Sen kan dessa politiker skylla på folket som röstat fram dem men jag tycker att svenska politiker alltmer ser till egen- och särintressen framför medborgarnas som de är satta att tjäna. Sen om detta beror på mutor eller olika typer av korruption låter jag vara osagt men är helt övertygad om att detta finns i en mycket större omfattning än vad vi tror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leif!

   Man ska lägga skulden där den hör hemma. På de som styr och att de inte tar sitt ansvar för att lösa de verkliga problemen.

   Radera
 8. "Vi vet ju alla vem som bär ansvaret för Sveriges problem. Det måste vara invandrarna."

  Nej, Roger. Det är NI POLITIKER, till höger och vänster, som bär ANSVARET. Det är NI som bestämmer nivån. Den höga invandringen till vårt land består ju mest av icke-asylanter. Lägg av med etiketteringar hit och dit och koncentrera dig på grundproblemet istället.

  Vi, dina läsare, väntar fortfarande på dina KONKRETA, epokgörande lösningar när det gäller arbetslöshet. Skall vi bygga en Botniabana till? MVH Karl (med en hel del utländskt blod i ådrorna)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karl!

   Jag hoppas du läste resten av texten och ser att jag är trött på alla som skyller allting på invandrarna. Jag ironiserar friskt över dem som skyller allt på invandrarna och struntar i att gå till botten med vad som egentligen är problemet. Debatten blir helt snedvriden och vi kan inte ta tag i de verkliga problemen. Det måste slutas att skyllas på invandrarna och istället måste fokus läggas på det som är de verkliga problemen, inte inbillade sådana.

   Jag håller med dig om att vi politiker bär ansvaret för hur en kommun, region eller landet utvecklas. Det är vår skyldighet att fokusera på grundproblemen och sedan komma med lösningar. Du har helt rätt i detta.

   Radera
 9. Jag har besökt lärarrum och diskuterat men där ligger fokus på de verkliga problemen i form av för hög arbetsbelastning, att lärarna inte hinner med eleverna, att det finns för lite resurser. Lärarna skyller inte detta på invandrarna utan på de som styr.

  När det gäller "byggkupa" vet jag hur jargongen går men när man visar vem som egentligen tjänar på det systemet vi har i dag vänds ilskan och irritationen åt rätt håll. Det vill säga åt Svenskt Näringsliv och alliansen. För det är dem som skapar problem i Sverige och vill inte lösa det exempel genom att försvaga löntagares rättigheter, öka ägarnas styrning, försämrad arbetsmiljö och liknande. För försämrad arbetsmiljö med allt mer stress, arbeta mycket övertid, få försämrade villkor och inflytande går inte att skylla på invandrarna. Det pågår ett systemskifte i Sverige. Gissa vem som driver den...

  SvaraRadera
 10. Roger

  Jag tolkar ditt svar som att du skulle ge bort din sista matbit till grannen även om dina barn är hungriga. Jag tror att du ljuger....


  Frågan kvarstår,blir det fler lediga bostäder eller blir det färre ju fler som kommer hit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rekommenderar att du studerar hur fattiga uppträder i andra länder gentemot varandra, samma sak hur fattiga arbetarfamiljer stödde varandra i Sverige, så inser du att dessa personer ser på sin situation annorlunda än välbeställda svenskar.

   Så du menar med andra ord att bostadsbristen i 85 procent av landets kommuner, alltså även i de kommuner som har mycket få invandrare - knappt några, beror på att invandrarna tar bostäderna? Invandrare som bor trångt och många tillsammans? Så det är invandrarnas fel att bostadsbyggandet sjönk med 74 procent sedan alliansen fick makten 2006 och sedan dess legat på en låg nivå?

   Det är jättebra att du beskyller invandrarna för detta. Det ger mig möjlighet att förklara hur det verkligen är. Du får gärna fortsätta att skylla på invandrarna för detta så visar jag på vad som verkligen skapar problemen.

   Så vad ska man göra: Skylla på grupper av människor eller gå till roten av problemet och fixa det?

   För med fortsatt alliansstyre i Sverige kommer det att fortsätta att råda bostadsbrist.

