tisdag 10 september 2013

Det försämrade människovärdet

Det har skett förändringar i Sverige. Förändringar som till en början verkar vara precis som vanligt men som i ett större sammanhang visar på en utveckling som går åt fel håll. En utveckling där vi får ett allt kallare Sverige med ett allt hårdare samhällsklimat där människovärdet har reducerats till att ses som hur lönsam som en människa är utifrån vad den kostar och vad den kan utnyttjas till och ett människovärde som definieras utifrån hur nyttig den är för mig som person. Där befinner vi oss i dag och det är skrämmande.

I går skrev jag om pappan som nästan blev dödad av en grupp människor och vars lille son blev misshandlad. För en tid sedan kunde vi i Ystad läsa om hur en pappa var nära att mista sitt liv efter att ha gått ut med sin fru för att festa och har roligt. Det slutade med att några personer ansåg sig ha rätt att slå ned och misshandla honom. Han föll i koma och var nära att dö. I Sverige blir kvinnor misshandlade och dödade av sina partners. Partners som anser sig ha en rätt att kränka, förnedra och dominera sina kvinnor så pass att de också anser sig ha rätt över deras liv.

Allt detta tar jag avstånd ifrån oavsett vem som gör det, oavsett från vilken grupp personerna som misshandlar och dödar kommer ifrån. Det skrev jag i går och det kommer jag fortsätta att skriva om. Avstånd ska vi alla ta annars kommer vårt samhälle att fortsätta att vara ett samhälle där människovärdet i det närmaste är borta.

I dag ses andra människor som personer vars nytta mäts i pengar eller hur nyttig den är för mig själv. Människor är reducerade till ekonomiska enheter, till nyttoprylar, till någon som kan utnyttjas på olika sätt. Människor ses också som fiender som man anser sig ha rätt att göra som man själv vill oavsett om det handlar om misshandel, hota eller döda någon. Det råare samhällsklimatet där människorvärdet är reducerat skapar en hets mot andra människor oavsett var de kommer ifrån, hur de ser ut, vad de gör eller vem de är.

Det dessa båda pappor och det kvinnor råkar ut för är förkastligt. Vi måste återupprätta människovärdet i Sverige igen. Då går det inte att gömma sig bakom anonymiteten och attackera människor, då går det inte att föra en monolog där man spyr galla över andra människor, då går det inte att hålla på att blåsa upp vissa människor som fiender. Det är när vi har ett samhälle där klyftorna och ojämlikheten ökar som sådant här får fotfäste och sprider sig.

Nu får det vara nog!

Johan Westerholm om kalla kårar. Britta Sethson om inga nazister på våra gator. Peter Högberg skriver om att i valet i Norge vann ingen.

7 kommentarer:

 1. Med borgarna så har du helt rätt människovärdet har försämrats.
  Det sjuka, arbetslösa, fått uppleva sedan 2006 handlar faktiskt om att människovärdet försämrats för dessa.

  I gengäld har människovärdet ökat för en förtryckande majoritet av människor.
  Man kan även med samma retorik som alliansen säga att man lagt på enorma skattehöjningar för sjuka, arbetslösa för att de ska finansiera jobbskatteavdraget samt andra skattesänkningar.

  Enligt Moderat praxis så är människovärdet för en sjuk, arbetslös inte märkligt högt. Många sitter anställda på våra myndigheter och ska cyniskt bedöma vilka som fullkomligt saknar nåt människovärde. Dessa utförsäkrar man samma åtgärd tar man till mot arbetslösa som man anser är värdelösa.

  Hur kan en sådan cynisk politik uppstå.
  Jo i Sverige har det uppstått genom en Bok kallad .
  "Det sovande folket"
  Samt en gäng ungtuppar på 80-talet som var medlemmar i MUF och gaddade ihop en politik för att urskilja och förinta
  människor som inte följde det mönster som passade dessa moderatsprättar.

  Målet var enorma skattesänkningar för välbetalda som skulle tas från de värdelösa människorna.
  Idag ser vi facit där över 400 miljarder i skattesänkning för de med välordnat liv är fixat. På det kanske 200-300 miljarder riktat speciellt till en väldigt tät grupp, där massor olika förändringar skett som sänkt skatter för dessa. kan vara allt från förmögenhetsskatt till aktiebeskattning eller att de äger dyra fastigheter i storstäder som fått fördelaktig beskattning.  SvaraRadera
 2. Tja,politiker bidrar ju till ett råare samhällsklimat genom att ständigt stämpla folk som rasister så fort de är kritiska till invandringspolitiken. Eller att man inte kan dela kopiator med sverigedemokratiska ledamöter i riksdagen. Vilka signaler sänder det?

  Alexander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är hur mycket råare samhällsklimatet blir när ledande SDare ohejdat får vifta med järnrör och kalla medmänniskor för babbe och h*ra?

   Vilka signaler sänder det?

   Radera
 3. Du är närmast brottsligt naiv, Roger. Det går inte att bygga politik på fromma förhoppningar. Väljarna är klokare än så...

  // Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju det som hela den ekonomiska politiken går ut på! Ex: höj a-kasseavgifter, sänk a-kassan, stjäl tid från arbetslösa (gör det så jävligt som möjligt att vara arbetslös), stämpla arbetslösa som odugliga latmaskar.

   Hur tror du att den personen, i praktiken, ska kunna få ett nytt jobb? Man kan inte komma på arbetsintervjun och säga "min a-kassa är 14,000 i månaden, så jag kan jobba för det" - när de andra tjänar 30-45,000. OM man skulle få den anställningen innebär detta att att de andra inte skulle få löneökning på 20 år. Man KAN köra regeringens politik - men då MÅSTE man samtidigt totalt luckra upp anställningstryggheten. Dvs: varje månad kan någon som vill ta ditt jobb för lägre lön få det. Vill du ha det samhället? Då skulle faktiskt arbetslösheten minska i enlighet med den ekonomiska teorin som regeringen bygger sin politik på. Tyvärr skulle dock hela samhället rasa samman eftersom exvis bankerna skulle omedlbart dra tillbaka dina bolån, eftersom du inte har en anställning som gör att du kan garantera lånet.

   I dagsläget har regeringen valt en halv åtgärd: man sparkar så in i helvete på de som har det sämst - för de har ändå inga bolån och hotar inte samhällsekonomin. De är bara paria. Och det bästa vore ifall de kunde deporteras till arbetsläger.

   Radera
 4. Jan: Jag är hellre naiv än har gett upp hoppet. Väljarna är klokare än så Jan.

  SvaraRadera
 5. Roger

  Vad tycker ju om det jag skrev?

  Alexander

  SvaraRadera