tisdag 27 augusti 2013

Systemskifte?

I dag har Aftonbladet en ledarartikel som heter "Anders Borgs trollkraft sinar". Den pratar om debattskiftet som nu verkar ha inträffat i svensk politik. Det som Anders Borg sa möttes med respekt och gillande. Nu mötes det av ifrågasättande och kritiska kommentarer. Ett debattskifte verkar därmed ha skett där alliansens starkaste kort inte längre är flöte för moderaterna och alliansen. För socialdemokraterna gäller det nu att visa sig värdigt att få väljarnas stöd.

Finanskrisen som slog igenom 2008-2009 slog undan benen på nyliberalismen och de politik som den stod för. Finanskrisen så också till att kasta in samhället i en turbulens där det gamla har visat sig inte klarar av att ge människor trygghet, hopp och ett liv där de kan förverkliga sina drömmar. Med den har följt en lågkonjunktur som har cementerat väst i botten. De lösningar som borgerliga regeringar har kommit med i Europas olika länder har förvärrat lågkonjunkturen och kastat ut miljontals människor i arbetslöshet. I Sverige ligger arbetslösheten på mycket höga 7,8 procent. Prognoserna pekar mot att arbetslösheten fortsätter att ligga på denna höga nivå framåt. Till nästa år har Sverige därmed förlorat åtta år. Först 2016, 10 år efter valet 2006, räknar regeringen med att arbetslösheten kommer att ligga på samma nivå som hösten 10 år tidigare.

I Sverige har Anders Borg och Fredrik Reinfeldt varit ett radarpar som båda har ansett vara bidragande orsaker till att moderaterna och alliansen har varit populära. På senaste tiden verkar ett skifte har skett. Först rörande Fredrik Reinfeldt där bilden av en trött, grinig och idélös statsminister har bitit sig fast och spridits. Nu sätts en annan bild av Anders Borg. En finansminister som bara har ett enda verktyg i lådan, sänkt skatt, och folket vill se andra satsningar nu. Sänkt skatt är inte längre prioritet nummer ett. Istället handlar det om att satsa på välfärden, infrastruktur, byggande och jobben. Just de frågor som socialdemokraterna har pratat om.

Så varför skördar inte socialdemokraterna framgångar på detta?

De opinionsmätningar som görs visar att socialdemokraterna pendlar mellan 30,5-34,0 procent i mätningarna. Med tanke på de förändringar som har skett i samhället och att människor vill se andra satsningar borde partiet skörda framgångar i opinionen. Det görs inte på det sättet som har skett tidigare. Det kan bero på att människor anser att socialdemokraterna måste bli än tydligare i dessa frågor och visa än tydligare att man står för något annat.

En del vill nog hävda att framgångarna för Sverigedemokraterna i mätningarna handlar om att människor är kritiska gentemot invandringen men intervjuer med dem visar att det inte handlar om det. Istället är de oroliga över utvecklingen i Sverige, över välfärden, över sin situation, över jobben men framför allt över framtiden.

Socialdemokraterna måste därmed nu brett gå på offensiven i en rad frågor för att visa att vi har lösningarna och står för en bättre framtid. Stefan Löfvens tal i söndags gav en signal utifrån tre punkter om att socialdemokraterna är ditt val.

1: Vi tar ansvar och kommer med nya idéer. Vi springer inte runt och skyller på medborgarna och att det är deras fel för den rådande situationen som moderaterna, resten av alliansen och Sverigedemokraterna gör. Vi visar problemen och hur vi vill lösa dessa. Ansvar för hela Sverige och att hålla ihop landet är mycket viktig.

2: Kvaliteten i välfärden i centrum. Stefan Löfven lyfte upp situationen i sjukvården, äldreomsorgen och skolan. Det som händer här är ohållbart och vi vill se en förändring. Lex JB med tuffa krav på de privata skolorna är helt rätt och något som väljarna vill se mer av.

3: Ta tag i pensionen för medborgarnas skull. Stefan Löfven släppte en bomb rörande att S vill avskaffa PPM och föra in dessa pengarna i systemet igen. Om det görs försvinner bromsen och pensiossystemet får stabila finanser. Pensionen är många människor oroliga över, speciellt kvinnor. Det är många kvinnor i +55 års åldern som ser redan nu att om inget görs kommer de att få en sämre pension än sina föräldrar. Så kan vi inte ha det.

Slutsatsen är att socialdemokraterna har skruvat upp kritiken men kommer också med lösningar. Det gäller nu att vi arbetar hårt med att föra ut detta på bred front. Görs det kommer vi att se att bland annat Sverigedemokraterna har nått sin topp och sedan minskar samt att fler och fler överger alliansen. Nu finns möjligheten. Det gäller för socialdemokraterna att också ta chansen. Den som vågar vinner också väljarnas gillande och därmed valet 2014.

Ola Möller om skatt och välfärden. Annika Högberg skriver om situationen i skolan. Göran Johansson tar upp att solidaritet ska löna sig. Leine Johansson för fram att mer pengar till arbetslösa och sjuka ökar antalet jobb. Martin Moberg diskuterar välfärdens känslighet och dess gränser. Johan Westerholm skriver om alliansens trognaste vasall. Alliansfrittsverige visar på att superekonom anklagar Anders Borg för opportunism. Oppositionen i ledningen i Stockholm. Netroots.

4 kommentarer:

 1. Arbetslöshet

  Juni-03 7,6%
  Juni-04 8,7%
  Juni-05 9.5%
  Juni-06 8.5%

  DÅ hade vi ca 150000 fler förtidspensionerade än idag...
  Idag arbetar ca 200 000 fler ...

  Vem regerade ?

  Vad sägs om ärlighet i diskussionen ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reinfeldts hund27 augusti 2013 21:50

   Hur många mer invånare har Sverige idag än när högeregimen tog över Jonny?

   Befolkningen växer, antalet i arbetsför ålder har i Sverige ökat med mycket mer än 200 000 sedan regimen reinfeldt tog makten.   Antalet svenskar i arbetsför ålder – vilket i offentlig statistik definieras som alla mellan 15 och 74 år -visar sig då ha ökat med över 375 000 mellan 2006 och 2012.

   Sysselsättningsgraden – det vill säga hur hög andel av de i arbetsför ålder som faktiskt jobbar – har således inte alls ökat tack vare de 200 000 fler arbetarna – utan tvärtom minskat. Precis som de flesta nationalekonomer påpekar.


   I juni i år var 484 000 personer, 9,1 procent av arbetskraften arbetslösa.

   Vilka regerar Jonny?

   Vad sägs om ärliget i debatten Jonny......

   Radera
 2. Lustigt att ingenting gjordes när ni hade chansen./Bengt

  SvaraRadera
 3. Allt detta hänger ihop med att fler måste arbeta. Lösningen är ju som bekant att ta hit massor av folk från hela världen. Därför bör vi genast
  flyga ner mot Afrika och Mellanöstern och fylla planen med de som ska rädda vår välfärd. Vad väntar vi på?

  SvaraRadera