söndag 25 augusti 2013

Våga vinna valet

I dag har Stefan Löfven hållit sitt sommartal, sist ut bland partiledarna. Jag var nervös över vilket intryck han skulle ge och vad det är för budskap som skulle framföras. Speciellt med tanke på senaste opinionsmätningen från SIFO som bara ger socialdemokraterna 30,5 procent, under resultatet för riksdagsvalet 2010. Intrycket är detta: Vill vi så vinner vi valet.

Jag tänker inte gå in på alla detaljer som Stefan Löfven lyfte fram. Det fanns dels förslag som vi hört sedan partikongressen i år men dels också lite nya saker som att nu får det vara slut på PPM-valet. Jag tänker istället fokusera mig på intrycket och vad det var för något som Stefan Löfven signalerade med sitt tal.

Tidigare i dag skrev jag ett blogginlägg där jag ville se en mer offensiv Stefan Löfven i dag och en Stefan Löfven som vill vinna valet nästa år. Det vi fick se i dag pekar i denna riktning.

Stefan Löfven gav fyra tydliga signaler till partiet och till väljarna:

1: Vi vill ta ansvar för Sverige. Stefan Löfven sa att socialdemokraterna vill ta ansvar och regera landet. Det är en tydlig signal om att socialdemokraterna inte nöjer sig mer att peka fingret åt andra som alliansens partier och Sverigedemokraterna håller på med. Dessa fem partier pekar gärna ut andra som orsaker till problemen Vi socialdemokrater säger att vi vill ta ansvar för Sverige och lösa problemen. Det görs utan att vi behöver peka ut syndabockar.

2: Politiken skapar möjligheterna och är bäst på att ta itu med problemen. Det är skönt att höra att socialdemokraterna tror på att det bästa sättet att lösa problemen är med politiken som verktyg. Marknaden klarar inte av det och vanliga människor ska inte lämnas åt sitt öde. Det är genom politiken som förändringar kan skapas.

3: Problemen ses och lösningar presenteras. Den som lyssnade på Stefan Löfven i dag kunde höra en partiledare som pratade om att ta ansvar på ett sådant sätt att man insåg att han ser och förstår människors vardag och utmaningar. Han tar deras oro på allvar.

4: Det är dags att börja jobba. Signalen till oss inom partiet var klar. Stefan Löfven är en i mängden men det är upp till alla oss andra att nu ta tag i taktpinnen och driva på utvecklingen av ett bättre Sverige. Det går inte bara att klaga utan det behövs också visa på hur vi ska göra Sverige bättre. Det är därmed dags att ge oss ut igen på allvar bland väljarna som vi aldrig tidigare har gjort.

Jag gillade Stefan Löfvens tal utifrån detta. Han visade nu att vi vill regera och att vi nu ska ta chansen. Vi måste gemensam göra detta. Jag hoppas därmed att våra förslag i budgetmotionen i början av oktober tar till fasta på detta och kommer med både konkreta förslag men också förslag som bygger vidare på den skiljelinje som finns mellan socialdemokraterna och alla andra partier. Vill vi vinna valet måste vi våga vinna valet!

Vi ser problemen och väljer att lösa dessa, inte peka ut syndabockar som regeringen och Sverigedemokraterna gör.

KG Bergström anser att Stefan Löfven blir bättre och bättre som talare. Ulf Bjereld skriver om Stefan Lövens tal.

1 kommentar:

  1. Hur länge skall den omänskliga behandling pågå. Hur många barn skall regeringen klipa föräldrar banden med. Innan de rättsr till det mest korupta sytem på jorden. Myndighets handel med barn

    LVU strider mot många lagar, även så strider måna andra beslut runt om där soialtjänsten är inblandad mot lagar som skall skydda barnHur länge skall den omänskliga behandling pågå. Hur många barn skall regeringen klipa föräldrar banden med. Innan de rättsr till det mest korupta sytem på jorden. Myndighets handel med barn

    SvaraRadera