   Radera
 11. "Med den kommentaren erkänner du att det kommer fortsätta råda bostadsbrist"

  Med det resonemanget behöver inte skolan mer resurser,det kommer nämligen alltid att finnas de som inte klarar målen. Sjukvården har inget behov av mer personal för folk kommer i alla fall att dö. Vi kan minska antalet poliser för kriminella finns det ändå.Ärligt talat,hör du inte hur dumt du argumenterar? Storleken på bostadsbristen påverkas ju naturligtvis av om vi tar emot sju flyktingar eller 568000,det fattar ju en femåring. Dock inte i politikernas värld,som av någon konstig anledning dessutom väldigt ofta bosätter sig långt från den berikande mångkulturen,gärna med journalister som också lovordar det de själva undviker. Mycket märkligt,och inte så trovärdigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag noterara att du fullkomligt struntar i grundläggande fakta, vem du nu är - var god presentera dig med dig namn. När alliansen fick makten efter valet 2006 störtdök byggnationen i landet med 74 procent. Sedan dess ligger bostadsbyggandet på en mycket låg nivå. Så vems är egentligen felet att det råder bostadsbrist i 85 procent av alla kommuner i Sverige. Det vill säga även i de kommuner som har mycket litet invandrare. Det har inte med invandrarna att göra att bostadsbyggandet sjönk med 74 procent. Det är regeringen som bär ansvaret.

   Det är bra att du fortsätter att skylla på invandrarna för allt. Det ger mig en fin möjlighet att informera människor om hur det verkligen ligger till.

   Radera
  2. En femåring, även en treåring, fattar direkt att om en regering försämrar möjligheterna att bygga bostäder som byggs det inte så många bostäder.

   Radera
 12. Roger måste komma ur sin bubbla. Jag rekommenderar boken
  After The third way. The future of the social democracy. Där
  diskuteras problem utan skygglappar, i sht vad gäller invandring.
  Se också vad Assar Lindbeck anser om nuvarande invandring m h t
  arbetsmarknad och bostadsmarknad. Polisväsendets dimensionering
  och den kommunala ekonomin skulle jag vilja lägga till. Lite mer
  studier utanför konsensusgänget samt större ödmjukhet inför problemen.
  Det socialdemokratiska 80-talshaveriet förskingrade ju 500 000 jobb.
  Och ändå påstår (s) att man är bra på jobbpolitik! Trovärdigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lever inte i en bubbla. Jag noterar att så fort personer som är främlingsfientliga eller invandrarkristiska råkar ut för en debattör som tar debatten så kommer det fram personangrepp. Det märks att det börjar sina på argumenten.

   Jag rekommenderar att du studerar verkligheten utifrån ett blankt papper. Lägg åt sidan allt det du redan tycker och börja läs och ta del av material. Det går inte bara att läsa och ta del av sådant som redan bekräftar den egna världsbilden. För kom ihåg att det du anklagar mig för kan jag lätt anklaga dig för men ärligt, vad leder det till egentligen.

   Min fråga till dig är:Vilket föredrar du? Att skylla på någon eller att ta reda på de verkliga orsakerna och komma med hållbara lösningar? Vilket tror du ger bäst resultat?

   När det gäller 500 000 jobb var det inte socialdemokraterna som styrde då. Kom ihåg det. Vi sanerade ekonomin samtidigt som satsningar gjorde för att få människors kunskaper att öka och därmed förbättrade möjligheter att ta de nya jobben.

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 14. Nu kommer jag att ta bort alla anonyma kommentarer. Det handlar inte om censur utan om att jag har svårt att hålla reda på vem jag debatterar med. I Sverige har vi av tradition en sed där vi presenterar oss för varandra med för och efternamn, gärna också bostadsord. Jag anser att den sedan ska vördas ömt. Gör man inte det vill man inte bevara detta.

  SvaraRadera
 15. Något för alla er som anser att människor kostar för mycket pengar:http://www.dn.se/ekonomi/sa-mycket-kostar-det-att-ha-barn/

  SvaraRadera