torsdag 8 augusti 2013

Välfärdskrisen

Tidigare i dag publicerade jag mitt första inlägg rörande de utmaningar som svenskarna och Sverige står inför. Jag skrev om välfärden och de problem som finns. Jag ser nu till min glädje att Carin Jämtin lovar att göra välfärdskrisen till en valfråga.

Det är ett välkommet besked som jag tar emot med öppna armar. Vi socialdemokrater jobbar hårt för att försvara och utveckla välfärden. I exempelvis Ystads kommun vill nu den moderatledda alliansen med det moderata kommunalrådet Kristina Bendz att 6 miljoner kronor ska socialförvaltningen spara. Förutom de 12,7 miljoner kronor som det redan ligger besparingskrav på. En mycket svår situation på grund av att allt fler efterfrågar allt mer av socialförvaltningens tjänster. Så pass mycket att budgeten går minus. Med andra ord ska budgeten för socialförvaltningenskäras ned med 18,7 miljoner kronor.

Vi ute i kommuner och landsting behöver rikspolitiken med på detta tåget. Välfärden befinner sig i kris. Alliansen i kommuner, landsting och på riksnivå har fört fram ett löfte. Om bara marknaden och valfriheten får råda så kommer kvaliteten att höjas och därmed förbättras välfärden. Konkurrensutsättning är nyckeln till framgång.

Vi kan se att så är inte fallet. Löftet håller inte. Överlämnandet till marknaden har gjort att brukare, elever och patienter ses som objekt som det ska tjänas pengar på. Välfärden har inte blivit bättre. Istället har den försämrats, vilket går att läsa i media och se med egna ögon.

Inom den svenska välfärdspolitiska debatten verkar det bara finnas två läger. Den ena vill att det ska vara som nu, gärna mer marknadstänkande. Den andra vill ha allt i offentlig ägo. Oavsett vilket diskuterar de brukarna, omsorgstagarna, patienterna, eleverna med flera grupper som objekt. Dessa ska finna sig i vad dessa partier som förespråkar någon av ovanstående vägar tycker och tänker. Helt fel. Vi måste till en balans där välfärden utgår ifrån den enskildes behov. Den enskilde går från att vara ett objekt i form av konsument till att bli ett subjekt - en medborgare som ställer krav.

Om vi ska kunna lösa välfärdskrisen behövs det ett antal saker som måste göra:

1: Ställ hårda kvalitetskrav som omöjliggör eller kraftigt försvårar vinster, internräntebetalningar med mera.
2: Lagstifta om obligatorisk meddelarskydd och meddelarfrihet fullt ut och mesa inte med så kallade "företagshemligheter" som ska utgöra en begränsning över hur mycket personal kan berätta.
3: Tillför pengar till kommuner och landsting i höstens budget.
4: Inför egenmakten för den enskilde. OBS!!! Elevpeng och liknande är inte makt åt den enskilde. För att den enskilde ska kunna ha makt över sin egen situation krävs det att denna är central i hela systemet. Systemet byggs upp runt denna utifrån dennes behov och vad den vill uppnå.
5: Inför system inom sjukvården som premierar att läkare och sjuksköterskor får sina patienter att bli friska exempel genom att få bonus om patienter slutar röka, får förbättrade värden rörande sitt blodtryck, går ned i vikt eller lägger på sig vikt för de som har dessa behov, börjar träna med mera.
6: Låt personalen inom välfärden lösa uppgifterna och tillsammans med den enskilde se till så att denna får en bra välfärd. I dag är det analytiker, ekonomer och andra icke-välfärdsproducerande yrken som styr verksamheten där allt ska mätas in absurdum. Byråkratin sväller upp och det måste förhindras.

Detta är några viktiga steg som behöver tas.

Vi socialdemokrater tar striden för att välfärden ska bli bra igen, vilket är klassisk socialdemokratisk politik. Det är den inte i dag. Sverige av i dag befinner sig i en välfärdskris och det riskerar att fortsätta efter nästa val med alliansen vid makten. Det är inte att skrämma någon utan ren fakta. Välfärden blir sämre. Det behövs en ny regering som ser till att välfärden får rätt förutsättningar igen. Jag ser fram emot att socialdemokraterna i vår höstbudget i riksdagen lägger en budget där kommuner och landsting får pengar som gör att välfärden kan värnas. Det behövs och är nog ett krav som många s-medlemmar ute i landet kommer att ställa. 

För Ystads kommuns del handlar det om att hoppas på att alliansen lägger ett sådant förslag. Annars är det 18,7 miljoner kronor som ska ryka och det är invånarna i kommunen som drabbas negativt av detta.

Det finns exempel på bra verksamhet men det beror på att ägarna är en del av verksamheten och älskar sitt arbete. Joakim Jonsson skriver om att SSU har kongress. Martin Moberg tar upp om allt tuffare arbetsmiljö och maniskt mätande. Göran Johansson skriver om långsiktiga ägare i skolan. Ola Möller anser att media behöver ställa bättre frågor till Anders Borg.

5 kommentarer:

 1. Vad är det för välfärdskris ni bubblar om, dom flesta Landsting fungerar ju alldeles utmärkt.
  Att ljuga ihop problem, går ju sällan hem, då människor inte får eran uppmålade nattsvarta bild att stämma med sin egen.

  Den störta skillnaden mellan offentlig vårt och privat är att i det offentliga är du en "brukare" och inom privata är du en kund.

  Att ni ogillar privata alternativ är ju klart och så fort ni får chansen så förstorar ni små problem i den privata sektorn när stora problem inom den offentliga göms undan.

  Ja vet vi kastar pengar på problemet är S melodi, när nästan alla problem har med dålig styrning att göra, dessutom lider en hel del av dom privata alternativen av barnsjukdomar som försvinner med tiden.

  Du kanske har gått på kurs hos Ljugholts?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, att måla upp bilder av verkligheten som är så falska borde endast lura de mest trogna anhängarna.

   Men akta dig Anonym, Roger Jönsson kanske hotar även dig med att skramla ihop trupper som ska ringa dig, emaila dig etc ... han gillar inte andras åsikter.

   Radera
  2. Så du tycker att det media skriver om är tidningsankor?

   Radera
 2. Barnsjukdomar? I så fall har dessa varit existerande under lång tid. Det ska inte finnas "barnsjukdomar" som gör att människor far illa.

  SvaraRadera
 3. Nu ska du inte vara sådan Jonny. Du har garanterat fått fler att läsa din blogg nu när vi alla vet vem du är.

  SvaraRadera