söndag 29 september 2013

Bygg! Bygg! Bygg!

I Sverige har vi många problem som måste lösas. Ett av dem är bristen på bostäder. Runt om i vårt land ser föräldrar hur deras älskade barn tvingas bo kvar hemma eftersom det inte finns en egen bostad för denna att flytta till. Samtidigt finns det många människor som gärna vill byta bostad men får inte möjligheten till det. Många behöver flytta dit jobben finns men bristen på bostäder förstör dessa möjligheter. Arbetsgivare har svårt att få tag i arbetskraft på grund av bostadsbristen. Många äldre vill flytta från sina villor och bostadsrätter till hyreslägenheter men får inte heller chansen. Bristen på bostäder förhindrar människors frihet samt försvårar för arbetsgivare att få tillgång till rätt arbetskraft. Problem som socialdemokraterna vill göra något åt.

I 126 av landets 290 kommuner rapporteras det om bostadsbrist. I 158 kommuner rapporteras det om att de har få bostäder till unga. Sedan 2006 har bostadsbyggandet i Sverige minskat med 74 procent. Mellan 2010 och 2012 har bara tre nya hyreslägenheter tillkommit i hela Skåne. I Ystads kommun finns över 3 000 personer i kö till det kommunala bostadsbolaget som vill ha en lägenhet eller byta lägenhet men får inte möjligheter. Så här långt i år har bara befolkningsmängden i vår kommun ökat med 29 personer, vilket är alldeles för lite. Varje år skulle det behövas minst 30 000 - 35 000 flerfamiljshus i hela Sverige. Den verkliga siffran ligger på 15 500. Tänker vi på att under flera år har det producerats för få flerfamiljshus krävs det att det byggs fler än 35 000 per år.

Vi socialdemokrater delar människors oro för att det byggs för få bostäder, och alla de problem som kommer med det. Antingen duckar man i detta och skyller på andra eller så tar man ansvar och kommer med skarpa förslag på hur denna bostadsbrist ska förändras till att människor faktiskt kan få en bostad. I dag publiceras en debattartikel som visar den ambition som socialdemokraterna har. Det behövs byggas mer och det nu.

Bland annat föreslås en satsning på en miljard kronor för att bygga studentlägenheter och små lägenheter. Dessa två lägenhetsformer har tagit mycket stryk under de senaste åren. Efterfrågan är stor men tyvärr händer inget på detta område. Vi vill sätta fart på hjulen. Dessa lägenheter skapar möjlighet för bland annat unga att flytta hemifrån och inleda sin bokarriär på bästa sätt. Ett eget boende är ett viktigt steg i att vara en egen människa, att kunna stå på egna ben och forma sin egen framtid. Det ger också möjlighet att flytta dit där arbetstillfällen finns, vilket gynnar arbetsgivarna och i förlängningen därmed hela samhällsekonomin. Människor får arbete, betalar in skatt och konsumerar och därmed förbättras den svenska ekonomin.

Socialdemokraternas förslag är ett bra politiskt initiativ som jag hoppas att regeringen väljer att stödja i riksdagen. Alla blir vinnare på det. Varför ska man då säga nej till det som gynnar människor?

Martin Moberg skriver om tre viktiga miljarder till sjukförsäkringen. 

6 kommentarer:

 1. Man borde skapa enorma fabriker för rationellt bostadsbyggande.
  Fabriker med gigantiska ytor och anställda så Bostäder, typ lägenheter
  spottas ut. Därefter ta ut Landskatt så tomter i städer blir billiga ,
  Sedan skapa stora ytor där vatten avlopp rationellt skapades.
  På det grovt grus där sedan bostäderna levererades och på rationella sätt sattes på plats.

  Landskatten skukle sedan ge subventioner för billigare bostäder utanför centralorten med väluttbyggd kommunikation. samt varuhandel.

  Med Landskatt skulle Kommuners inkomster öka och priserna inte hausas upp på
  Stadskärnornas tomter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant idé. Vad tycker ni andra om detta?

   Radera
  2. Låter för mycket öststatstänk "Bertil", med enorma statliga fabriker som spottar ut en standardlägenhet åt medborgaren ...

   Däremot finns det mycket av avbyråkratisering att göra för att få billigare byggande.

   Radera
 2. Ja,det är mycket som behöver göras. Det intressanta är hur allt ska betalas. Nya bostäder,mer pengar till skolan,fler invandrare,nya vägar osv.....

  Alexander.

  SvaraRadera
 3. "Så här långt i år har bara befolkningsmängden i vår kommun ökat med 29 personer, vilket är alldeles för lite."

  Det är väl snarare alldeles för mycket med tanke på att det inte tillkommit några bostäder. Känns som att politikerna snabbt behöver göra någonting åt den explosionsartade befolkningstillväxten om inte bostadsbyggandet kommer igång.

  SvaraRadera
 4. självklart är Landskatt en bra ide´, Ingen ska kunna ockra på tomtmark utan att fördelas till andra.
  Östatstänk skriver Jonny Disenfeldt. Men vadå. Bättre folk får tak över huvudet än inte alls.

  Sedan går det bygga rationella bostäder på ett trivsamt sätt. så klart.

  SvaraRadera